Ingen dansk fest i år: Islandsk forfatter vinder Nordens største litteraturpris

Nordisk Råds Litteraturpris gik til islandske Auður Ava Ólafsdóttir.

13 bøger var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, som gik til islandske Auður Ava Ólafsdóttir. (Foto: © Johannes Jansson/norden.org)

Det blev ikke ligefrem til nogen prisregn for de danske nominerede ved aftenens Nordisk Råd Prisgalla, som blev afholdt i Oslo.

Ingen nominerede fra Danmark var på scenen for at modtage priser, mens der til gengæld var priser til både Island, Færøerne, Norge og Grønland.

De fem priser, hvoraf litteraturprisen er den mest prestigefyldt og ældste af de fem, gik til islandske Auður Ava Ólafsdóttir for romanen 'Ör' (på dansk 'Ar'). Med prisen følger 350.000 kr.

Prisen blev overrakt af H.K.H. kronprinsesse Mette-Marit af Norge i Den Norske Opera & Ballett. Hun oplistede nogle af de ting, som de nordiske forfattere har til fælles og citerede desuden fra den danske forfatter Kirsten Thorups takketale. Thorup vandt sidste år prisen.

Den islandske vinder Auður Ava Ólafsdóttir citerede i sin tale Hamlet, og hun dedikerede prisen til de oversættere, som er med til at udbrede hendes værker.

I alt 13 bøger fra Danmark, Finland, Norge, Sverige, Island, Færøerne, Grønland og Åland var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Fra Danmark var det Caroline Albertine Minor for novellesamlingen 'Velsignelser' og Vita Andersen for 'Indigo'.

Nordisk Råds Litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk, skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med prisen er at styrke ’det nordiske kulturfællesskab’ og øge interessen for litteratur og sprog på tværs af de nordiske lande.