Her er ni bøger du skal læse i efterårsferien

Uanset om du vil læse for at være med på noderne, slå tiden ihjel eller se fede illustrationer er her bøgerne til din efterårsferie.

Historien om kaptajn Dinesen er med på Klaus Rothsteins anbefalinger til læsestof i efterårsferien. (Foto: © PR-billede, Gyldendal)

Skønlitteratur på P1's værter, Nanna Mogensen og Klaus Rothstein, har skrevet en indkøbsliste, du kan tage med online eller ned i din lokale boghandel, når du skal købe læsestof til efterårsferien.

Klaus Rothstein anbefaler:

(Foto: © Agnete Schlichtkrull, DR)

Christian Tornbakke: Det godes pris

Den her skal du læse for at slå tiden ihjel. Du har ferie, så du må gerne læse noget letbenet, og hvorfor ikke pseudonymet Christian Tornbakkes krimi "Det godes pris", som for nylig fik urimelig meget opmærksomhed, fordi det viste sig, det var Jens Christian Grøndahl, der stod bag gimmicken. Romanen handler om en kvindelig statsminister og nogle lumre fotos fra hendes ungdom, uha uha. Den er læst på en aften, og når du er færdig, kan du jo så mageligt læse det anonyme brev til Skattesagskommissionen, som vi hørte om første gang samme dag, Jens Christian Grøndahl stod frem som Christian Tornbakke. Min teori: Det er Jens Christian, der har skrevet brevet som en litterær intervention!

Maria Giacobbe: En europæer ved den store Kims hof

Den her skal du læse for at blive klogere på verden. Engang i 80'erne blev forfatteren Maria Giacobbe inviteret til en litteraturkongres i det lukkede Nordkorea, og hun tog imod rejsen med en vis reservation, for hvad skal en vestlig forfatter egentlig gøre med sig selv hos de brutale despoter i Pyongyang? Da hun ankom, præsenterede hun sig for sine værter som romanforfatter, "a novel writer", men "novel" blev fejloversat til "Nobel", og pludselig troede koreanerne, at de havde fået besøg af en Nobelpristager. Maria Giacobbes erindring om besøget i Nordkorea, som netop er udkommet, er ekstrem interessant læsning - skræmmende og morsom - som munder ud i en tankevækkende global-politisk analyse.

Lars Frost: Kongskilde NS 5100

Den her skal du læse for at være med på noderne i dansk litteratur. Det vil gavne at have lidt forkundskaber i Lars Frost og hans romaner, og lidt indsigt i den litterære andedam skader heller ikke læsningen. Men derudover skal du bare styrte dig ud i bogen, på samme måde som forfatteren styrter sig ud i sproget. Kvart romanfragment, kvart debatbog, kvart dagbogsoptegnelse, kvart noget andet… Masser af selverkendelse, masser af selvbebrejdelse, masser af selvopgør - om kvinder, druk og litteratur, ja en slags kulturkritik forklædt som fiktion. Eller er det fiktion forklædt som kulturkritik?

Palle Schmidt: Stiletto

Den her skal du læse for at få fede illustrationer i øjnene. Palle Schmidt er i topform som tegner i denne krimi, der står i dyb gæld til de bedste amerikanske serier, film og romaner om desillusionerede politifolk, der skal fange en morder i kapløb med tiden - og under dobbeltpres fra en skidesur kone og en usynlig fjende inden for egne rækker. I tidligere værker som "Blodets konkubine" og "Skyggen af bevis" har Palle Schmidt demonstreret sit internationale niveau som serietegner og historiefortæller.

Tom Buk-Swienty: Kaptajn Dinesen

Karen Blixen kender vi alt til, men hvad med hendes far? I dette første bind af en dobbeltbiografi stifter vi bekendtskab med Wilhelm Dinesens højdramatiske liv, der bragte ham fra Slaget ved Dybbøl til den ene krigszone efter den anden, før han bosatte sig i USA som pelsjæger, inden han vendte hjem til Danmark og stiftede familie på Rungstedlund.

I andet bind (der ikke er skrevet endnu) får vi at vide, hvad der førte Kaptajnen til selvmord, da lille Karen var ti år gammel. Og i bind to får vi også historien om den datter, han fik med en kvinde i Wisconsin - ja, Karen Blixen havde en indiansk halvsøster! Men indtil videre handler det om de første år, hvor unge Wilhelm slås for sit liv ved Dybbøl og er øjenvinde til borgerkrigen i Frankrig under Pariserkommunen. Fantastisk historie!

Nanna Mogensen anbefaler:

Nanna Mogensen (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)

Knut Hamsun: Sult

Kan en stor nazist skrive stor litteratur? Ja, Knut Hamsun kunne, og selvom min sympati for mennesket Hamsun kan ligge på et meget lille sted, er min litterære beundring for forfatteren Hamsun enorm! Hans hovedværk – og debut – 'Sult' er netop kommet i dansk oversættelse af en anden stor forfatter, Kim Leine. Læs romanen om den sultne, rablende og intense hovedperson, der rager rundt i Oslos gader anno 1890. Det er en kæmpe oplevelse.

Charles Baudelaire: Det Kunstige Paradis

Hvis man er blevet for gammel til at beruse sig i alkohol – og det, der er værre, kan man jo gøre det på anden hånd. Charles Baudelaires lille bog om hash og opium fra 1860, 'Det Kunstige Paradis', er lige udkommet i dansk version på mikroforlaget Det Poetiske Bureau.

Baudelaire var en absolut vildbasse. Det behøver du ikke at være. Kryb ned under tæpperne med en kop te og lad dig beruse af skriften – og lidt rygning pr. stedfortræder…

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hvis sandheden skal frem

Nu vi er ved 'beskæftigelser' af tvivlsom art, kommer vi ikke uden om 1960'erne og 70'erne. Den epoke tog den danske forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgsen under kærlig (og kritisk) behandling i romanen 'Hvad man ikke ved'.

Her viste Marstrand-Jørgensen, hvordan de største tabere i tidens kreative eksperimenter var børnene, der måtte samle resterne op, når forældrene gik død i de åbne forhold og kampen for selvrealisering. Nu kommer andet bind i familiekrøniken endelig, og jeg er mere end spændt på at finde ud af, hvordan personerne fra første del klarer sig, når de hopper ind i 1980'erne og 90'erne.

Tusind og én Nat

Sidste bud på efterårsferielæsning kræver mere end en uge, ja nok mere end et år. Forlaget Vandkunsten udsender nemlig hele 'Tusind og én Nat' på dansk. Ca. 4500 sider med eventyr om sultaner, prinser, røvere og kloge kvinder. Størstedelen af mammutværket er oversat af én kvinde, Ellen Wulf. Hun burde nærmest have en medalje for at have viet fire år af sit liv på arbejdet.

Ulempe: Du kan dårligt ligge og læse de tunge bøger i sengen. Fordel: Du får en samlet udgave af et litteraturens absolutte hovedværker, der har inspireret så forskellige forfattere som Paul Auster, James Joyce og Salman Rushdie.