Hypet serie sætter skub i bogsalget: 'Den har alt, hvad man har brug for i fantasy'

Bøgerne bag Netflix-serien 'Shadow and Bone' er det mest søgte på et af Danmarks største bogsites.

Jessie Mei Li spiller hovedrollen som Alina Starkov i Netflix-serien 'Shadow and Bone'. (Foto: DAVID APPLEBY/NETFLIX © © 2021 Netflix)

Bag alle fantasy-film og serier står en række bøger.

Og så kan du, kære læser, sikkert finde et eksempel eller to på, at det ikke passer.

MEN så lad mig nævne 'Harry Potter', 'Ringenes Herre', 'The Witcher' og den nye Netflix-serie 'Shadow and Bone', der havde premiere i fredags, og som denne artikel handler om.

Og det viser sig (måske ikke overraskende) at være rigtig godt for forfatteren og forlaget bag bøgerne, når de pludselig bliver bredt ud via en streamingtjeneste.

Saxo.com kan melde om en eksplosivt voksende interesse for forfatteren til bøgerne bag 'Shadow and Bone', der netop har haft premiere på Netflix. Serien handler om Alina, som opdager, at hun har magiske kræfter og skal bruge dem til at ødeægge et skyggeland.

Serien har givet trafik på Saxo.com, hvor 'Shadow and Bone' er det mest brugte søgeord på bogsitet i den seneste uge. Navnet på forfatteren bag bøgerne, Leigh Bardugo, er det tredje mest søgte.

Og den israelsk-amerikanske forfatter kan glæde sig over, at salget af bøger med hendes navn på coveret i april har været 943 procent større i forhold til april sidste år.

Den stigende interesse bliver bekræftet af forlaget Alvilda, som har udgivet 'Shadow and Bone'-bogserien, altså de tre første bøger, som den nye Netflix-serie er baseret på.

- Serien har været ude i mindre end en uge, men vi kan allerede se en stor stigning i salget og en stor stigning i interessen for bøgerne på de sociale medier. Jeg forventer, at vi bliver nødt til at lave et genoptryk, fortæller salgschef Amalie Karnø.

Realistisk historie fyldt med magi

De nye læsere vil ifølge 25-årige Julie Lapp ikke blive skuffet.

Hun læste den første bog af tre i 'Shadow and Bone'-serien - også kaldet 'Grisha'-serien - tilbage i 2017 og blev svært begejstret.

- Den har alt, hvad man har brug for i en fantasy-roman, skrev Julie Lapp på sin bogblog Bogfeber efter at have læst 'Shadow and Bone'-bogen, der i 2015 udkom på dansk med titlen 'Grisha - Pigen og Mørkningen'.

25-årige Julie Lapp arbejder som journalist og har bogbloggen Bogfeber. (© Julie Lapp)

- Jeg har faktisk lige genlæst alle bøgerne, fortæller Julie Lapp, da dr.dk ringer hende op for at spørge, hvorfor hun var så glad for bogen dengang.

- Det er jeg stadig, og det skyldes blandt andet, at universet er så godt bygget op, at det virker realistisk, selv om det er fyldt med magi. Det er meget anderledes fra noget af det fantasy, jeg kender.

Det skyldes ifølge Julie Lapp blandt andet, at 'Shadow and Bone' udspiller sig i et zar-lignende imperium og er baseret på gammel russisk mytologi.

- Fantasy er ofte noget europæisk middelalderagtigt eller noget med nordisk eller græsk mytologi. Her handler det om noget, som jeg ikke vidste så meget om, inden jeg læste bøgerne. Nu har jeg læst op på det, og mange af tingene tager afsæt i virkeligheden, og det er fedt, siger Julie Lapp.

Danske Simon Sears (til højre) spiller rollen som Ivan, der er håndlanger for hovedskurken Mørkningen. (Foto: DAVID APPLEBY/NETFLIX © © 2021 Netflix)

Trykker på bløde 'Harry Potter'- og 'Hunger Games'-punkter

Hvis du ikke er helt med på, hvad det er for et univers, 'Shadow and Bone' sender dig ind i, kommer der her en beskrivelse fra DR's serieekspert, Kasper Lundberg:

Hovedpersonen Alina kommer på hekseskole og mærker en stærk og farlig tiltrækning af skolens rektor, Mørkningen. Samtidig kæmper hun med det gryende ansvar og omverdens forventninger til, at hun skal redde hele verden fra Skyggehavet. Den del af plottet trykker på alle mine bløde 'Harry Potter' og 'Hunger Games'-punkter.

Det giver to plotspor, hvor det ene er klassisk fantasy om en udvalgt hovedperson med særlige evner, tunge pligter og dybe længsler i en verden af mørke omstændigheder.

Den anden store del af plottet følger de elskelige banditter fra Six of Crows, men i starten er det lidt svært at sluge de 20-årige gangstere med høje hatte, der drikker dyr whiskey og sidder i alvorlige kriminelle forhandlinger.

'Shadow and Bone' havde Netflix-premiere den 23. april. (© Netflix)

Folk ser serien og vil have mere

Serieeksperten er begejstret for Netflix-produktionen, og det er de også hos forlaget Alvilda, hvor interessen for bøgerne er vokset voldsomt.

Det skete også, da 'Riverdale'-bøgerne blev seriematiseret i 2017.

- Vi kan se, hvordan det skaber flere læsere, når der kommer et serieformat først. Folk bliver opslugt af serien og begynder at læse bøgerne, fordi de vil have mere, og fordi der ofte er meget mere i bøgerne end i serierne, siger Amalie Karnø.

Saxo.com bekræfter, at man ofte ser en afsmittende effekt på salget af bøgerne, når de bliver filmatiseret og smidt på streamingtjenesterne.

Det er altså en tendens, der bliver bekræftet med 'Shadow and Bone'-bøgerne, der fylder godt i de digitale indkøbsvogne i øjeblikket.

Ifølge bogblogger Julie Lapp har køberne noget at se frem til.

- Bøgerne er vanvittigt godt skrevet. Hun er vel en af de bedste forfattere lige nu, og bøgerne har det hele. Action, kærlighed og fantasy. Men det er ren fantasy, så det skal man være glad for. Og man skal have lyst til at åbne op for et helt nyt univers, og så er det nok også godt, hvis man er lidt historieinteresseret, siger Julie Lapp.

Hvad synes du så om serien?

- Man er altid lidt nervøs, når der bliver lavet en serie over nogle bøger, man kan lide, for det kan godt blive smadret fuldstændig i en serie.

- Men jeg har set første afsnit, og det virker til, at de har løst det godt. Det er flot lavet. Og jeg kan fornemme, at folk er glade for serien, så jeg skal helt klart se det hele.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk