'Hun er virkelig fremragende'. Overset forfatter får endelig den opmærksomhed, hun fortjener

Radiovært jubler over indstillingen af Hanne Højgaard Viemose til Nordisk Råds Litteraturpris.

Hanne Højgaard Viemose er netop blevet indstillet til Nordisk Råds litteraturpris. P1-vært Nanna Mogensen kalder hendes stil fragmentarisk: "Så kan man godt synes, at romanerne virker mærkelige og uredigerede, men det er simpelthen med vilje." (Foto: PRIVATFOTO © Gyldendal)

Hun skriver vildt, fragmentarisk og eksperimenterende. Og så er hun lidt af en overset litterær guldgrube.

Men det er snart slut, det med at være overset.

For forfatteren Hanne Højgaard Viemose kan godt forberede sig på øget opmærksomhed omkring sit forfatterskab i kølvandet på, at hun netop er blevet indstillet til Nordisk Råds prestigefyldte litteraturpris.

Det spår vært på 'Skønlitteratur på P1', Nanna Mogensen.

- Hun kommer i fornemt selskab med nomineringen, så det er en stor anerkendelse af hendes litterære talent. Og det kan også betyde, at hun når en bredere offentlighed og får flere læsere - og det fortjener hun, lyder det fra radioværten.

- Jeg ved, at hun nogle gange selv har været ved at give en lille smule op, så jeg er super glad for, at hun er indstillet til den her pris – for hun er virkelig en fremragende forfatter.

- Det er meget befriende at læse hendes tekster om Hannah, fordi man kan genkende meget fra sit eget liv. Man har tit en plan, men så går det overhovedet ikke sådan, som man havde planlagt, siger Nanna Mogensen om Hanne Højgaard Viemoses forfatterskab. (Foto: Martin Lehmann © Scanpix)

En vild forfatter

Hanne Højgaard Viemose er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman 'HHV, Frshwn – Dødsknaldet i Amazonas', der er den tredje selvstændige bog i serien om Hannah, der prøver at finde sig selv i et rastløst og retningsløst liv.

- Hun får tit hæftet ordet "vild" på sig. Det er lidt som om, den ene tanke tager den anden, når hun skriver, forklarer Nanna Mogensen.

- Personerne hedder ikke nødvendigvis det samme hele vejen igennem hendes bøger. Og selvom hendes hovedperson prøver at leve et nogenlunde ordentligt liv, så er der hele tiden ting, der bryder ind i hendes planer.

Hanne Højgaard Viemose er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris sammen med 12 andre forfattere fra Sverige, Norge, Island, Finland, Færøerne, Åland og det samiske sprogområde.

Yahya Hassan er den anden dansker, der er indstillet til prisen. Det er han for digtsamlingen 'Yahya Hassan 2'.

- Yahya Hassan er jo kendt i forvejen, så for ham er den litterære anerkendelse nok vigtigst. For Hanne Højgaard Viemose er det derimod både litterær anerkendelse og en mulighed for, at hun nu bliver kendt af flere, mener Nanna Mogensen.

- Og hendes forfatterskab fortjener virkelig at blive læst af en bredere offentlighed.

Politisk tale stjal billedet

Nordisk Råds litteraturpris er tidligere gået til danske forfattere som Naja Marie Aidt, Kirsten Thorup og Jonas Eika Rasmussen, der blev tildelt prisen sidste år for novellesamlingen 'Efter solen'.

Han gjorde sig i den forbindelse bemærket, da han i sin takketale langt fra kun udtrykte taknemmelighed for prisen.

Han brugte nemlig anledningen til at kritisere den danske statsminister Mette Frederiksen (S) i stærke vendinger fra scenen, alt imens hun var til stede i Koncerthuset i Stockholm for at overvære prisoverrækkelsen:

- Jeg taler til den danske statsminister (…) Mette Frederiksen, som kalder sig for børnenes statsminister, men fører en udlændingepolitik, der splitter familier ad, gør dem fattige og udsætter både børn og voksne for en langsom, nedbrydende vold i landets såkaldte udrejsecentre, lød det blandt andet i Jonas Eikas tale.

12 danskere har modtaget prisen

Nordisk Råds litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og uddeles i år 27. oktober. Med prisen følger 350.000 kroner.

I alt 12 danske forfattere har - indtil videre - modtaget prisen:

 • 1970 Klaus Rifbjerg - 'Anna, jeg, Anna'

 • 1971 Thorkild Hansen - 'Slavernes øer'

 • 1974 Villy Sørensen - 'Uden mål – og med'

 • 1983 Peter Seeberg - 'Om fjorten dage'

 • 1993 Peer Hultberg - 'Byen og Verden'

 • 1997 Dorrit Willumsen - 'Bang. En roman om Herman Bang'

 • 1999 Pia Tafdrup - 'Dronningeporten'

 • 2000 Henrik Nordbrandt - 'Drømmebroer'

 • 2008 Naja Marie Aidt - 'Bavian'

 • 2013 Kim Leine - 'Profeterne i Evighedsfjorden'

 • 2017 Kirsten Thorup - 'Erindring om kærligheden'

 • 2019 Jonas Eika Rasmussen - 'Efter solen'