Jørgen Leth har mere travlt end nogensinde før: 'Jeg har ikke sat punktum, for fanden'

Den 81-årige multikunstner er aktuel med en ny digtsamling.

- Jeg er ikke interesseret i at skåne mig selv eller gøre det lettere for mig selv, siger Jørgen Leth. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Han turnerer landet rundt, har en ny plade og en film på vej. Og i denne uge udkommer så hans 14. digtsamling, 'Det bliver ikke væk'.

Jørgen Leth har mere fart på end de fleste, og der er ikke meget pensionisttilværelse over hans travle program.

Det var da også mere end almindelig svært at få bare en kort telefonsamtale i stand med manden, som fylder 82 år om et par måneder. Men det lykkedes at fange ham en nogenlunde stille stund i toget lørdag formiddag, hvor han var på vej fra Skørping i Nordjylland til København.

Livet strammer til

Det er otte år siden, han sidst udgav en digtsamling. Og jeg spørger ham, hvad 'Det bliver ikke væk' er for en størrelse.

- Det er en undersøgelse af min egen tilstand, forklarer han.

- Jeg følger mit instinkt, og jeg vil gerne undersøge mig selv i en periode, hvor jeg føler, at det strammer til; mit liv strammer til.

Selvom Jørgen Leth stadig har fuld gang i sin kunstneriske karriere og langt fra er færdig med at skrive, lave film og optræde, så undslipper han ikke det faktum, at der med alderen følger visse fysiske begrænsninger.

I digtene skriver han ærligt om sit 'forfald', om besværet med at gå og at han ikke længere kan få rejsning. Ærligheden er helt nødvendig, mener han.

- Jeg er ikke interesseret i at skåne mig selv eller gøre det lettere for mig selv. Digtene bliver ofte hårde i tonen, og det kan jeg godt lide. At de er det modsatte af blødsødenhed. De når et niveau af beslutsomhed om du vil; et niveau af ærlighed, hvor det gør ondt.

Ikke træt af at studere sig selv

Der er mange ting ved det at blive ældre, som irriterer Jørgen Leth. Det er irriterende, at han er nødt til at holde pauser indimellem, at han skal huske at hvile sig. Og så bliver han nemt distraheret, fortæller han. Vores samtale bliver flere gange afbrudt af togets servicemeddelelser.

- Nu kommer der igen en stemme, det er jo ikke til at holde ud. Det forstyrrer mig, når den stemme kommer. Jeg ryger ud, når stemmen kommer ind, siger han og beder mig huske, hvor vi var, så vi kan fortsætte samme sted.

Men han er hurtigt selv tilbage på sporet: digtene, hvorfor han skriver dem og har gjort det i mere end et halvt århundrede.

- Digtene kommer som en trang. Det er også derfor, der kan gå nogle år imellem. Der kommer et indre behov, ofte en følelse. Der er noget, jeg gerne vil udtrykke for at forstå mig selv, forklarer han.

- Jeg bliver aldrig træt af at studere mig selv og mine reaktioner, mine indre oplevelser.

Jørgen Leth var i DR2 Deadline 12. april for at fortælle om sin nye digtsamling. Se ham læse digtet 'Det bliver ikke væk' op her:

Nødt til at begrænse sig

Hvor trangen til at bruge sproget til at undersøge sig selv og verden ikke har ændret sig, så har han med alderen fået en anden indstilling til de ting, han vælger at bruge sin tid på. Det skal være vigtigt, og han gider ikke 'småting', forklarer han.

- Det bliver mere og mere klart for mig, at jeg bliver nødt til at begrænse mig. Der er mange projekter, jeg er i gang med. På mange måder har jeg aldrig været så travlt optaget. Men det er simpelthen et spørgsmål om at definere, hvad der er vigtigst, hvad der kan betale sig at kaste sin energi i, siger Jørgen Leth.

Andre skal ikke forsøge at skåne ham eller tage hensyn til hans relativt høje alder, understreger han og nævner uenigheden med TV2, som for nylig førte til, at han ikke længere skal kommentere Tour de France for tv-stationen.

- Det er ikke mig, der har bedt om at blive flyttet til en mere behagelig position. Det gider jeg sgu ikke, siger han og fortæller, at han lige nu er ved at tage stilling til andre tilbud.

For han vil gerne fortsætte med det hele. Både med at lave film, skrive digte og bøger – og tekster til bandet 'Vi sidder bare her', som han er en del af sammen med Mikael Simpson og Frithjof Toksvig.

Overvældende popularitet

Jørgen Leth har ikke ligefrem leflet for publikum og anmeldere igennem sin karriere, og der har da også fulgt et par shitstorms i kølvandet på hans ærlige facon.

Mange husker nok bemærkningen om 'kokkens datter' fra første bind af erindringsserien 'Det uperfekte menneske', som udkom i 2005.

Alligevel er han mere populær end nogensinde før og har opnået kultstatus hos en del unge, der elsker hans sanselige beskrivelser og karakteristiske udtale. På Radio24syv har han siden 2016 svaret på lytterspørgsmål i brevkasseprogrammet 'SpørgeJørgen'.

Det havde han ikke regnet med, da han debuterede som modernistisk digter i 1960'erne.

- Jeg synes, det er fantastisk mærkeligt, at en eksperimenterende kunstner som mig står med den popularitet nu.

- Det er meget overvældende. Jeg er glad, jeg er sgu da glad. Jeg kan godt glæde mig over, at jeg nu møder en kæmpe begejstring, hvor end jeg er. Det kan jeg da ikke være afvisende overfor.

Inden vi er nødt til at slutte vores samtale, spørger jeg selvfølgelig, om der er kommer flere digtsamlinger:

- Ja, jeg har ikke sat punktum, for fanden. Jeg ved bare ikke, hvad den næste bog bliver. Det har jeg ikke besluttet mig for.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter