Guide: Se hvilke bøger du skal have med på sommerferie

Klaus Rothstein og Nanna Mogensen fra Skønlitteratur på P1 anbefaler de bedste bøger til ferien.

Værterne på Skønlitteratur på P1 anbefaler i alt ti bøger til sommerferien. (Foto: DR)

DR Kultur har bedt værterne fra Skønlitteratur på P1 om at komme med hver deres bud på, hvilke bøger man skal tage med sig på sommerferien.

Læs her, hvilke bøger, de synes, er uundværlige i feriekufferten.

Klaus Rothstein anbefaler:

F. Scott Fitzgerald: Den store Gatsby. Gyldendal

Ok, se bare Baz Luhrmanns bling-bling-filmatisering, hvis du virkelig har lyst, med popcorn, cola, 3D-briller og det hele. Men snyd ikke dig selv for disse 188 mesterlige sider, hvor F. Scott Fitzgerald skriver sig gennem jazztiden med suveræn beherskelse af plot, personer og prosa.

Fortællingen om den mystiske mr. Gatsby er en klassiker i amerikansk og international litteratur, og både som tidsportræt, kærlighedsdrama og spændingsroman fungerer den perfekt. Hvis du har læst den før - så læs den bare igen! Findes som paperback med intro af Hanne-Vibeke Holst.

Friedrich Dürrenmatt: Dommeren og hans bøddel. Rosenkilde & Bahnhof

Skal det være krimisommer? Helt fint. Men lad nu Jussi, femierne og nordic cool få en pause. Læs i stedet en sand kunstner udi det kriminalistisk plot og den deduktive opklaring.

Den schweiziske dramatiker Friderich Dürrenmatt skrev en række kriminalromaner, som kun har været sporadisk introduceret i Danmark. Men her kommer hele tre korte romaner i ét bind, alle tre sindssygt spændende og velskrevne.

Her bliver vi underholdt, samtidig med at vi ikke bliver dummere imens. Tværtimod er romanerne psykologiske lærestykker, som ikke kan anbefales nok!

Hallgrimur Helgason: Kvinden ved 1000 grader. Lindhardt og Ringhof

Få kan skrive med så meget vrede og smerte som islandske Hallgrimur Helgason. I sin nye roman giver han ordet til en gammel, misantropisk dame, der ligger på sit dødsleje i en hospitalsseng i en lejet garage i Reykjavik!

Hos sig har hun en computer og en håndgranat. Og så fortæller hun os sin egen historie, der samtidig er en krasbørstig fortælling om Island og Europa op gennem det tyvende århundrede.

Historien har et dokumentarisk udgangspunkt, men er samtidig skrøne, saga og satirisk sarkasme for alle pengene.

Karen Blixen i Afrika - en brevveksling 1914-31. Gyldendal

Ikke lige en bog til strandtasken! De fire store find i samlekassette fylder mere end 2000 sider og er måske mest for særlige blixenianere. Men hvis man giver sig selv tid til fordybelse i de mange, mange sider fra Baronessens år i Kenya, vil man opdage, hvordan brevene udgør vigtige forstadier til 'Den afrikanske farm'.

Man vil også lære private sider af Karen Blixen at kende, herunder nogle af dem, der blev skåret væk i den oprindelige udgivelse af brevene i 1978. Det her er dansk litteratur- og kulturhistorie af blivende betydning.

David Mazzucchelli: Asterios Polyp. Aben Maler

Engang tegnede han superhelte, og det gør han måske stadig for at få smør på brøddet, men sit navn som kunstner har David Mazzucchelli slået fast med denne genialt tegnede fortælling om den kølige, arrogante og akademiske papirarkitekt Asterios Polyp.

Den gennemført smukke bog vandt årets Ping Pris som bedste udenlandske tegneserie på dansk, og den fortjener at vinde mange læsere.

Og hvis du tror, at den er "nem", bare fordi der er tegninger i, så tænk lige på, at en anmelder skrev, at sådan ville en tegneserie være, hvis den var lavet af - James Joyce!

