Hun laver litteratur af unges skamfulde kropshemmeligheder

Det kom bag på forfatter, hvor meget unge hader egen krop.

Forfatter Stine Pilgaard håber, at hun med sine tekster kan få de unge til at se, at de ikke er alene med deres hemmeligheder (Foto: Jacob Dall © Scanpix)

- Ind i mellem får jeg hår på brystvorterne og under hagen, som jeg i smug trækker ud med en pincet.- Mine to tæer ved siden af storetåen har et ekstra led, ligesom en finger.- Har strækmærker på lårene. Fuck hvor er det pinligt. Hader dem.

Sådan lyder nogle af de hemmeligheder, der er blevet delt anonymt på Cyberhus.dk, hvor unge kan få støtte og råd fra jævnaldrende og frivillige voksne.

Og de hårde udsagn i hemmelighederne har chokeret forfatter Stine Pilgaard. Sammen med Mads Ananda Lodahl arbejder hun på et projekt til litteraturfestivallen 'Kbh Læser', der går ud på at lave kropshemmelighederne om til litterære tekster.

- Jeg var faktisk lidt chokeret over det selvhad, der lå i hemmelighederne. Der er hemmeligheder om folk, der har skåret i sig selv eller sultet sig selv, og det er nogle meget alvorlige problemer, siger hun til Skønlitteratur på P1.

De allerfleste hår er uønskede

Det var en overraskelse for hende, at noget for kroppen ganske naturligt kunne gøre de unge så skamfulde.

- Det her med uønsket hårvækst forekommer i mange forskellige variationer, og det virker til at være noget, mange af de unge forsøger at skjule, fortæller hun.

- Det er interessant, at det skal forestille at være en hemmelighed, at mennesker har hår på kroppen. Det er jo old news, og jeg havde derfor ikke tænkt på, hvor ekstremt tabuiseret det er.

Af nysgerrighed læste hun op på emnet, og hun fandt frem til, at mennesket faktisk har over 5 millioner hårstrå på kroppen. Af disse er det dog kun omkring 200.000, der sidder på hovedet.

- Der er selvfølgelig en håndfuld på øjenvipperne, men ellers kan resten af dem nærmest betragtes som 'uønsket hårvækst'. Det er alligevel ret mange hårstrå, som vi ikke vil have.

Kropsbevidsthed

Med udgangspunkt i hemmelighederne arbejder Stine Pilgaard på en række mindre tekster, der drejer sig om de øjeblikke, hvor vi bliver bevidste om vores krop. Det sker typisk, mener hun, når vi er syge, har sex eller dyrker sport.

Hun er klar over, at hun ikke er socialpædagog og ikke skal lære de unge, hvad de skal tænke, men hun håber alligevel, at de unge vil føle sig genkendt i hendes tekster - og måske kan få et andet perspektiv på deres krop.

- Det kunne være helt vildt dejligt, hvis de følte sig mindre alene med deres hemmeligheder og holdt op med at opfatte dem som et stort problem. Det er selvfølgelig utopisk at tro, at en tekst kan ændre så meget, men jeg synes i hvert fald, at det er vigtigt at få fokus på, hvor hemmelig kroppen alligevel er.

Du kan høre Stine Pilgaard og Mads Ananda Lodahl læse op på litteraturfestivalen "Kbh Læser", der løber fra d. 1 - 7 marts og i år sætter fokus på krop og litteratur. Læs mere om programmet på www.Kbhlaeser.dk. Vil du vide mere om Cyberhus, kan du klikke ind på www.cyberhus.dk.