'Jeg håber, den kan hælde benzin på bålet': Nu genoplives en af feminismens mest kontroversielle bøger

Mandag udkom en af feminismens mest omdiskuterede bøger igen på dansk. Det er befriende læsning, mener forfatter og komiker.

(Foto: Bettmann © Getty Images)

"Eftersom livet i dette samfund i bedste fald er røvkedeligt, og ingen aspekter af samfundet i bund og grund har nogen relevans for kvinder, henstår der for civiliserede, ansvarsbevidste og eventyrlystne hunkønsvæsner kun at omstyrte regeringen, undergrave det økonomiske system, indføre total automatisering og tilintetgøre det mandlige køn."

Så kontant lyder konlusionen på første side af en de mest kontroversielle feministiske tekster, 'SCUM Manifest' fra 1967, der i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag i dag udkommer i en ny dansk udgave.

Ligesom med kampdagen er det en bog, der deler vandene, og har gjort det lige siden den udkom - også blandt feminister.

Amerikanske Valerie Solanas, der i sin tid skrev 'SCUM Manifest', argumenterer igennem bogen for, hvorfor mandekønnet er skadeligt og bør udslettes.

SCUM er intet mindre end en forkortelse for det brutale "Society for Cutting Up Men", som hun bruger til at betegne den gruppe af kvinder, hun mener skal omstyrte det "syge samfund".

- Hvis man læser den bogstaveligt, så er det jo et terroristmanifest. En opfordring til at slå nogen ihjel kan vi ikke trække på skuldrene af. Men vi er også nødt til at sætte bogen ind i den kontekst og tid, den er skrevet i, siger komiker og forfatter Sanne Søndergaard, der gør netop dét i sit forord til den nye danske udgave af bogen.

Valerie Solanas blev født i 1936 og levede en omtumlet tilværelse. I midten af 1960'erne flyttede hun til New York, hvor hun begyndte at skrive blandt andet teaterstykker, og hun blev en del af kunstnermiljøet omkring Andy Warhol, som hun senere blev idømt tre års fængselsstraf for at have skudt. Valerie Solanas døde af lungebetændelse på et hotelværelse i San Francisco i 1988. (Foto: Newsday LLC © Getty Images)

En dybt ødelagt kvinde

Det 14 sider lange forord er et forsøg på at give nye læsere den introduktion, som hun selv manglende, da hun læste den danske oversættelse for lidt mere end ti år siden.

- Første gang jeg læste den, syntes jeg, den var for meget og ikke lige dét, jeg havde regnet med, indrømmer Sanne Søndergaard, som sammenligner oplevelsen med at se en opera på italiensk uden at ane, hvad der foregår.

Selvom det var en lidt lunken første læseoplevelse, blev Sanne Søndergaard alligevel ved med at hive 'SCUM Manifest' ned fra bogreolen derhjemme. Og jo mere hun efterhånden lærte om Valerie Solanas, desto bedre forstod hun bogen, fortæller hun.

Hun fandt blandt andet ud af, at Valerie Solanas blev misbrugt som barn, stak af hjemmefra, levede på gaden og var nødt til at prostituerede sig; at hun var lynende intelligent og læste psykologi på universitetet, men endte med at opgive sin kandidatuddannelse, fordi hendes ideer ikke passede ind i datidens akademiske miljø.

- Hun var en kvinde, der var dybt ødelagt af det patriarkat, hun var vokset op i med både fysisk vold og overgreb. Og så kommer hun ind på psykologistudiet, hvor hun sikkert har skullet læse Freud og Jung og de andre tidlige psykoanalytikere, der skrev nedladende om kvinder, fortæller Sanne Søndergaard, der læser 'SCUM Manifest' som et forsøg på at diagnosticere mandekønnet på samme nedladende måde.

- Valerie Solanas laver en diagnose på mandekønnet på samme nedladende måde, som psykoanalysen skrev om kvinden i starten, siger forfatter og komiker Sanne Søndergaard, der har skrevet forordet til den nye danske udgave af 'SCUM Manifest'. (© JANTZEN)

Misbrugt som dårligt eksempel

Som en af feminismens mest radikale stemmer bliver Valerie Solanas ofte brugt af antifeminister som stereotypen på en mandehadende feminist, fortæller Sanne Søndergaard. Ikke kun på grund af hendes voldsforherligende tekst - men også fordi hun i 1968 rent faktisk selv greb til vold, da hun skød og alvorligt sårede den verdensberømte kunstner Andy Warhol.

En begivenhed, der var med til både at gøre 'SCUM Manifest' og personen Valerie Solanas berømt og berygtet.

Hvorvidt Valerie Solanas rent faktisk mente, at mænd skulle skæres i småstykker, er et spørgsmål, der har fulgt bogen i alle årene. Hun påstod det selv.

Flere litterater har siden argumenteret - ligesom Sanne Søndergaard også gør i sit forord - for, at bogen ikke skal læses så bogstaveligt, men i stedet som en samfundssatire og et forsøg på at vende den patriarkalske logik og retorik mod mændene selv.

