Hun slog Yahya Hassan: Vinder af vigtig pris gør dig klogere på sex, vold og MeToo

Kvinde bag bog om en gruppevoldtægt tager kæmpe pris foran den afdøde danske digter.

59-årige Monika Fagerholm har modtaget Nordisk Råds litteraturpris for romanen 'Hvem slog bambi ihjel?'. (Foto: © 10070 Jessica Gow/TT, Scanpix)

En ung kvinde flytter til en forstad.

Hun er anderledes, spændende og vild.

Og så bliver hun voldtaget af en flok unge mænd.

'Hvem slog bambi ihjel?' er en bog om overgreb begået af mænd, men med fokus rettet mod de kulturelle årsager til, at der bliver begået overgreb, ikke på personerne.

En bog, der ifølge en dansk litteraturanmelder har potentialet til at nuancere sexisme-debatten, og som er så god, at den tirsdag aften gav forfatteren bag romanen, Monika Fagerholm, den prestigefyldte Nordisk Råds litteraturpris.

- Det er en stor ære og hæder og en stor overraskelse. Mange tak, sagde den 59-årige finske forfatter efter at have fået tildelt Nordlys-statuetten og de medfølgende 350.000 danske kroner.

Vinderne af Nordisk Råds priser skulle have været hyldet ved et prisshow i Reykjavík, men blev på grund af risiko for coronasmitte og rejserestriktioner i stedet afsløret via web-tv på Nordisk Råds hjemmeside.

Takketalerne foregik via en netforbindelse fra vindernes hjem rundt omkring i Norden, og Monika Fagerholm brugte noget af sin taletid på at hylde det nordiske fællesskab og på at rette fokus mod situationen i Hviderusland, hvor befolkningen kæmper for at opnå den åbenhed og frihed, som vi nyder godt af i Norden.

En bog til tiden

Sidste år stjal den danske forfatter Jonas Eika showet ved uddelingen i Konserthuset i Stockholm ved først at snuppe litteraturprisen og derefter bruge sin takketaletid på at sende en ordentlig svada mod statsminister Mette Frederiksen.

I år var der ingen danskere prisvindere, og de danske nominerede til litteraturprisen, Hanne Højgaard Viemose og afdøde Yahya Hassan, måtte altså se sig slået af Monika Fagerholm.

Og hun er heller ikke hvem som helst, hvis man spørger Kamilla Löfström, der er litteraturanmelder på Dagbladet Information.

Slet ikke når det kommer til det emne, den finske forfatter behandler i 'Hvem slog bambi ihjel?', og som man – uden at begå overgreb på hverken tekst eller budskab – kan smide direkte ind i den debat, der har fyldt næsten alt i det danske mediebillede, siden Sofie Linde fortalte om en chef, der forsøgte at true sig til et blow job.

- Det er så meget en bog, der passer til tiden, for den handler om seksuel vold mod kvinder og er en solid kritik af patriarkatet som system, siger Kamilla Löfström.

- Og så giver det bare lidt mere tyngde, at Monika Fagerholm har beskæftiget sig så længe med det her emne.

Litteraturanmelderen nævner blandt andet romanen 'Diva', der udkom på dansk i 2002, som et eksempel på et værk, hvor Monika Fagerholm tager sexisme op.

- Hun er meget optaget af, hvor sexistisk kultur begynder, og det bliver meget konkret, når man læser 'Hvem slog bambi ihjel?'.

'Hvem slog bambi ihjel?' er udgivet på dansk af forlaget Turbine. (© Forlaget Turbine)

En syg kultur

For selv om persongalleriet i bogen er bredt, så beskæftiger Monika Fagerholm sig i 'Hvem slog bambi ihjel?' mere med det, der omslutter og præger karaktererne.

- Hun beskriver de gruppedynamikker, der får folk til at gøre syge ting. Så det handler ikke om, at en enkelt person er syg i hovedet, men en syg kultur og strukturelle problemer, siger Kamilla Löfström.

Og den tilgang kan måske være med til at rykke ved sexisme-debatten, håber litteraturanmelderen.

- Det er måske naivt, men ja, det tror jeg faktisk, for jo flere der deltager i samtalen, jo mere spændende bliver den. Og den her bog kan helt sikkert være med til at kvalificere debatten, siger Kamilla Löfström.

- Den viser, hvor komplekst problemet er og har fokus på kulturen, ikke på den enkelte. Men du får ikke en færdig analyse i bogen. Du får lov til at tænke selv, og Monika Fagerholm er ikke moralsk på nogen måde.

Larmende, besværlig og energisk

Og det skal man være opmærksom på, påpeger litteraturanmelderen, hvis man altså giver sig i kast med den prisvindende bog.

Det er ikke umiddelbart let læsning.

- Bogen er larmende og besværlig, og den har sin helt egen stil, hvor den hopper og springer, men den er samtidig fyldt med energi. Ligesom punkmusik. Og det er noget, man vænner sig til, siger Kamilla Löfström.

Eller som noget af juryens begundelse for at give Nordisk Råds litteraturpris til Monika Fagerholm og 'Hvem slog bambi ihjel?' lyder:

Monika Fagerholm får prisen får et værk, som er en stiliseret moralitet skrevet med en rasende energi.

- Monika Fagerholm er ret punk- og Pussy Riot-agtig, for hun vælger en lidt besværlig vej og beskæftiger sig med noget, der er både væmmeligt og grimt, siger anmelderen med henvisning til det feministiske punkkollektiv, der har rettet fokus på kvinders rolle i Rusland og i flere år har været en torn i øjet på patriarken Putin.

Det med punkmusikken er ikke grebet helt ud af den blå luft.

Titlen på Monika Fagerholms prisvindende roman er også titlen på et nummer med det britiske punkband Sex Pistols fra slutningen af 1970'erne, hvilket forfatteren da heller ikke lægger skjul på.

Her i et uddrag fra af 'Hvem slog bambi ihjel?', hvor et par af karaktererne taler om at filmatisere gruppevoldtægten, som en af dem selv var med til at udføre:

"Filmen…den kunne hedde 'Bad Karma', for eksempel. Eller 'Pigen i kælderen', selvfølgelig også en metaforisk opstilling. Og handle om, ja – du forstår, Grippe."

"Hvad?"

"Nej, nu ved jeg det," fortsætter Cosmo". 'Hvem slog bambi ihjel', Det dér rådyr. Den fuldkomne uskyld…Who killed bambi, et gammelt Pistols-nummer for resten.