Harry Potter-forfatter forsvarer sig efter massiv kritik: 'Jeg var udsat for seksuelt overgreb'

J.K. Rowling begrunder sine udtalelser om transpersoner med, at hun har været udsat for seksuel chikane.

J.K. Rowling fortæller i et langt indlæg på sin blog, at hun har været udsat for vold i hjemmet og seksuelle overgreb. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Sagen om den verdenskendte Harry Potter-forfatter og hendes tweets om transkønnede har taget en ny drejning.

I de seneste dage har J.K. Rowling været genstand for en storm af kritik, efter hun igen i weekenden har udtalt sig om transkønnede på Twitter.

Nu svarer hun igen på kritikken på sin blog, hvor hun blandt andet begrunder sine udtalelser med, at hun har været udsat for seksuelle overgreb.

- Jeg nævner ikke disse ting nu for at få sympati, men på grund af solidaritet med det store antal kvinder, der har en historie som min, og som er blevet stemplet som fanatikere, fordi de har en holdning til single sex-spaces, skriver hun i sin blog.

J.K. Rowling går ikke i detaljer om, men beskriver det som "alvorligt seksuelt overgreb", hun oplevede i sine 20'ere.

Sagen begyndte, efter hun i lørdags delte en artikel, hvori en overskrift havde vendingen 'Mennesker, der menstruerer'. Til det svarede hun: "Mennesker, der menstruerer. Jeg er sikker på, at der plejede at være et ord for disse personer. Hjælp mig, en eller anden."

Det fik flere følgere til at kritisere hende for ikke at se transkvinder som værende kvinder. Harry Potter-skuespilleren Daniel Radcliffe og 'Fantastic Beasts'-hovedrollen Eddie Redmayne udsendte modsvar til J.K. Rowling.

På sin blog begrunder forfatteren blandt andet sine holdninger med, at hun har været udsat for vold i hjemmet og seksuelle krænkelser, som hun tidligere ikke har talt om offentligt.

Solidaritet med kvinder, der har oplevet det samme

I det 3.600 ord lange indlæg kommer hun også ind på debatten om transkønnede og hvilket toilet, de bør benytte sig af.

Her skriver hun, at hun ønsker, at transkvinder skal kunne føle sig trygge, men at hun på samme tid også ønsker, at kvinder, der er født kvinder, ikke skal føle sig mindre sikre.

Hun tilføjer dog, at hun ikke mener, at majoriteten af de personer, der identificerer sig som transkønnede, udgør nogen trussel for andre, men at de også - ligesom hende - kan føle sig sårbare.

I indlægget skriver hun også, at det ikke er hendes formål, at folk hverken skal have den store eller lille violin frem, når hun fortæller sin historie, men at hun - ligesom alle andre - har en kompleks baggrund, der former hendes angst, hendes interesser og hendes holdninger.

- Jeg kender og elsker transpersoner, men at fjerne køn som begreb fjerner også muligheden for meningsfuldt at diskutere deres liv, skriver hun.

J.K. Rowling var i december også i stormvejr, da hun støttede fyret forsker, der havde tweetet, at transkønnede ikke kan ændre deres biologiske køn.