"De kvinder, der er mindst indsyltede i den maskuline "kultur", er således også de mindst søde. Det er de tykhudede, enfoldige sjæle, der reducerer et knald til et knald; der er for barnlige til den voksne forstadsverden, til terminer, skødehunde og lortebleer; for selviske til at opdrage børn og mænd; for uciviliserede til at give en skid for andres mening; for arrogante til at respektere Daddy, de Store Skønånder eller Patriarkernes dybe visdom. Det er dem, der kun stoler på deres egne rendestensinstinkter, der opfatter kultur og duller som to sider af samme sag, og hvis yndlingstidsfordriv er at jagte følelsesmæssige eventyr og spænding. Det er dem, der har det med at foranstalte frastødende, uartige, rystende "scener"; hadske, voldelige strigler, der har det med at slå dem på tæven, der irriterer dem i urimelig grad; der gladeligt ville stikke en kniv i en mands bryst eller en issyl i hans røv, hvis de vidste, de kunne slippe af sted med det. Kort sagt dem, der efter denne vores "kulturs" definitioner er SCUM... nemlig kvinder, der er coole, har hjerne og bevæger sig i aseksualitetens grænseland." (© Forlaget Grif)

- Når jeg laver et show, skærer jeg også ind til benet for at få en reaktion, for at overraske eller provokere. Det er dét, humor kan. Derfor kan jeg godt sætte mig ind i at lave et værk, som ikke udtrykker noget, man 100 procent selv mener, siger Sanne Søndergaard.

Selvom Valerie Solanas måske havde sine grunde til at have set sig gal på mænd i det hele taget og helt specifikt på Andy Warhol, som angiveligt havde lånt et af hendes teatermanuskripter og ikke ville levere det tilbage, så er der ingen undskyldning for den slags vold, understreger Sanne Søndergaard:

- Hvis du vil lave en joke om at slå mænd ihjel, så skal du dæleme ikke gå ud og gøre det; det ødelægger din punchline. Det er vi nødt til at adressere.

- Men hun er også blevet misbrugt som et eksempel på, hvor ekstrem feminismen er. Så vidt jeg ved, er hun den eneste kendte feminist, der har begået den slags vold, tilføjer hun.

Men hvorfor overhovedet genudgive en tekst, der både opfordrer til vold og med 2021-briller i det hele taget er ret politisk ukorrekt?

- Det er velunderbygget og klogt. Det er ét langt vredes-rant, og det er så ukvindeligt og så uhørt - og ret befriende. Hvor tit får vi lov til at læse noget af kvinde, der bare ranter løs?, spørger Sanne Søndergaard.

Udover en galoperende vrede, rettet mod mænd og maskuline værdier, beskriver Valerie Solanas også sit drømmesamfund, "Det Gode Samfund" – og herfra er der faktisk en del at hente for os i dag, mener Sanne Søndergaard:

- Hun har en ide om det her pengeløse, omsorgsfulde og kreative samfund. Et sted, hvor mennesker ikke går til grunde og hele tiden skal lave sig om. På den måde er hun tidligt ude med en kritik af hamsterhjulet, som jo kun er blevet værre i dag.

Hvem mener du bør læse 'SCUM Manifest' her i 2021?

- Den er for dem, der synes, at det godt kan blive lidt for stort og akademisk i dag, og som gerne vil tilbage til kernen i den feministiske kritik. Det er jo ikke mænd, der skal skæres i småstykker, det er systemet, siger Sanne Søndergaard - og understreger, at det ikke er en bog, man skal starte med, hvis man aldrig før har læst en feministisk tekst:

- Den er skrevet til feminister, som gerne vil vide noget mere. Den er til folk, der er inde i jargonen, og som anerkender, at der findes et patriarkat, og at der er noget galt.

'SCUM Manifest' er en bog, der kan sætte fut i kampgejsten – og derfor er den oplagt at genudgive på Kvindernes Internationale Kampdag.

- Hvert år den 8. marts skal vi lige mindes om, hvad vi har gang i. Og jeg håber, at bogen kan hælde benzin på bålet for dem, der allerede har gnisten. Hvis man gerne vil have gnisten, skal man starte et andet sted.

Det kan man for eksempel gøre med de her tre bøger, foreslår Sanne Søndergaard:

  • 'Der findes et særligt sted i helvede for kvinder, som ikke hjælper hinanden' af Lotta Snickare og Liza Marklund En lettilgængelig håndbog for feminister in spe, baseret på undersøgelser og forskning på området – og med en række konkrete råd til, hvordan du kan være med til at bekæmpe kønsdiskriminering.

  • 'Vi burde alle være feminister' af Chimamanda Ngozi Adichie Den prisbelønnede nigerianske forfatters virale sensation af en TED Talk om feminismen i det 21. århundrede. En tekst som Beyoncé blandt andet har samplet fra til sangen 'Flawless'.

  • 'Kunsten at være kvinde' af Caitlin Moran En personlig historie og diskussionsbog fra 2013 om feminismen for moderne kvinder. Bogen gav den britiske forfatter og klummeskribent Caitlin Moran sit helt store internationale gennembrud.

FacebookTwitter