Julie droppede sit faste job og kastede sig ud i 'sindssygt eventyr'. Nu har hun vundet en bog-pris

29-årige Julie Midtgaard satsede for halvandet år siden alt på at blive forfatter.

(Foto: © ASTRID DALUM, Dr)

Har du en drøm? Sådan en, der får det til at krible i maven, og som bliver ved med at rumstere i hovedet, uanset hvor meget du prøver at fortælle dig selv, at det jo aldrig kan blive til noget?

Men drømme kan man jo altid.

Sådan tænkte Julie Midtgaard i mange år. Hendes store drøm var at blive forfatter. Men det nåleøje var alt for mikroskopisk småt og umuligt at slippe igennem, blev hun ved med at sige til sig selv.

- Jeg tror altid, drømmen har været der. Men jeg var hele tiden bevidst om, at det var en drøm. Og overhovedet ikke noget, jeg gik efter, for jeg havde den her indstilling, som de fleste i min omverden også havde: Man kan selvfølgelig ikke blive forfatter, fortæller Julie Midtgaard.

Finsk familiesaga startede drømmen

Julie Midtgaards drøm om at blive forfatter startede med en finsk familiesaga i 53 bind fra forældrenes bogreol. Den intense oplevelse af at blive suget ind i et andet univers var ren magi for den dengang tiårige Julie.

- Jeg læste alt, hvad jeg kunne få fat i. Jeg stablede så mange bøger som muligt bag på min cykel, når vi var på biblioteket. Jeg tror, min familie syntes, jeg var lidt underlig. Men det her med at blive fuldstændigt opslugt af en anden verden er usammenligneligt – og det synes jeg stadig, fortæller 29-årige Julie Midtgaard, som i dag skriver fantasyromaner til unge.

Og det gør hun så godt, at lydbogstjenesten Mofibo onsdag offentliggjorde, at Julie Midtgaards anden bog, 'Elementsygen', har fået flest læserstemmer og har vundet i kategorien 'Årets ungdomsroman'.

At hun faktisk er endt med at udleve sin drøm, ville hun ikke selv have gættet på for bare seks-syv år siden.

'Sprækken til Luscero' er titlen på den bogserie, Julie Midtgaard indtil videre har skrevet fire bøger i – inklusiv en endnu ikke udgivet 'spin-off'. Bøgerne er inspireret af hekseafbrændingerne i 1600-tallet. I bøgerne bliver hovedpersonen Gry dømt som heks, men i stedet for at blive brændt på bålet, åbner flammerne en portal til en magisk verden. - Jeg har altid været enormt fascineret og skræmt over, hvordan vi behandlede dem, vi stemplede som hekse, fortæller Julie Midtgaard. (Foto: © ASTRID DALUM, Dr)

Stoppede med at skrive – men drømmen levede

Selvom Julie Midtgaard allerede som barn elskede at skrive lige så meget som at læse, så tænkte hun, at det at leve som forfatter var en komplet uopnåelig og urealistisk drøm.

Efter folkeskoleårene og en ellers støttende dansklærer holdt hun derfor helt op med at skrive. Det virkede som en meningsløs og lidt fjollet hobby, når nu det med at blive forfatter alligevel var alt for svært – og i øvrigt ikke noget, nogen i hendes omgangskreds rigtig forstod.

Hun endte lidt tilfældigt med at læse kommunikation på universitet, fik et godt job som kommunikationskonsulent og tænkte, at det var den vej, hun skulle i livet. Men i 2015 faldt Julie Midtgaard en dag over en novellekonkurrence på nettet, som pustede liv i den gamle forfatterdrøm.

- Det lød bare så spændende. På det tidspunkt havde jeg jo ikke skrevet i mange år, men drømmen var der åbenbart stadig, siger Julie Midtgaard, som ikke turde fortælle til nogen, at hun havde planer om at deltage i skrivekonkurrencen.

"Det er der ingen grund til; det får jeg ikke noget ud af, for jeg kan i hvert fald ikke blive forfatter," gentog den gamle stemme i hovedet.

- Men da jeg først var kommet i gang, kunne jeg slet ikke stoppe igen. Jeg endte med at sende tre noveller ind, fortæller hun.

Julie Midtgaard bor sammen med sin amerikanske kæreste i et hus i den sydlige del af Aalborg, som de overtog for et par måneder siden. Her er der god plads til bøger – både hendes egne og alle favoritterne i den fyldte bogreol. (Foto: © ASTRID DALUM, Dr)

Fik afslag på afslag

En af de tre noveller blev udvalgt til udgivelse - og det gav Julie Midtgaard blod på tanden. I den næste novellekonkurrence, hun deltog i, vandt hun 5.000 kroner.

- Så tænkte jeg: "Yes, nu har jeg knækket den her skrivekode!" Men de næste 15 konkurrencer, jeg deltog i, var bare afslagafslagafslag.

Succesen med de to noveller havde alligevel givet hendes så meget tro på projektet, at hun ikke var klar til at give op. Der gik pludselig sport i at få styr på novellegenren, og Julie Midtgaard skrev mange forskellige slags, blandt andet noveller til ugeblade.

Efter et par år som novelleskribent var Julie Midtgaard klar til at prøve kræfter med næste skridt i forfatterdrømmen: at skrive en roman. Den kom til "at handle om alt på en gang", forklarer Julie Midtgaard, der sendte sit manuskript til forlaget Tellerup, som var det, hun havde udset sig som sit drømmeforlag.

