- Jeg er mega glad, og det er også overvældende. Jeg er meget taknemmelig, siger en smilende Sofie Malmborg, der netop har vundet den vigtige bogpris Bogforums Debutantpris 2020, samt 50.000 kroner.
Forfatterdebutanten stødte på en mystisk historie om en dansk slavehandler ved navn Frederik Bargum for flere år siden. Den historie blev en besættelse for hende, og gennem de sidste otte år har hun arbejdet med projektet, der blev til en debutroman.
Og nu modtager hun altså Bogforums Debutantpris for sin skønlitterære roman 'Bargums synder' om den historiske Frederik Bargum.
Manden, der blandt andet var ansvarlig for Danmarks slavehandel i 1700-tallet og stifter af Det Dansk Guinesiske Kompagni. Manden, der for en stund agerede generaltobaksdirektør, som opførte Det Gule Palæ i København og som forsvandt ud af historiebøgerne med en flok arrige gældsinddrivere i hælene.
- Det giver vildt meget mod og lyst til at skrive mere, fortæller den nu prisvindende forfatterdebutant fra sin taglejlighed på Nørrebro, hvor vært Anne Glad kunne overrække hende prisen og blomster.
Se Sofie Malmborg modtage prisen hjemme fra sin lejlighed her. Og hør, hvorfor Anne Glad mener, at bogen er 'overraskende':
Minimerer afstand mellem fortid og nutid
Om Malmborgs anmelderroste – og nu prisvindende – roman siger juryformanden Gro Frank Rasmussen bag prisen blandt andet:
- Modtageren af Bogforums debutantpris 2020 er en forfatter, der er drevet af en nysgerrighed og en særlig forestillingsevne. Det er en forfatter, der kan noget, der ikke er os alle forundt. Nemlig at kunne åbne blikket og pennen for det, der var, og dermed minimere afstanden mellem fortid og nutid.
- I centrum for bogen står en mand, der ikke ved noget værre end at være lænket til andre menneskers tøven, og derfor er han i gode hænder hos denne her forfatter. Det er intet tøvende over denne romandebut. Tværtimod.
Men... Hvem er ham Bargum?
- Det er jo en fantastisk spændende historisk roman, du har skrevet, men det er jo lidt overraskende, at du kaster dig over sådan en 1700-tals dansk slaveejers historie, siger Anne Glad.
Og det er da også lidt tilfældigt, hvordan Frederik Bargum kom ind i forfatterens liv.
Sofie Malmborg stødte først på Frederik Bargums navn, da hun for syv år siden var i praktik som anlægsgartner på en kirkegård i midten af Nørrebro i København; Assistens Kirkegård. Det er her både H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og sangeren Natasja Saad hviler.
I sin interesse for kirkegårdens tidligere beplantninger fandt hun ud af, at der i 1700-tallet var tobaksmarker på kirkegårdens sydlige del. Handelsmanden Bargums navn dukkede op i hendes research, da han i samme periode var generaltobaksdirektør.
En '1700-tallets Stein Bagger,' er den entreprenante handelsmand blandt andet blevet kaldt i moderne tid. Hans ukuelige – og oftest skrupelløse – jagt på penge vakte en interesse hos Malmborg. Men alt det, der ikke stod om ham, var mindst ligeså spændende:
- Jeg blev fascineret af denne her lidt mærkelige mand, der havde lavet alle mulige vilde ting. Men jeg blev også fascineret af, at der stod så lidt om ham. Det undrede mig, fortæller hun i podcasten 'Tid til bøger', der produceres af Politikens Forlag.
En undring, der førte til dybdegående research og altså, i sidste ende, også en roman og en debutantpris.
"Jeg er helt hylet ud af den!"
Bogforums Debutantpris er dog ikke den eneste, der blev uddelt ved årets bogfestival.
Boghandlernes pris, Martha-prisen, der hvert år uddeles til den forfatter, som læserne synes, har gjort det bedst, udnævnte nemlig også årets modtager.
For femte gang og, ifølge Bog & Idés direktør Marianne Lyngby Pedersen, på "meget overbevisende vis", er det krimiforfatteren Sara Blædel, der med romanen 'Pigen under træet', der vinder prisen.
- Kæmpe tak. Kæmpe, kæmpe tak! Ej, jeg er helt hylet ud af den, sagde en tydeligt overrasket, glad og rørt Sara Blædel, da Anne Glad, et tv-hold og Marianne Lyngby Pedersen pludseligt troppede op på den restaurant i København, hvor en uvidende Blædel spiste frokost med nogle veninder.
Se hele overraskelsen og interviewet med Martha-vinderen her: