Har du også læst ham? Manden bag ungdomsklassiker får 700.000 biblioteks-kroner

Forfatteren bag 'Zappa', Bjarne Reuter, er igen i år den danske forfatter, der får mest ud af biblioteksafgiften.

Bjarne Reuter er blandt andet kendt som forfatteren bag ungdomsromanen 'Zappa'. (Foto: SCANPIX)

Hvert år uddeler Slots- og Kulturstyrelsen penge til de forfattere, oversættere og illustratorer, der står bag de mange bøger, der er at finde på landets biblioteker.

Og igen i år topper forfatteren Bjarne Reuter listen over de forfattere, der får udbetalt den såkaldte 'biblioteksafgift'. Reuter har toppet listen hvert eneste år siden 2004.

Hele 729.197 kroner kan den 67-årige forfatter, der står bag litterære ungdomsklassikere som 'Zappa', 'Busters Verden' og 'Drengene fra Skt. Petri', i år se frem til.

Forfatter står bag en halv million biblioteksbøger

I halen på Reuter kommer børnebogsforfatteren Josefine Ottesen, der i år får udbetalt 682.355 kroner, og Dennis Jürgesen der for sine populære børnebøger kan inkassere 633.866,85

Biblioteksafgiften beregnes blandt andet ud fra, hvor mange eksemplarer af en forfatters værker, der står rundt omkring på de danske biblioteker, samt hvor mange gange bøgerne er blevet udlånt som e-bøger på nettet.

Hele 156.146 bøger med 'Reuter, Bjarne' stående på bogryggen er at finde på de danske biblioteker, mens børnebogsforfatteren Jørn Jensen med over en halv million bøger kan prale af at være den mest velrepræsenterede forfatter på bibliotekshylderne.

Første gang e-bøger og lydbøger tælles med

Slots- og Kulturstyrelsen udbetaler i alt 179,3 millioner kroner til i alt 10.497 forfattere, oversættere, illustratorer, billedkunstnere, komponister og andre, hvis bøger er tilgængelige på landets biblioteker.

For første gang nogensinde udbetales der også biblioteksafgift for e-bøger og lydbøger, og det glæder kulturminister Mette Bock.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu for første gang udbetaler biblioteksafgift til blandt andet forfattere af e-bøger og netlydbøger, for når stadigt flere af os læser litteratur i netop disse formater, giver det god mening, at biblioteksafgiften afspejler den udvikling, siger hun i en pressemeddelser.

Du kan se samtlige modtagere af biblioteksafgiften i 2018 her

Bjarne Reuter har mere end 50 værker på samvittigheden. Vi har samlet et udpluk af hans mange populære bøger. Hvilken er din favorit?

Facebook
Twitter