De returnerede desværre med et afslag.

- Jeg følte, at hele min verden brød sammen, fordi drømmen havde vokset sig større og større. Selvom det var forfærdeligt, da det skete, så fandt jeg ud af, at det var et ret godt afslag, fordi de gav en begrundelse og sagde, jeg gerne måtte sende ind igen. Da jeg lærte det, tænkte jeg: "Okay, så er jeg kommet halvvejs." Det var ikke et ja, men heller ikke et rent nej, siger hun.

- Det var en vild og virkelig stressende beslutning at købe hus. Men når man skal sidde hjemme, så er det også vigtigt med gode omgivelser. Vi sad i en lillebitte lejlighed, men så lykkedes det os at få det her hus billigt og med afdragsfrit lån, så det var ikke meget dyrere for os, siger Julie Midtgaard, som har indrettet kontor i husets havestue. (Foto: © ASTRID DALUM, Dr)

Helt i chok over svaret

Anden gang gik Julie Midtgaard anderledes til værks. Hun lavede en plan for historien, for hvert kapitel og for de karakterer, der skulle med. Og så fik hun flere af sine skrivevenner i foreningen Håbefulde Unge Forfattere til at læse med og give kritik, inden hun sendte den afsted til forlaget.

En dag i august 2018, mens hun sad på sit arbejde, ringede telefonen.

Det var redaktøren fra Tellerup, og hun skyndte sig at liste ud på gangen, så hendes kollegaer ikke kunne lytte med.

- Hun begyndte at snakke om vejret og holdt mig nok hen i fem minutter, inden hun sagde, at hun rigtig gerne ville udgive bogen, og hun ville også gerne, hvis jeg ville gå i gang med at skrive de næste bøger i serien, som hun også gerne ville udgive, fortæller Julie Midtgaard, der nærmest var i en tilstand af chok over den positive besked og derfor har svært ved helt at huske sin egen reaktion.

- Men da jeg kom ind på kontoret, stod mine kollegaer i en halvcirkel om døren og kiggede mærkeligt på mig. De kunne åbenbart høre, jeg var rimelig begejstret derude.

- Det begyndte at se rigtig lyst ud, men fra den ene dag til den anden blev alt bare aflyst. Så det har været vanvittigt hårdt. Der har også været mange måneder, hvor jeg ikke har haft nogen indtægt, fortæller Julie Midtgaard, der nåede at leve som fuldtidsforfatter et års tid, før coronapandemien ramte, og hun måtte vinke farvel til de foredrag og timer med skriveundervisning, hun var booket til. (Foto: © ASTRID DALUM, Dr)

Fra den ene dag til den anden var forfatterdrømmen pludselig blevet til virkelighed – og det betød blandt andet, at kontorjobbet var ekstra svært for Julie Midtgaard at koncentrere sig om og finde tid til.

- Jeg kunne slet ikke holde tanken ud om, at jeg ikke kunne dedikere mig 100 procent til skrivningen. For nu føltes den her barnedrøm bare så tæt på, siger hun og tilføjer:

- Det føltes bare så stort, for nu var jeg på vej ud i det her sindssyge eventyr, som det har været at kaste sig ud i forfatterdrømmen.

Mega fedt – og vanvittigt hårdt

Julie Midtgaard blev et halvt år i sit job som kommunikationskonsulent efter opkaldet, inden hun i januar 2019 sagde op for at satse på at skrive.

Det skete med støtte fra både sin kæreste og familie, men hun var nødt til lige at samle mod til at tage springet, fordi indtægten som forfatter på ingen måde kan sammenlignes med et fast fuldtidsjob som det, hun havde.

- Jeg har også skullet finde mig selv i forfatterrollen og finde ud af, hvordan jeg får det her til at løbe rundt, så jeg kan leve som forfatter på fuld tid. Og det arbejder jeg stadig på at finde ud af, fortæller hun.

Siden opkaldet i august 2018 er det blevet til tre udgivne romaner og en fjerde på vej, og det er kun lykkedes, fordi Julie Midtgaard bruger langt de fleste af sine vågne timer foran computeren.

Hun arbejder som regel fra klokken seks om morgenen, holder en pause, når hendes kæreste kommer hjem fra arbejde, for så at sætte sig ind til skrivebordet igen om aftenen.

Og det er alle ugens syv dage.

- Bøgerne er bare røget ud mellem fingrene; det er nok alle de her indestængte skriveenergier, der har sparet sig op. Det har været mega fedt, men også vanvittigt hårdt, indrømmer Julie Midtgaard, der har besluttet at sætte tempoet lidt ned den kommende tid.

Men ambition er stadig den samme:

- Det vigtigste for mig er, at det er en fed læseoplevelse, jeg får skabt. Jeg vil gerne skabe den fantastiske fortælling, som jeg selv har oplevet så mange gange som ung. Det er det, der har drevet mig helt fra starten.

- Jeg kan sagtens være rigtig bange for fremtiden indimellem. Men jeg har ikke et eneste sekund fortrudt den beslutning. Jeg regner også stærkt med, at jeg kan blive ved det næste lange stykke tid. Så må vi finde ud af, hvordan kan vi reducere udgifter en lille smule, siger Julie Midtgaard. (Foto: © ASTRID DALUM, Dr)