'Jeg tog mig selv i at grine højt undervejs': Her er bøgerne, du skal læse netop nu

Mangler du en god bog til efterårsferien? Vi guider dig til sæsonens bedste læseoplevelser.

Lærke Winthers bog 'Ikke afsendt' er blandt bøgerne i denne efterårsanbefaling. (Foto: © HEIN photography, Gyldendal)

- Man kan sige meget skidt om 2020, men det har været et utrolig godt bogår. Det har været svært at vælge.

Sådan lyder det fra bogblogger og instagrammer Jane Andersen, der hver dag deler ud af sine bogtips til tusindvis af nysgerrige læsere.

Og det er heldigt, at det har været et godt bogår - for efterårsferien er højsæson for gode læseoplevelser.

Derfor har vi spurgt Jane Andersen, Lise Højer og Amanda Petrea, der alle blogger om litteratur på Instagram, om deres bedste boganbefalinger.

De har hver fremhævet tre bud på, hvad du skal læse, når efterårsferien melder sin ankomst.

1

Kristina Stoltz - 'Paradis først'

Kristina Stoltz debuterede med digtsamlingen 'Seriemordere og andre selvlysende blomsterkranse' i 2000. I år er hun udkommet med 'Paradis først'. (Foto: © / Grafik: Oliver Seppo)

Lise Højer, anmelder på bloggen 'Et kapitel om dagen', siger om bogen:

- Jeg tror, alle vil kunne spejle sig i den. Den handler om, hvordan man husker ting. Man har syntes, at noget var smukt og glamourøst engang i den tid, det skete - men når man så husker tilbage, så var det måske lidt dumt og knap så rosenrødt. Det er sådan en "for evigt ung"-bog om ikke at ville blive voksen.

- Den handler om en ung piges ungdomsforelskelse, og hvordan hun husker den 17 år efter. Den skelner hele tiden mellem datid, hvor hun er i sine følelsers vold - og nutiden, hvor kun mindet står tilbage. Det er interessant at tage et lille element op, som hvordan vi husker og så gøre det vildt nærværende og meget smukt. Man kommer ind i en nostalgiverden med et skud af USA, kærlighed og ungdomsvildhed.

2

Kiley Reid - 'En skøn alder'

Kiley Reid er en amerikansk forfatter. Hun havde sin romandebut i december 2019 med ' Such a Fun Age'. (Foto: © David Goddard)

Lise Højer, anmelder på bloggen 'Et kapitel om dagen', siger om bogen:

- Jeg var vild med bogen - det er virkelig en pageturner. Den handler om privilegieblindhed, hverdagsracisme og politisk korrekthed, men den er samtidig virkelig sjov at læse. Det er nogle karikerede karakterer - blandt andet en ung babysitter, der bliver beskyldt for at kidnappe et barn i supermarkedet. Og en blogger-mor, der prøver at overtage babysitterens liv.

- Det er en ung og frisk måde at sætte spot på problemer i vores hverdag. Man lærer at tage diskussionen op, og hvordan man lærer at undgå at træde hinanden over tæerne. Personerne er sat på spidsen, men man kan mærke, hvordan forfatteren Kiley Reid holder af sine karakterer. Så selvom de er nogle gange er åndssvage, så kan man ikke lade vær med at heppe på dem. Det er en rigtig god bog, jeg synes, man skal læse!

3

Olga Ravn - 'Mit arbejde'

Olga Ravn blev uddannet fra Forfatterskolen i 2010 og debuterede i 2012 med 'Jeg æder mig selv som lyng'. Nu er hun aktuel med roman 'Mit arbejde'. (Foto: © Miriam Dalsgaard, (c) Ritzau Scanpix)

Lise Højer, anmelder på bloggen 'Et kapitel om dagen', siger om bogen:

- Jeg har ikke læst noget som det her før, og jeg har faktisk lige skullet sluge den. Den handler om at føde, at blive mor og tiden efter, hvor man er fuldstændig forvirret og smadret. Bogen er lyserød udenpå, men det er den overhovedet ikke indeni. Det er et mix af dagbøger, breve og fødselsjournaler, og tilsammen portrætterer det den her forvirrende, frustrerende og selvfølgelig også lykkelige proces.

- Jeg synes, den er vigtig for kvindelitteratur, og den ramte noget i mig som mor. Der er nogle forventninger om, at man ikke siger nogle grimme ting, men mange mødre kender følelser som ikke at have lyst til at være mor alligevel, at man fortryder eller ikke ved, hvordan man er en god mor. Hun beskriver, hvordan man som mor bliver sat til at vælge mellem en selv og sit barn.

4

Eva Munk - 'Mellem træernes grene'

Eva Munk sprang for nylig ud som forfatter med romanen 'Mellem træernes grene', der udkom i september i år. Hun arbejder i forlagsbranchen og underviser forfatterspirer. (© Eva Munk)

Amanda Petrea Ibsen, der anmelder bøger på sin Instagram 'bogdoktor', siger:

- Det er en helt fantastisk bog. Det er en simpel, smuk fortælling om identitet og sorg. Bogen er fyldt med smukke illustrationer, og hvis man dykker ned i bogen, så er der meget symbolik og en masse sproglige godter, som mange af os jo godt kan lide.

- Det er en anderledes måde at læse om sorg og overlevelse på. Den er lidt mørk i det, men har samtidig et fantasy-twist, som gør den perfekt til den unge målgruppe. Jeg er selv 24, og den er perfekt til mig.

