Har solgt 350 millioner bøger: Han er monstrenes mester

Succesforfatteren Stephen King førte gyseren ind i mainstream-litteraturen med talrige bestsellers.

I dag fylder forfatteren Stephen King 70 år. (© Getty Images)

Stephen King, der fylder 70 år i dag, er en af de mest succesfulde nulevende forfattere.

Han har solgt over 350 millioner eksemplarer af sine bøger og er blevet mangemillionær på at skrive gyserhistorier, der foregår i små, amerikanske provinsbyer.

For tiden kan man se hans historier omsat til serier og film som 'The Mist', 'The Dark Tower' og senest biografsuccesen gyseren 'It'.

Der er en kæmpe interesse for Kings historier, og han har siden sit gennembrud med romanen 'Carrie' i 1974 hjulpet horrorgenren frem i lyset.

- At spørge, hvad Stephen King har betydet for horror, er som at spørge, hvad det har betydet for vores klode, at menneskeheden opstod i Østafrika, siger Mathias Clasen, som er erklæret King-fan - og i øvrigt kulturforsker ved Aarhus Universitet med speciale i monstre.

- Det var først efter King, at sluserne for alvor blev åbnet for horror som en gangbar genre op gennem 80’erne. Han er fundamental for horrorgenren, siger han.

Hans kollega, lektor ved Aalborg Universitet, Jørgen Riber Christensen, der blandt andet forsker i horror og fantasy, og som har anmeldt flere af Kings bøger, er enig.

- Han har gjort horror og monstre acceptable at skrive om, siger Jørgen Riber Christensen.

Realismens mester

Selvom Stephen Kings historier ofte byder på overnaturlige fænomener og uhyggelige monstre, så har han også en evne til at skabe et realistisk univers især gennem troværdige karakterer.

Realismen i bøgerne er sandsynligvis en stor del af forklaringen på, hvorfor han har fået så stort et publikum, siger monsterforsker Mathias Clasen:

- Han har et meget nuanceret verdensbillede, hvor der findes godt og ondt i alle. De gode har også dystre sider.

- Der er jo mange, der læser bøger for at se verden gennem andres øjne, og det leverer han, siger Mathias Clasen.

Jørgen Riber Christensen fra Aalborg Universitet forklarer, at realismen kommer frem gennem dialoger, der virker autentiske og gennem detaljerede beskrivelser.

- Hold op, han har et rigt sprog, siger han.

- Sproget er konkret og detaljeret. Han skriver, hvilket mærketøj karaktererne har på, hvad det er for noget musik, der spiller i radioen og hvilken virkelig radiostation, den spiller på, siger Jørgen Riber Christensen.

Mathias Clasen fra Aarhus Universitet er enig.

- Han kan mere, end mange mennesker indser. Det er frustrerende for en som mig, der forsker i hans forfatterskab. Han er en dygtig kunstner, siger han.

Nørder og ofre med heltemod

I Kings romaner er det tit personer, der på papiret ikke har så meget kørende for sig, der er hovedpersonerne. De er udskuddene og nørderne. Alligevel lykkes det dem at finde ressourcer i sig selv til at gøre en forskel.

- Jeg tror, det tiltaler mange læsere. Folk, der er draget mod bøgernes og fantasiens verden, kan måske se sig selv i det, hvor det er nørderne, der står med verdens skæbne i hænderne og med alle kortene på hånden, siger Mathias Clasen.

Børnene, der kæmper mod dræberklovnen Pennywise i den biografaktuelle film 'It', er skolens nørder og døber sig selv 'Tabernes Klub'. De usandsynlige helte er et klassisk Stephen King - greb. (Foto: Brooke Palmer © © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLCAll Rights Reserved)

Vores dagligdags udfordringer og frygt spiller en vigtig rolle i Kings forfatterskab. Temaer som mobning, mishandling af børn, alkoholisme og alvorlig sygdom danner rammen om historierne, så der nærmest er tale om socialrealisme. I Kings bøger bliver de ting, vi normalt er bange for, omformet til klassisk horror i form af monstre, man kan håndtere og besejre.

- Det er i grunden et ret optimistisk og flot menneskesyn, at selv de svageste børn sammen bliver stærke, siger Jørgen Riber Christensen.

- God horror handler netop ikke om monstrene men om menneskers problemer og kamp for at finde en indre styrke, siger Mathias Clasen.

Gode bøger og dårlige film

I kølvandet på de mange medrivende bøger er fulgt et hav af film og serier, der bygger på Stephen Kings romaner og novellesamlinger, men her er der ifølge de to horrorforskere langt mellem snapsene.

- Der er lavet så meget lort, at det næsten ikke er til at rumme, siger Mathias Clasen.

Dog er der flere af filmene, der bliver fremhævet som store filmværker. For eksempel er ‘En Verden Udenfor’ vurderet som den bedste film nogensinde på filmdatabasen imdb.

- Tre eller fire af filmene kan man gå ind for. Jeg fatter ikke, han er gået med til hvad som helst, siger Jørgen Riber Christensen.

Mathias Clasen mener, at Stephen King er upåvirket af de mange stinkere mellem filmene. King har også i mange år givet håbefulde filmmager lov til at bruge hans bøger til at lave film ud fra. De skulle blot betale en dollar for at få lov.

- Som han selv siger, når folk siger, det er nogle lortefilm: ‘bøgerne står på hylderne, læs dem’, siger Mathias Clasen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter