Grønlandsk boghandel: Leine er næsten en af grønlændernes egne

Kim Leine, der i går fik Nordisk Råds Litteraturpris, er populær i Grønland. Først og fremmest fordi han ikke skriver nedsættende om Grønland, og selv tør fortælle åbent om sin fortid.

Kim Leine modtog i går Nordisk Råds Litteraturpris ved prisgallaen i Den Norske Opera i Oslo. (© Scanpix)

Selv om han er født i Norge og har boet i Danmark det meste af sit liv, så betragter grønlænderne næsten Kim Leine som en af deres egne. Det fortæller Frederik Jordening, boghandler i Atuakat Bog & idé i Nuuk til DR Kultur, her dagen efter, at forfatteren modtog Nordisk Råds Litteraturpris.

Fælles for Kim Leines bøger er nemlig, at de fleste af dem er mere eller mindre selvbiografiske værker, som fortæller om forfatterens 15 år lange ophold på Grønland. Et langt besøg beskrevet på en måde, der er populær oppe på verdens største ø.

- Mange danske skolelærere eller jurister kommer herop og beslutter sig efterfølgende at skrive en bog om, hvordan Grønland er. Men Kim Leine kommer ikke og skriver en åndssvag bog om, hvor forfærdelige forholdene er. Han skriver på et niveau, der rammer almindelige mennesker, som du finder i både Danmark og Grønland, siger Frederik Jordening.

Lægger alt frem

- Han skriver om folk, der går i byen, drikker alkohol og indtager stoffer. Han indrømmer, at han kan være en klovn ligesom alle os andre, uden at være bedrevidende og uden at fortælle, hvordan man skal bør leve sit liv - og så beskriver han det godt, siger Frederik Jordening og tilføjer, at Kim Leine næsten bliver betragtet som en af grønlændernes egne.

Frederik Jordening roser blandt andet Kim Leine for, at han i de fleste af sine bøger åbent lægger alt frem om sit livs udskejelser, mens han var sygeplejerske i Grønland.

I bøgerne 'Kalak' og 'Tunu' som henholdsvis betyder svin og bagsiden på dansk, fortæller han om misbrug af medicin og alkohol samt om sine mange seksuelle forhold til de grønlandske kvinder. Derfor er bøgerne nærmest blevet til pligtlæsning for sygeplejerskerne i Grønland, mens de lokale også har købt bøgerne for at finde ud af, om de kan genkende Kim Leines kvindelige bekendtskaber.

Sælger langt mere i Grønland

Han vurderer, at Kim Leine sælger langt mere end i Danmark, hvis man sætter salget i forhold til indbyggertallet. Blandt Nuuks cirka 16000 indbyggere sælger boghandlen cirka tre til fire Kim Leine-bøger om måneden.

Forfatterens nye bog udkommer ifølge Gyldendal til næste efterår og vil handle om den finske borgerkrig og besættelsestiden.

'Profeterne i Evighedsfjorden' er første bind i en trilogi, men forlaget ved endnu ikke, hvornår næste bind vil lande på boghandlernes hylder.

Facebook
Twitter