Jørgen Leth 10 år efter sex-anklager: Det var ren horror

Den bogaktuelle forfatter Jørgen Leth fortryder ikke et ord – heller ikke sit kontroversielle kapitel om forholdet til ”kokkens datter”, der skabte heftig debat i 2005.

Jørgen Leth hylder sine forbilleder i sin nye erindringsbog 'Mine helte' - denne gang er "kokkens datter" dog ikke med. (Foto: JACOB LANGVAD © Gyldendal)

Det var noget af et stormvejr, der ramte forfatter og filmmand Jørgen Leth for 10 år siden, da han udgav sin erindringsbog ’Det uperfekte menneske’.

Især fordi Leth skrev, at det var hans ret at tage kokkens datter – en ung kvinde fra Haiti, som filmmanden havde et seksuelt forhold til.

Med ét trak Leth overskrifter, blev heftigt debatteret herhjemme og måtte modvilligt vinke farvel til sit elskede job som kommentator på Tour de France på TV 2 i en længere periode.

I dag er han kommet over krisen med sit image i behold og uden at fortryde noget. Heller ikke kapitlet om kokkens datter.

- Den polemik er overstået for mig. Jeg har ikke fortrudt et ord af, hvad jeg har skrevet, og jeg synes også, at angrebene på mig var helt forkerte, og at det billede, der blev tegnet af mig dengang, var usandt, siger Jørgen Leth til Kultursøndag på P1.

- Jeg var godt tilfreds med at have skrevet bogen, og jeg syntes også, at kapitlet om kokkens datter var rigtigt godt, siger Jørgen Leth i dag. (Foto: Tomas Joshua Leth © Gyldendal)

”Kapitlet om kokkens datter var rigtigt godt”

Han ønskede ikke dengang at kaste sig ind i diskussionen om sin egen person.

Til gengæld står noget stadig klart i erindringen fra det uvejr, forfatteren havnede i: Rædslen over at blive jagtet.

- Det er horror’en ved jagten på mig i den periode, der står stærkest. Men jeg havde det sådan, at jeg ikke kunne fortryde det. Jeg kunne ikke komme kritikken i møde ved at sige, at ”det har I også ret i” og ”det skulle jeg ikke have skrevet”. Sådan havde jeg det ikke, fortæller Jørgen Leth.

Han stiller sig faktisk stadig uforstående over for det had, der mødte ham.

- Jeg var godt tilfreds med at have skrevet bogen, og jeg syntes også, at kapitlet om kokkens datter var rigtigt godt. Jeg forstod faktisk ikke, at det skulle lægges for had, og at det skulle misforstås så groft, som det blev.

Slap for den folkelige dybfryser

Det uvejr, som Leth stod midt i tilbage i 2005, er dog passeret. Han er både tilbage som kommentator på TV 2 Sporten, turnerer med musikere som Mikael Simpson og har så sent som i maj været gæstestjerne i Mads og Monopolet på P3.

https://twitter.com/MadsSteffensen/status/602044270376296448

Nogle mener ligefrem, at forfatteren står stærkere i dag – blandt andre præst og debattør Kathrine Lilleør, der skrev følgende i Berlingske i 2012:

- Stormen om kokkens datter på Haiti, som Leth tog, når han ville, har for længst lagt sig. Leth er ikke endt i den folkelige dybfryser. Tværtimod.

Og ligesom for 10 år siden er Leth atter aktuel med en erindringsbog.

Den har fået titlen ’Mine helte’ og fokuserer på Leths mange forbilleder. I bogen finder man alt lige fra sportsfolk og musikere til mennesker, han har haft tætte relationer til på Haiti, hvor han bor det meste af året.

Erindringer handler ikke om taktik

En, der dog ikke hyldes med et kapitel i bogen, er netop kokkens datter – og det på trods af, at hun har betydet meget for danskeren. Men hvorfor ikke?

Fordi hun er blevet beskrevet nok, siger Jørgen Leth.

- Jeg har ikke tænkt så taktisk på det, men det er da muligt, at der stadig er noget at samle op. Det skal jeg da overveje til fremtidige udgivelser, siger Leth.

https://twitter.com/FilmmagasinEkko/status/607923926652616704

Den hvide mands forpligtelser

Skulle han alligevel hylde hende med et afsnit i sin nye heltebog, ville der kun blive sendt roser i hendes retning.

- Hun var skøn og hun var klog, hun var dejlig at være sammen med, simpelthen. Vi havde også nogle skønne humoristiske stunder sammen, og jeg tog mig af hende. Og det er jo en meget vigtig ting at forstå – at manden tager sig af kvinden. Det er jo i sig selv vanvittigt upopulært i vores dages Europa og Danmark i hvert fald, siger Leth.

Han har derfor betalt uddannelse, visum og andet til de unge kvinder, han har haft intime forhold til.

- Når man som hvid mand har en elskerinde i Haiti, har man forpligtelser, der følger med. Det må man leve op til, og det har jeg altid gjort, siger Jørgen Leth.

Ville undgå at elskerinden blev gravid

Det gælder også det seksuelt ansvar, han havde over for pigen, der - ifølge Leth selv - brændende ønskede at blive gravid.

- En haitiansk kvinde vil meget gerne have barn med en hvid mand, så det skal man jo undgå, hvis man ikke vil have det. Så der traf jeg de beslutninger, som var vigtige for at undgå en endnu mere forpligtende situation, det er klart, siger han til P1.

Fans af forfatteren, der i dag fylder 78 år, kan i øvrigt roligt regne med, at turen i mediemøllen i 2005 ikke får betydning for Leths fremtidige bøger eller andre værker.

- Jeg har et naivt forhold til det, at en forfatter skriver erindringer. Man må jo skrive sandheden, de ting, som man husker, og de ting, der gjorde indtryk på en. Så kan man jo ikke begynde at være taktisk eller forsigtig. Man skal først og fremmest være ærlig, siger Jørgen Leth.

Hør hele interviewet fra Kultursøndag på P1 på dr.dk/p1.

Facebook
Twitter