Hele verden venter på fortsættelsen af ekstremt populær krimiserie - men du kan tyvstarte her

Powerkvinden Lisbeth Salander er endt i fængsel i næste bind i den internationale bestseller-krimiserie Millennium-serien. Læs første kapitel her en uge før udgivelsen.

I femte bind af Millennium-serien er researcher og hacker Lisbeth Salander endt i kvindefængsel. (Foto: Nordisk Film © Scanpix)

Krimifans over hele verden er begyndt at tælle ned til 7. september.

Der udkommer nemlig femte bind i den ekstremt populære Millennium-serie i hele 26 lande, og dermed får vi et gensyn med blandt andre den fanden-i-voldske hacker Lisbeth Salander og den undersøgende journalist Mikael Blomkvist.

I femte bind af historien er Salander endt i et kvindefængsel, hvor hun afsoner to måneders fængsel, fordi hun blandt andet havde nægtet at samarbejde med politiet efter et mord, hvor hun mente, der var læk i efterforskningen.

Selvom hun prøver at holde sig under radaren i fængslet, kommer hun i konflikt med fangernes uformelle leder, Benito. Blandt andet fordi, hun forsvarer en ung kvinde, der bliver mishandlet i sin celle.

'Benito holdt ganske vist lav profil i dagtimerne og optrådte nærmest som mønsterfange. Men når fangerne efter den tidlige middag trænede eller modtog familiebesøg, så overtog hun stedet, og hendes terrorvælde var på intet tidspunkt større end nu, lige inden dørene blev låst for natten. Fangerne bevægede sig rundt mellem cellerne, og der blev hvisket både trusler og løfter, og Benitos slæng var på den ene side og ofrene på den anden', lyder det blandt andet i første kapitel af bogen, der har fået titlen 'Manden der søgte sin skygge'.

DR bringer her - helt eksklusivt - første kapitel en uge før udgivelsen efter aftale med forlaget Modtryk. Du finder kapitlet nederst i artiklen.

Omdiskuteret fortsættelse

Det er endnu engang forfatter David Lagercrantz, der kommer med sin frie fortsættelse af den nu afdøde Stieg Larssons værk, som han selv nåede at skrive de tre første bind til.

Lagerkrantz' fortsættelse var heftigt omdiskuteret allerede før hans første udgivelse. Blandt andet blandt nogle af Stieg Larssons barndomsvenner, der mente, at hans arvinger havde solgt ud ved at lade Millennium-serien fortsætte med en ny forfatter.

Alligevel blev den seneste bog i serien 'Det der ikke slår os ihjel' - David Lagercrantz' første fortsættelse af serien - én af verdens mest solgte bøger samme år.

- Personligt synes jeg, han fører den godt videre. Han sætter sit eget præg på det, og det er vigtigt. Han skal ikke forsøge at kopiere en anden forfatters stil, siger bibliotekar og bogblogger Iben Jakobsen.

Hun står bag bloggen Borough of Books, der sidste år var nomineret til prisen som bedste danske bogblog.

- Jeg syntes bind fire var en spændende historie, men det er en rigtig tung arv at løfte, understreger hun og fortsætter.

- Alle har nok deres meninger om Lisbeth Salander og om, hvordan hun burde reagere i dén og dén situation.

Fra tung arv til interessant rød tråd

Iben Jakobsen var meget stor fan af de første tre bøger, men synes også, at Lagercrantz i sin første fortsættelse formår at løfte den svære arv på en måde, som hun mener generelt er tro mod karaktererne.

Derudover glæder hun sig over, at næste bog virker til at tage en interessant tråd op fra de første tre bøger, som hun håber kommer til at kæde den fjerde og femte bog mere sammen med de første tre bøger.

- Når jeg læser omtalen af bogen står der, at Lisbeth Salander får besøg af sin tidligere værge, advokaten Holger Palmgreen, der har fået fat i nogle dokumenter, der kaster lys over nogle af myndighedernes overgreb på hende som barn, siger hun og fortsætter:

- Det lyder derfor til, at de har taget fat i noget af det, vi ikke har fået svar på i de første bøger og vil udforske det dybere, og det synes jeg er rigtig interessant.

Du finder første kapitel af bogen her.

Facebook
Twitter