Johan har skrevet en 'kriseroman' om at blive voksen: 'Vi hører aldrig om det, når folk er midt i krisen'

Johan Davidsens nye bog handler om en ung mand, der ikke kan finde ud af at blive voksen.

Det spiller ikke for Daniel.

Han er lige kommet tilbage til København fra Skotland, hvor han har forsøgt - og fejlet - som freelancejournalist. Nu er han arbejdsløs og må bo hos sin bror.

Sådan begynder Johan Davidsens nye roman 'Selvmordstanker kan ikke betale sig'. Den handler om Daniel, som er i starten af trediverne og har svært ved at finde sig til rette i voksenlivet.

- Han mangler et formål eller noget autentisk, samtidig med, at han ikke rigtig synes, at det findes. Derfor er det selvfølgelig svært for ham at finde, siger Johan Davidsen, som kalder Daniel både "fandenivoldsk og opgivende".

- Jeg kan godt lide en karakter, som kan rumme mange forskellige ting og tvivl, forklarer han.

Selvom noget udefra set lykkes for Daniel, så befinder han sig mere eller mindre i en krisetilstand bogen igennem. Og det er helt bevidst, forklarer Johan Davidsen.

- Jeg tror, det er virkeligheden for ret mange: at vi hele tiden er i en krise, men måske ikke lige så ekstremt som Daniel. Men du kan ikke regne med, at du pludselig har den perfekte familie. Og jeg synes, det er svært at tro på, at man lander i en harmonisk afslutning, hvor man finder en ro.

Krisen er også et ærligt sted

På trods af, at medierne i dag er fulde af historier om mennesker, der har gennemlevet en svær krise, så er det sjældent, vi hører fra dem, når de er midt i den, siger Johan Davidsen.

Et sted i bogen siger Daniel om dette:

Udover Daniels forsøg på at navigere i venskaber, karriere og kærlighedsrelationer, består 'Selvmordstanker kan ikke betale sig' også af passager med hans mange eksistentielle tanker og kritiske holdninger til voksenlivet.

- Krisen er også en position, hvor man kan få lov til at sige nogle ting og være ærlig, siger Johan Davidsen.

Han forklarer, at han har brugt Daniel-karakteren til at undersøge forskellige holdninger. Både nogle han selv deler og andre, han ikke gør.

Privilegeret og urimelig på samme tid

Daniel er for eksempel meget optaget af, hvad det betyder at kunne udleve sine drømme - og han reflekterer på et tidspunkt:

Men han er i virkeligheden ret privilegeret, og der er ikke umiddelbart noget, der forhindrer ham i at udleve sine drømme. Andet end måske ham selv.

- Nogle gange fordrejer han ting. Det er også det sjove ved ham; han er en lidt urimelig karakter, siger Johan Davidsen.

Han forklarer, at citatet fra bogen også handler om kravet om at være lykkelig, som mange møder i dag.

- Ens forældre kan for eksempel sige, at de er ligeglade med, hvad man gør, bare man bliver lykkelig. Det er bogen lidt et oprør mod, forklarer Johan Davidsen og tilføjer:

- Og så er det måske nemmere bare at tage ansvar for ens eget mismod, ligesom Daniel – og sige, "det er sådan her, jeg har det".

- Jeg havde en del overvejelser omkring bogens titel; om den var for voldsom. Men jeg synes, at den rammer meget godt den dobbelthed, der er i Daniel. Det er jo et voldsomt udsagn, men også ret skørt. Selvmord er også en meget svær ting at tale om per definition. Det bliver ret enten eller-agtigt. Men Daniel er lidt i midten - og det er et dårligt sted at være. Han er på en måde halvt i sit liv, og det er nok noget, som jeg godt kan nikke genkendende til. Det kan føles meget smertefuldt, fortæller Johan Davidsen. (Foto: Lærke Posselt)

Også en bog om ensomhed

Mens Daniels venner overvejer børn og bofællesskaber på landet, står han selv lidt udenfor det hele og er både frastødt og misundelig på same tid, fortæller Johan Davidsen:

- I og med at han tager afstand fra og har en lede ved mange ting, bliver han også ladt lidt alene. På den måde er det også en bog, som også handler om ensomhed.

Det er noget forfatteren, der selv er født i 1985, godt kan genkende fra sin egen omgangskreds: Ensomheden. Angsten for at ende alene, kan indimellem få folk til at træffe nogle valg, som ikke nødvendigvis gør dem glade.

- Folk i parforhold og børnefamilier kan også virke ret ensomme. Det er nok bare svært at navigere i. Før i tiden var det mere sådan, at man blev gift og fik nogle børn. Det var måske ikke så fedt, men sådan var det, siger han og understreger, at det ikke gælder for "hele Danmarks ungdom", men at han primært taler om et storbysegment.

Han længes efter intimitet med andre mænd

Daniel er også den type moderne mand, der eksperimenterer med sin seksualitet og generelt er meget bevidst om kønsroller og forskellene mellem mænd og kvinder. Han er for eksempel misundelig på de intime forhold, kvinder kan have med hinanden og med deres mor.

Om det siger han i bogen:

- Det handler om det savn, man godt kan have som mand i forhold til fysisk nærhed med andre mænd. Men den der ikke-seksuelle, kærlige kontakt med andre mænd er bare ikke så passende, siger Johan Davidsen.

Daniels søgen efter nærhed og mening gør, at han flere gange ender i nogle udefra set ret ekstreme og grænseoverskridende situationer. Men Johan Davidsen håber alligevel, at han er en karakter, som læserne kan relatere til.

- Jeg kan godt lide ambivalensen hos ham. At han gør nogle crazy ting, men samtidig er relaterbar og en person, man kan være enig med, eller som man synes har nogle relevante tanker, siger han og uddyber:

- Fordi han er i en position, hvor han ikke har så meget at miste, kan han sige tingene som de egentlig er. Det er måske lidt banalt, men jeg tænker, der kan være en trøst i det; at han måske kan ramme nogle andre, som kan se, at de ikke er alene.

'Selvmordstanker kan ikke betale sig' udkommer 24. januar.