Hun startede med at digte historier om Harry Styles for sjov. Nu har Anna flere millioner læsere - og en film på vej

Hvad der startede som en sjov hobby, er for 29-årige Anna Todd blevet til en levevej.

Der gik ikke meget mere end et år, efter amerikanske Anna Todd var begyndt at skrive sine fanfiction-historier, før hun stod med både en bog- og en filmkontrakt. (Foto: Rosdiana Ciaravolo © (c) Getty images)

Amerikanske Anna Todd er lige landet i Düsseldorf i Tyskland, hvor hun starter en 24 dage lange Europaturne med sin nye bog, da jeg fanger hende på telefonen.

I løbet af den lille måned, hun er af sted, skal hun besøge fem lande. Rejser og bogturneer i Europa og hjemme i USA er efterhånden blevet hverdag for den 29-årige forfatter, som begyndte at skrive i 2012.

- Jeg havde aldrig før tænkt på at skrive noget selv, før jeg læste fanfiction. Der er bare noget magisk over fanfiction, siger Anna Todd, som begyndte at skrive, mens hun gik hjemme med sin søn i Texas, hvor hendes mand arbejdede for det amerikanske militær.

Det var på Instagram, at hun først fik vakt sin interesse for de såkaldte fanfiction-fortællinger, der er romantiske og små-erotiske historier med kendte personer eller karakterer.

Herefter fik Anna Todd hun øjnene op for den digitale platform Wattpad, hvor brugere skriver, læser og kommenterer hinandens historier – og i 2018 har Wattpad ifølge dem selv 65 mio. registrerede brugere.

Skræmmende og flovt

- Da jeg begyndte at skrive, overvejede jeg slet ikke, at jeg ville få læsere. Det føltes sjovt og ikke som et pres, bare som en lille hobby, forklarer hun.

Men læserne strømmede til, og efter bare tre måneder havde Anna Todds første historier om det britiske teenageikon Harry Styles fået mere end en million læsninger. Hun mener selv, at det blandt andet skyldtes, at nogle One Direction-fansider på sociale medier linkede til dem.

Det tog lidt tid for Anna Todd at vænne sig til, at folk rent faktisk læste med.

- I begyndelse var det ret skræmmende - og jeg spurgte mig selv, hvorfor jeg overhovedet havde bildt mig selv ind, at jeg kunne skrive!? Jeg var også ret flov, fordi det var Harry Styles fanfiction. De kommer til at gøre grin med mig, tænkte jeg, siger hun og fortsætter:

- Men det var der ingen, der gjorde – og på et tidspunkt fik jeg det bare sådan, og hvad så!? Efter noget tid var jeg helt væk i selve processen med at skrive og kommentere.

Anna Todd fortsatte med at skrive sine historier om pigen Tessa, der møder og forelsker sig i den mystiske Hardin, som ligner Harry Styles, og hendes historier blev de mest læste på Wattpad nogensinde.

Det er den den britiske popstjerne Harry Styles, som siden 2011 sat pigehjerter i brand, der har inspireret Anna Todd til den mystiske Hardin-karakter. Hun fortæller, at Harry Styles er gjort bekendt med bøgerne - han synes efter sigende, det er sjovt, at der bliver skrevet om ham. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Film- og bogkontrakt

Men det var ikke kun læsere, der opdagede Anna Todd på Wattpad. Filmproduktionsselskaber og forlag tog også kontakt, og i 2014 indgik hun en aftale med Paramount om filmatisering af historien om Tessa og Hardin. Anna Todd købte dog senere rettighederne tilbage og solgte dem til et andet selskab, som nu er i fuld gang med at lave filmen.

Samme år blev Anna Todd også inviteret til New York, hvor flere forlag gerne ville møde hende.

- Jeg mødtes med alle de store forlagshuse. Det var ret vildt. Jeg kendte jo intet til den verden og anede ikke, hvor svært det faktisk er at blive udgivet. Hvis jeg bare havde sendt nogle manuskripter ind, så var jeg jo aldrig blevet udgivet, siger Anna Todd, som i dag har fået udgivet bøger i flere forskellige serier.

De fem bøger fra den såkaldte ’After’-serie, som var de første, hun skrev, er indtil videre trykt i 15 millioner eksemplarer og udkommet på 30 sprog, heriblandt dansk.

