Jørgen Leth rystet over Yahya Hassans død: 'Han var en følsom mand med et kæmpe talent'

Yahya Hassan var en fuldstændig unik digter, der vil blive husket på linje med Michael Strunge, siger Jørgen Leth.

- For mig er det her et kæmpe tab. Jeg vil gerne hævde det, fordi han har så mange modstandere. Jeg synes, han er en stor digter og beklager det så dybt, siger Jørgen Leth. (Foto: Claus bech © (arkivfoto) Scanpix)

- Det gør mig så ondt. Det er sørgeligt, det er forfærdeligt. Det er et kæmpe tab. Et kæmpe tab.

Ordene kommer fra forfatter og journalist, Jørgen Leth, som lige har fået nyheden om, at digter Yahya Hassan er død, kun 24 år gammel.

- Lige nu har jeg svært ved at finde ordene, jeg er rystet over det her, siger Jørgen Leth.

Lige siden Yahya Hassan debuterede i 2013 med sin digtsamling 'Yahya Hassan', som slog alle rekorder, har Jørgen Leth fulgt ham tæt.

- Jeg er stor beundrer af ham, fordi han var en unik skikkelse i dansk litteratur. Hans gennembrud var stort, og han fastholdt det med stort talent i hans alt, alt for korte karriere. Jeg synes, han har gjort så meget godt med sine digte, han er enestående god, jeg har derfor dyrket ham meget.

Hvad er det ved ham, du fandt specielt?

- Han har bragt en frisk luft ind i dansk litteratur. Han er helt unik og original, og han har derfor bragt en original tone frem. Og han har et kæmpe mod. Han er en meget modig digter. Han har udsat sig selv for direkte for risiko, det ved vi alle sammen. Han havde så mange modstandere, siger Jørgen Leth.

- Jeg tror, mange bliver dybt ramt af det her. Jeg er ked af, at han blev svinet til af så mange, for han var en meget følsom mand med et kæmpe talent. Det er noget, vi sjældent ser, et kæmpe talent. Kæmpe talent.

En enestående oplevelse

Adskillige gange har den unge digter med de palæstinensiske rødder og Jørgen Leth mødtes i kulturlivet. Blandt andet da Jørgen Leth havde ham med i sin film om dansk litteratur. Jørgen Leth vil beskrive deres forhold som venskabeligt.

- Jeg synes, han var meget venlig, meget charmerende også. Og hans måde at recitere sine egne digte på, var en enestående oplevelse. Oplevelsen er stor nok, når man læser dem selv, men jeg synes, det var overvældende at høre ham.

Digteren Yahya Hassan på scenen, da han lukkede Bogforum 17. november 2019 med en oplæsning fra sin nye digtsamling 'Yahya Hassan 2'. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

Hvorfor var det overvældende?

- Han står der for sig selv, inden han skal på, og så går han bare ind på scenen og er helt suveræn. Han fyrer den af, og det er overvældende stærkt, og man bliver helt blæst omkuld, og så går han bare igen. Man kunne ikke lade være med at blive revet med af det, det var en enestående oplevelse. Han var en strålende performer simpelthen. Det går vi glip af fremover.

Bliver Yahya Hassan en forfatter, vi kommer til at tale om om 100 år?

- Jeg tror, han bliver stående. Han er en meget vigtig skikkelse i dansk digtning i dag. Der er ingen, der ligner ham, ingen der kan erstatte ham.

Kan du uddybe det?

- Yahya Hassan var en født stor digter. Det var ikke sådan, at han startede svagt og skulle udvikle sig, han var der med det samme i den første digtsamling, og så vendte han stærkt tilbage med sin fortsættelse. Han kan sammenlignes med Michael Strunge i 1980'erne. En af de her meget store digtere, der har markeret sin tid og været helt alene, siger han.

I aften klokken 19 vil 82-årige Jørgen Leth mindes Yahya Hassan i sit onlineprogram 'De lægger ord i min mund' på Facebook, hvor han hver aften under karantænen læser et værk højt fra en digter, han holder af.

For blot 30 dage siden læste han et af Yahya Hassans digte højt. I aften vil han gøre det samme.

Se klip fra Yahya Hassans korte liv som digter, debattør, folketingskandidat og fængselsdømt her:

Facebook
Twitter