5

Pelle Hvenegaard - '100 dage 100 digte'

Pelle Hvenegaard er skuespiller, tv-vært og forfatter. Han debuterede i foråret 2018 med bogen 'Kære Zoe Ukhona'. Nu er han aktuel med digtsamlingen '100 dage 100 digte'. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Amanda Petrea Ibsen, der anmelder bøger på sin Instagram 'bogdoktor', siger:

- Den her blev jeg nødt til at tage med. Den er fantastisk. I marts fik han en idé om, at han skulle skrive et digt hver aften i 100 dage. Han syntes, at digtgenren var lidt uopnåelig, så det ville han gøre op med. Men hvad, han ikke vidste, var, at landet blev lukket ned få dage efter, og det kom der en masse interessant ud af.

- Det er en fed måde at dokumentere denne tid på. Digtsamlingen er en god blanding af både tunge og lette hverdagsdigte - som alle har et slør af corona. Det er sjovt at læse andres oplevelse af denne mærkelige virkelighed, vi alle er i. Og så synes jeg, han skriver virkelig godt og ærligt. Man kan relatere til både de lette og tunge emner.

6

Nanna Foss - 'Spektrum'

Nanna Foss udkom første gang med 'Spektrum' i 2014, som blev kaldt for "årets bedste bog" af Weekendavisen. Nu bliver den populære bogserie genudgivet i ny form. (Foto: © Lærke Posselt, Gyldendal)

Amanda Petrea Ibsen, anmelder bøger på sin Instagram 'bogdoktor', siger:

- De her bøger skal jeg i hvert fald læse i min efterårsferie. Vi er mange, der har ventet i spænding på, at de udkom. Og jeg kan heller ikke direkte anbefale dem, idet de ikke er udkommet endnu.

- Det er en science-fiction-tidsrejse med unge mennesker, der bliver genudgivet med ny forside og opdateret indhold. Hun er i gang med at skrive serien på i alt ni bind, og nu udkommer fire af dem. Og jeg kan sige så meget, at folk glæder sig helt vildt.

Jane Andersen skriver på sin Instagram 'bogblogger.dk', hvor hun mange gange om ugen anbefaler bøger. Her har hun samlet - efter hendes mening - de bedste nye bøger.

7

Lærke Winther - 'Ikke afsendt'

Lærke Winther er skuespiller og nu forfatter. 'Ikke afsendt' er hendes debut, som udkom i september 2020. (Foto: © HEIN photography, Gyldendal)

Jane Andersen, der har Instagram-kontoen 'bogblogger.dk', siger om bogen:

- Den her bog er oplagt at læse på en regnvejrsdag. Den handler om en 64-årig dame, der bor alene med sin hund. Hun er småvrissen, men i løbet af bogen åbner hendes person sig mere op, og man finder ud af, at hun er mere end en gammel dame. Og så er det en brevroman, som betyder, at romanen kun består af breve til forskellige personer og instanser. Der er få breve, der bliver sendt, mange breve, der ikke bliver sendt og en håndfuld, der aldrig, aldrig, aldrig skulle have været sendt.

- Og så tog jeg mig selv i at grine højt undervejs, da jeg læste den. Den er utrolig fjollet og morsom, og så er den nem at læse. Hvis du er til feelgood-film, så er det lige noget for dig.

8

Martha Flyvholm Tode - 'Man kan også være søstjerne'

Martha Flyvholm Todes debuterede med romanen 'På Bornholm må man græde overalt' i 2017. Hendes nye bog udkom i august i år. (Foto: © Lea Meilandt, Gyldendal)

Jane Andersen, der har Instagram-kontoen 'bogblogger.dk', siger om bogen:

- Denne bog handler om ungdom, tvivl og beslutninger. Den handler om, at Anne flytter til København med sin kæreste. Kæresten har et job, men Anne går derhjemme og kan ikke beslutte sig. Hun tuller rundt i lejligheden og bruger meget af sin tid på at være i tvivl om, hvad der skal ske.

- Bogen rammer perfekt ned i den problematik, mange unge står i. De er på kanten til livet, de skal begynde at træffe beslutninger om studie, arbejde, kæreste. Hvem er jeg, og hvad skal jeg? Men bogen fortæller, at det er okay at tvivle, og man skal tage den tid, man har brug for. Men den er bestemt ikke kun til unge - det med at tvivle er et grundvilkår i mennesket, og man kan selvfølgelig også blive i tvivl som voksen.

9

Peder Frederik Jensen - 'Det Danmark du kender'

Peder Frederik Jensen debuterede med romanen 'Her står du' i 2007. Nu er han aktuel med sin nye bog 'Det Danmark du kender', der blev udgivet den 28. august. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, (c) DR)

Jane Andersen, der har Instagram-kontoen 'bogblogger.dk', siger om bogen:

- Denne her er ovre i den mere alvorlige ende af genren. Man følger fire personer fra forskellige samfundslag, hvis liv flettes sammen. Bogen viser, at sammenhængskraften er ved at blive svækket i Danmark, fordi man ikke kender hinanden - uligheden vokser, og fællesskabet er i opløsning.

- Det er et portræt af Danmark og de fire personer, og det er skildret utrolig nuanceret og spændende. Det er en bog til læseren, der interesserer sig for relationer mellem mennesker og for samfundet.