18-årige Andrea Ceolato fra Thisted er en af de danske fans, som har læst hele serien. Hun faldt over bøgerne for et par år siden.

- Det, der greb mig mest, var nok hovedpersonen og den måde, hun beskrev hende på. Jeg blev virkelig suget ind i hendes univers, selvom hun ikke minder om mig. Og pludselig havde jeg bare læst rigtig mange sider, fortæller Andrea Ceolato, som hurtigt slugte de fem bøger i serien.

- Det var selve historien om hovedpersonerne, der er fuldstændige modsætninger af hinanden, der fangede min opmærksomhed. Jeg har læst mange kærlighedshistorier, men med ’After’ var det første gang, jeg læste en kærlighedshistorie, hvor jeg virkelig blev opslugt. Jeg har aldrig før haft den der oplevelse med en kærlighedshistorie, hvor jeg bare tænkte wow, fortæller hun.

Bare en random fyr

Andrea Ceolato forklarer, at man ikke behøver at have noget forhold til Harry Styles for at læse historien.

- Hvis man faldt over bøger og ikke kendte til Wattpad-historierne, så tror jeg ikke, at man ville ligge mærke til, at det handlede om Harry Styles. Hardin ville bare være en random fyr med krøllet hår, tatoveringer og piercinger, siger Andrea Ceolato, som forklarer, at bøgerne har betydet, at hun nu er blevet større fan af Harry Styles.

Fascinationen af bøgerne fik for nylig Andrea Ceolato til at tage til en signering med Anna Todd i den italienske by Bologna. En veninde havde gjort hende opmærksom på, at den amerikanske forfatter ville være i Italien samme tid, som Andrea. Så hun fik hurtigt overtalt sin far til at køre en tur forbi Bologna, så hun kunne møde sit idol.

- Der var rigtig mange piger med favnen fuld af bøger. Jeg havde også taget alle mine bøger plus nogle for en veninde med, fortæller Andrea Ceolato, som vakte opsigt med sin store stak af danske udgaver.

- Men hun var rigtig sød og signerede dem alle sammen, hele molevitten, fortæller hun.

Bekymrede fans

Andrea talte kort med Anna Todd om filmatiseringen af den første bog i ’After’-serien, som hun selv er manuskriptforfatter på – og som efter planen får premiere til foråret 2019. Andrea Ceolato fortæller, at hun glæder sig til filmen, men hun ved, at mange fans er bekymrede for, om filmen nu også kommer til at svare til bogen.

Det spørgsmål stiller jeg Anna Todd, som godt er klar over, at der er ivrig online-debat blandt hendes fans om netop dette.

- Jeg har været nødt til at lave nogle ændringer, fordi filmen jo er meget kortere end bøgerne. Vi har blandt andet været nødt til at skære nogle karakterer fra. Jeg kan godt forstå, at mine fans er bekymrede. De er meget investerede i de her historier, som de har brugt mange år sammen med, siger hun og tilføjer beroligende:

- Men jeg er sikker på, at de bliver glade for resultatet, som vi arbejder meget hårdt på – selvom det selvfølgelig aldrig kan blive det samme som bøger.

Det sociale aspekt

De fleste af Anna Todds mange læsere er ligesom Andrea Ceolato unge kvinder, og hun sætter stor pris på deres engagement.

- Jeg elsker kommentarerne, hele den sociale del af det. Jeg bryder mig ikke om at sidde isoleret og skrive. Jeg kan godt lide at have et community, mens jeg skriver, fortæller den 29-årige forfatter.

Udover oplevelsen af at have skabt et fællesskab omkring sine historier, så har Anna Todds succes og status som bestsellerforfatter også medført, at hendes mand nu ikke behøver at arbejde i hæren, men i stedet kan gå hjemme og passe deres søn, som lider af autisme.

- Det er hårdt at få det til at hænge sammen i USA, når man har et barn med særlige behov. Men nu er min mand sammen med ham det meste af tiden, og så har vi en specialuddannet barnepasser. Og det er alt sammen muligt på grund af den succes, jeg har fået, siger Anna Todd, som i dag bor i Los Angeles med sin familie – når hun altså ikke lige er på turne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk