Hvorfor myrdede 20-årige Elizabeth sine forældre? Ny bog undersøger blodigt dobbeltdrab

Ny roman bygger på et dobbeltmord, der blev begået i USA i 1985.

20-årige Elizabeth Haysom og hendes 18-årige kæreste Jens Söring havde kun kendt hinanden i få måneder, da hendes forældre blev myrdet. Hvem af de to, der førte kniven, er stadig uopklaret. (© Associated Press/Filmperspektive GmbH)

Hvad får en veluddannet, smuk ung kvinde til at planlægge drabet på sine egne forældre?

Det spørgsmål rungede i hovedet på forfatter Christina Hesselholdt, efter hun havde set en dokumentarfilm om det blodige dobbeltmord på ægteparret Derek og Nancy Haysom, der fandt sted i 1985 i deres hjem i den amerikanske delstat Virginia.

- Jeg så et klip med hende fra den første retssag i 1987, hvor hun påtager sig skylden for at have orkestreret dobbeltmordet på sine forældre, fortæller Christina Hesselholdt om ægteparrets datter, Elizabeth Haysom, som sammen med sin tyskfødte kæreste blev anholdt og dømt for mordene.

At en datter kan stå bag mordet på sine egne forældre, er svært at forstå. Men med Elizabeth Haysom er det endnu mere utroligt på grund af den måde, hun talte og opførte sig på, siger Christina Hesselholdt.

- Jeg blev umiddelbart meget optaget af hende, allerede da hun åbnede munden dér i retsbygningen i Virginia, fordi hun talte så smukt et engelsk.

- Hun virkede så tilbageholdt og dannet, og jeg kom til at spørge mig selv, hvad i al verden et så dannet menneske kunne have at gøre med det bestialske mord; hvordan hun havde ødelagt sit liv i en alder af 20 år.

Den nysgerrighed førte til, at hun skrev romanen 'Virginia is for lovers', som er en fiktiv historie, der bygger på det virkelig dobbeltmord.

Den makabre og mystiske sag har gennem årene inspireret til flere film, dokumentarudsendelser og bøger.

To outsidere

Selvom Elizabeth Haysoms kæreste, Jens Söring, først tilstod mordene, så ændrede han forklaring i løbet af retssagen.

I stedet pegede han på Elizabeth Haysom som den virkelig gerningsmand bag mordene. Men hun fastholdt sin forklaring om, at det var Jens der udførte mordet, men hende, der fik ham til det.

Jens Söring påstår i dag, at han påtog sig skylden, fordi han troede, at han som søn af en tysk diplomat ville få en lettere straf end Elizabeth, og at han straks ville blive overflyttet til Tyskland. Han blev dog idømt livsvarigt fængsel, mens Elizabeth fik 90 år for medvirken til mord.

Elizabeth er hovedpersonen i 'Virginia is for lovers', der foregår i tiden op til mordene, og som har det intense kærlighedsforhold mellem de to unge studerende som omdrejningspunkt.

- En ting, der var fælles for dem, var, at de kom udefra. Elizabeth havde gået på kostskole i England i ti år, Jens kom fra Tyskland. Ingen af dem følte sig angiveligt rigtigt hjemme, siger Christina Hesselholdt.

Misbrugt af sin mor

At 20-årige Elizabeth, som var en eftertragtet pige på University of Virginia, faldt for den to år yngre og seksuelt uerfarne Jens, er noget, der efterfølgende er spekuleret en del i.

Måske udså hun ham simpelthen som et nemt offer, hun kunne involvere i den forbrydelse, hun allerede havde planlagt skulle ske?

Det mener Christina Hesselholdt dog ikke. Hun tror på, at de to var oprigtigt forelskede.

- Måske var det nødvendigt for Elizabeth at finde en partner, som var umoden. På en måde gentog hun den relation, hendes mor havde til hende. Altså, hvor moren var den dominerende og voldsomme. Det kom Elizabeth til at repetere over for Jens, siger Christina Hesselholdt og henviser til det besværlige forhold mellem Elizabeth og hendes mor, som også fylder en del i bogen.

Under retssagen i 1987 kom det nemlig frem, at Elizabeth Haysom muligvis var blevet seksuelt misbrugt af sin mor.

Der blev blandt andet fremlagt et nøgenfoto af Elizabeth, som moren havde taget - men Elizabeth Haysom afviste misbruget.

- Først i 2016 var hun klar til i et interview at sige, at hendes mor misbrugte hende seksuelt, og at det var motivet for drabet. I min fremstilling er det ikke særligt eksplicit, det der foregår mellem Elizabeth og hendes mor. Jeg har lagt mere vægt på en slags følelsesmæssig udnyttelse og skrevet om alt for stor tæthed og afhængighed mellem dem, siger Christina Hesselholdt.

Hun fortæller, at det tætte forhold mellem mor og datter også gjorde det svært for Elizabeth at have kærester - Nancy accepterede heller ikke Jens.

Alt sat på spidsen

Mor-datter-forholdet var den mest ubehagelige del af bogen at skrive, fortæller Christina Hesselholdt, som til gengæld bedre kunne lide at skrive om forholdet mellem Elizabeth og Jens.

- Jeg synes, det var interessant, at de i virkeligheden kun havde kendt hinanden i to-tre måneder, da drabene blev begået. Når man har kendt nogen så kort tid og er meget forelsket, er alt jo sat på spidsen. Og når der så er stoffer og meget alkohol involveret - i hvert fald for Elizabeths vedkommende - så begynder man at forstå, at det kunne ske, siger hun.

Selvom Christina Hesselholdt ikke har været interesseret i at opklare Haysom-mordene, så har hun svært ved at tro, at Elizabeth selv var i stand til at myrde sin mor.

- Jeg tror, det er rigtigt, at hun fik Jens til det. Jeg tror, det er rigtigt, som jeg citerer hende for at have sagt; 'min mor havde så stor magt over mig, at jeg aldrig kunne lægge hånd på hende'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk