Humørbombe fra populært Netflix-show står frem som hiv-positiv: 'Der er emner, man er nødt til at tale om'

Jonathan Van Ness fra Netflix-succesen 'Queer Eye' afslører i sin nye bog, at han er hiv-positiv.

Jonathan Van Ness er blevet et kendt navn, efter han kom med i det populære Netflix-show 'Queer Eye'. I sin nye bog giver han et indblik i sin knap så glamourøse fortid. (Foto: © Birdie Thompson, Admedia)

Hvis du er én af de mange, som elsker at grine og slappe af til Netflix' makeover-show 'Queer Eye', så kender du helt sikkert Jonathan Van Ness.

Den 32-årige amerikaner med speciale i hårdesign transformerer episode efter episode helt almindelige amerikanere, og hans boblende og positive personlighed har gjort ham til en populær tv-stjerne i USA.

Men vejen til toppen har budt på store nedture og forhindringer, afslører Jonathan Van Ness i sin nye bog 'Over The Top', som udkommer 'over there' i dag.

I et interview med New York Times i forbindelse med boglanceringen fortæller han blandt andet om sit galoperende stofmisbrug, som begyndte i college-tiden.

Her brugte han alle sine lommepenge, som han fik af sin mor, på kokain, og da pengene slap op, kunne han ikke få sig selv til at bede sin mor om flere lommepenge.

I stedet begyndte han at sælge sex for at kunne fortsætte misbruget, som med tiden udviklede sig i en endnu mere negativ retning for ham.

I starten af 20'erne blev han introduceret til det stærkt vanedannende stof methamfetamin (crystal meth), som han kom på afvænning for to gange - uden det store held.

De fem stjerner fra Queer Eye var alle mødt op til nattens Emmy-uddeling. Fra venstre mod højre ses Antoni Porowski, Jonathan Van Ness, Tan France, Bobby Berk og Karamo Brown. (Foto: © Sthanlee B. Mirador, Sipa USA)

Besvimede i frisørsalon

Og en dag, da han var 25 år, besvimede han pludseligt i en frisørsalon, mens han var i gang med at farve hår på en kunde. Dagen efter gik han til lægen med sine influenza-lignende symptomer og fik den nedslående besked, at han var testet positiv for hiv.

- Den dag var lige så ødelæggende, som du kunne forestille dig, den ville være, skriver Jonathan Van Ness i sin bog on den skæbnesvangre dag.

I dag er det syv år siden, han modtog den fatale besked, men det er først nu, at han ærligt åbner op om at være hiv-positiv. Men med god grund.

- Jeg har haft mareridt hver eneste nat i tre måneder, fordi jeg er bange for at være sårbar over for folk. Men der er emner, som jeg er nødt til at tale om, siger Jonathan Van Ness til New York Times.

Meget er sket siden 1980'erne og 1990'erne, hvor hiv/aids-epidemien brød ud, og alle var bange for aids, fordi det med stor sansynlighed var lig med en dødsdom.

Sådan er det slet ikke længere. I dag er den medicinske behandling nemlig så effektiv, at mennesker med hiv lever lige så længe som alle andre og ikke kan smitte.

AIDS-Fondet: Tak, for at stå frem

Hos AIDS-fondet byder forebyggelseschef Lotte Kehlet det velkomment, at kendte rollemodeller taler ud om, at de er hiv-positive, fordi der stadig er meget stigma og tabu forbundet med sygdommen.

- Netop derfor er det så vigtigt at stå frem, for der er stadig mange, som lever hemmeligt med hiv. En stor tak til Jonathan Van Ness for at stå frem - man bliver helt varm om hjertet, siger Lotte Kehlet, der påpeger, at andre kendte og semi-kendte på det seneste også er stået frem.

Det drejer sig om den tidligere rugby-anfører for det walisiske landshold Gareth Thomas, der så sig nødsaget til at stå frem, da han blev presset af journalister fra den britiske tabloidpresse.

Den svenske danser Tobias Karlsson har i et nyligt interview fortalt, at han er hiv-positiv. Her ses han danse med Tina Lund i 2008-udgaven af 'Vild med dans'. (Foto: © MOGENS FLINDT, Scanpix)

Også den svenske danser Tobias Karlsson, der har dannet par med Hella Joof, Tina Lund og Zindy Laursen i den danske udgave af 'Vild med dans', har for nylig stået frem og fortalt, at han er hiv-positiv.

Jonathan Van Ness betegner sig selv som et 'ude og højlydt medlem af hiv-positiv-fællesskabet', og det er kun godt, at vi alle bliver konfronteret med personer, der er hiv-positive, mener Lotte Kehlet.

- Selvom en stor del af den danske befolkning går og synes, at man er velinformeret, så sker der noget inde i hjernen, når man står over for et menneske, der er hiv-positiv. Den fornuftige del af hjernen kobles fra, og følelserne tager over, og så bliver man bange for, om man kan drikke af den samme kop, sidde på det samme toilet, hvilket man selvfølgelig sagtens kan. Man kan kun blive smittet ved at have sex uden kondom - hvis man ikke er i behandling, understreger Lotte Kehlet.

Jonathan Van Ness' bog 'Over The Top' udkommer i dag den 24. september og fås indtil videre kun i en engelsk udgave. (Foto: © Harper Collins US, Harper Collins US)