(Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Julie droppede læge-drømmen for at udleve fantasien: 'Det er syret, men så lækkert!'

Julie M. Day har taget en beslutning om at dedikere sig 100 procent til at skrive fantasybøger.

At Julie M. Day i dag er fantasyforfatter på fuld tid er noget, hun selv har besluttet sig for.

I 2017 udgav hun nemlig første bind i fantasytrilogien 'Grænsen til Trafallas' helt på egen hånd. Mest fordi, hun ikke turde sende bogen til et forlag.

- Bogbranchen er en særlig verden, og der er også noget hierarki og selvfølgelig også noget snobberi. Hos boghandlerne må det ikke lugte af selvudgiver. Jeg kan godt forstå, at folk er skeptiske, fordi det er blevet lettere for folk at udgive noget, som ikke er kvalitet. Men det bliver der også gjort hos forlagene, siger hun.

I dag har Julie M. Day skrevet og udgivet to bind i trilogien, der handler om en ung kvinde, som havner i et magisk land. Tredje og sidste bog er lige på trapperne, og hvis alt går, som det skal, udkommer den til efteråret.

- To'eren især har fået virkelig mange flotte reaktioner. Den er blandt andet blevet valgt som årets 'young adult'-bog i 2018 af Horsens Posten og deres læsere. Det var mega sejt, og jeg blev så glad. Det er fedt at få sådan noget respons, fortæller hun.

Du kan møde Julie her:

 • Julie bor i et hus i Odder med sin mand og deres lille søn, Benjamin på tre år. Parret har barn nummer to på vej. (Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  1 / 9
 • - Når min mand og søn tager af sted om morgenen, kan jeg godt tænke: 'Gud, må jeg godt bare sidde her i stuen og arbejde?' Det føles lidt forbudt. Det er syret, men det er så lækkert! Hvis Benjamin er syg, er det selvfølgelig også mig, der har den. (Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  2 / 9
 • Inden Julie dedikerede sig helt til bøgerne, var hun ved at forberede sig på at skulle studere. (Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  3 / 9
 • - Jeg læste suppleringsfag, fordi jeg ville læse medicin. Efter jeg udgav den første bog, tænkte jeg: 'Jeg gør fandme det her 110 procent'. Så må det briste eller bære. Det kan godt komme til at tage nogle år, men når jeg tænker, hvad jeg har nået på halvandet år, hvad kan jeg så nå på de sidste fem år? Det føltes mega befriende. Men samtidig var det mega uhyggeligt. Men for mig er det enten eller. Hvis jeg ikke havde satset på det, var jeg ikke kommet så langt, som jeg er. (Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  4 / 9
 • - Det er hårdt at skrive bøger, og det kan også være ensomt. Min mand støtter virkelig op om det, men han forstår ikke mekanismerne bag. Blandt andet det store PR-arbejde, man selv skal udføre, når man ikke har et kæmpe forlag i ryggen (Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  5 / 9
 • - Det er så fedt bare at få lov til at designe min egen verden og personer. Det er næsten ligesom at spille 'The Sims'. Jeg forsvinder ind i det. Det er det, der tænder mig ved at skrive fantasy. (Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  6 / 9
 • - Jeg ville have Per O. Jørgensen, som illustrerede de originale danske Harry Potter-bøger, til at illustrere mine forsider. Så jeg kontaktede ham og skrev, at jeg er mega fan, og at jeg snart skulle udgive en bog. Så skrev han, at det lød spændende, og at han gerne ville have tilsendt mit manuskript. Der gik ikke særlig lang tid, før han vendte tilbage og sagde, at han gerne ville illustrere dem. (Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  7 / 9
 • - Folk spørger mig tit, om jeg kan leve af at skrive bøger. Det synes jeg er så demotiverende. For det ved jeg jo ikke! Jeg aner ikke, om det bliver knald eller fald. Det er meget dansk mentalitet, tror jeg. Er der tryghed i det? Er det farligt? Hvis du får succes med det, så er det okay. Men indtil du får succes, er det bare weird. (Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  8 / 9
 • - Hvis jeg bare skulle drømme stort, så skulle bøgerne jo oversættes og blive mega hypet i Danmark og udlandet, alle steder. De skulle Hollywood-filmatiseres. Det siger jeg selvfølgelig aldrig højt... Men når man laver kunst, vil man jo gerne dele den med alle. (Foto: © Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  9 / 9