Gyldendal: Vi har ikke været ordentlig forberedt på Yahya Hassan-succes

Boghandlere melder om udsolgt af Yahya Hassans debutdigtsamling. – Succesen er kommet bag på os, siger Gyldendals litterære direktør.

Det er et sjældent syn, når der opstår køer i de danske boghandlere på grund af en spritny digtsamling.

Ikke desto mindre var det synet, der mødte boghandlere rundt om i landet i går.

Yahya Hassans selvbetitlede digtsamling, der handler om den 18-årige lyrikers barske opvækst, har nemlig fået danskerne til at blive et folkefærd fyldt med lyrik-aficionados.

Selv om knap 2.000 eksemplarer af digtsamlingen lå klar i de danske boghandlere torsdag, er der allerede meldt udsolgt flere steder i landet.

- Vi har ikke været ordentlig forberedt på Yahyah Hassans succes. Den er kommet bag på os, siger Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis, til DR Kultur.

- Litteraturen sætter dagsordenen igen

Gyldendal forsøgte ellers at forberede sig. Forlaget havde på udgivelsesdagen torsdag valgt at sætte hele 6.000 udgaver af digtsamlingen til tryk. Til sammenligning bliver en digtsamling sædvanligvis udgivet i 300-400 eksemplarer.

Bogbinderierne og trykkerierne har dog ikke kunnet følge med Gyldendal og boghandlernes efterspørgsel, men arbejder ifølge Johannes Riis på højtryk, så der kan blive leveret et nyt oplag til de danske boghandlere i løbet af fredag eller mandag.

Samtidig har Gyldendal siden i går morges valgt at sætte yderligere 5.000 eksemplarer af Yahya Hassans selvbetitlede debut til tryk - så det samlede antal udgivelser kommer op på 11.000, fortæller Johannes Riis.

Den litterære direktør glæder sig over interessen.

- Det er en af den slags overraskelser, der gør, at bogbranchen er en sjov branche at være i. Det er meget opmuntrende at se litteraturen igen sætte dagsordenen på denne her måde, siger han.

Se hvordan en håndfuld danskere har taget i mod Yahya Hassans debutdigtsamling i videoen i toppen af artiklen.