Japansk stjerneforfatter får Danmarks største litteraturpris

Den japanske forfatter Haruki Murakami, der blandt andet har skrevet bestseller-trilogien ’1Q84’, får Hans Christians Andersen Literature Award.

Hans Christian Andersens Literature Award er pengemæssigt den største litteraturpris i Danmark. I år går den til japanske Haruki Murakami. (Foto: © Jeremy Sutton-Hibbert, Getty Images)

Danmarks største litteraturpris, Hans Christian Andersens Literature Award, går i år til den japanske forfatter Haruki Murakami.

- Haruki Murakamis fabulerende prosa har et globalt udsyn og en fortælleglæde, der finder paralleller i H. C. Andersens forfatterskab.

- Murakamis evne til dristigt at blande klassisk fortællekunst, popkultur, japansk tradition, drømmende realisme og filosofisk diskussion løfter arven fra Andersens fortællekunst, skriver komitéen bag prisen i en pressemeddelelse.

Den japanske forfatter, der flere gange har været nævnt som et bud på en nobelprismodtager, har udgivet mere end ti romaner, og hans værker er blevet oversat til mere end 50 sprog. Blandt hans mest kendte er ’Norwegian Wood’, ’Trækopfuglens krønike’ og trilogien ’1Q84’.

’1Q84’-serien blev hurtigt et internationalt hit og nåede et salg i hele verden på en million inden for en måned.

Haruki Murakami modtager en bronzestatue og en check på 500.000 kroner, når han til næste år får prisen i Odense. Her skal Murakami også holde en gæsteforelæsning på Syddansk Universitet.

Prisen blev første gang uddelt i 2007. Første år gik den til brasilianske Paulo Coelho, i 2010 til britiske J.K. Rowling og i 2012 til chilenskfødte Isabel Allende.