  • Marguerite Duras: Elskeren fra Nordkina (Foto: PR-foto)
  • Jiro Taniguchi: Senseis mappe (Foto: PR-foto)
  • Morten Søndergaard: Fordele og ulemper ved at udvikle vinger (Foto: PR-foto)
  • Hallgrimur Helgason: Kvinde ved 1000 grader (Foto: PR-foto)
  • Karen Blixen i Afrika - en brevveksling 1914-31 (Foto: PR-foto)
  • Tom Kristensen: Hærværk (Foto: PR-foto)
  • John Cleland: Fanny Hill (Foto: PR-foto)
  • Friedrich Dürrenmatt: Dommeren og hans bøddel (Foto: PR-foto)
  • F. Scott Fitzgerald: Den store Gatsby (Foto: PR-foto)
  • David Mazzucchelli: Asterios Polyp (Foto: PR-foto)
1 / 10

Nanna Mogensen anbefaler:

Marguerite Duras: Elskeren fra Nordkina. Forlaget Vandkunsten

Dette er en af de smukkeste kærlighedsromaner, der er skrevet. Nogensinde. Basta!

Den franske forfatterinde Marguerite Duras fortalte første gang om sin barndom og ungdom i 'Elskeren', men hun kunne ikke blive færdig med stoffet og tog det op igen i 'Elskeren fra Nordkina'.

Den selvbiografiske historie udspiller sig i 1920'ernes Vietnam. En fattig fransk pige møder en rig kineser. Hun er ude på eventyr. Han er lovet væk til en anden. Fælles har de begæret - og senere kærligheden, der nødvendigvis må blive tragisk.

Jeg har tudet mig gennem denne fortælling, fordi den - sin skeletagtige prosa til trods - er mere inderlig og sand end noget andet, jeg har læst om forholdet mellem to, der elsker hinanden.

John Cleland: Fanny Hill. Rosenkilde & Bahnhof

Det er ikke uden grund, at denne roman har undertitlen 'En glædespiges erindrer', for Fanny er ingen trist prositueret. Hun sælger villigt sin buttede krop til liderlige mænd og morer sig glimrende undervejs.

I John Clelands vovede 1700-talsroman er der både klask i røven og smæk for skillingerne, når Fanny tager sig kærligt af kundernes "rasende rambukke" og "gigantiske maskiner". Selv et mindre lesbisk orgie bliver det til.

Så glem alt om nypuritanisme, 70'er-feminisme og klæge forlagsfiduser. 'Fanny Hill' er den ægte vare; gedigen og oprigtig erotisk litteratur. Her er sex bare sjovt (og ganske underholdende læsning).

Morten Søndergaard: Fordele og ulemper ved at udvikle vinger. Gyldendal

En fugl i hånden er bedre end ti på taget, og med Mortens Søndergaards nye digtsamling har du lyrik nok til begge næver - og ører. Digtene, der alle har fugle og vinger som omdrejningspunkt, fås nemlig også som e-bog.

Så tag din iPad med ud i solen, og lad digteren læse op for dig. Du kan høre det hele igen og igen, mens du overvejer, om der netop er flest fordele eller ulemper ved at udvikle vinger.

Jiro Taniguchi: Senseis Mappe. Forlaget Fahrenheit

Fortvivl ikke, hvis pungens indhold er for sølle til en tur til Japan. 'Senseis Mappe' tager dig med på en sprog- og billedrejse til Østen, hvor du med garanti kommer tættere på den japanske kultur, end du ville gøre det med en 'ægte' lokalguide på slæb. Jiro Taniguchi har specialiseret sig i at lave mangaer - tegneserier for voksne, og denne gang har han skabt sin historie via litterært forlæg (Hiromi Kawakamis roman af samme navn).

'Senseis Mappe' handler om en kvinde, der ved et tilfælde møder sin tidligere gymnasielærer. Han er dobbelt så gammel som hende, men alligevel indleder de et slags forhold.

Hvad kan de bruge hinanden til? Hvad har de til fælles, og findes den mandlige part i forholdet egentlig i virkeligheden? Måske er han bare et fiktivt våben i kampen mod kvindens ensomhed.

Tom Kristensen: Hærværk. Gyldendal

Den moderne mand er i krise, råber alle - men læser man 'Hærværk', finder man ud af, at krisen ikke er så ny endda.

Den begavede kritiker Ole Jastrau kan hverken finde sig til rette i sin rolle som far, ægtemand eller digter. Derfor beslutter han sig for at gå i hundene, men mellem bajere og damer bliver han alligevel i tvivl; skal han kæmpe eller gå under?

Denne danske klassiker har mere end firs år på bagen, men fremstår lige så aktuel og hårdtslående, som da den blev skrevet. Kan undergang og åndsfordærv virkelig være en lise for en tørstende læsersjæl? Ja, når Tom Kristensen skænker sjussen!

FacebookTwitter