Han har solgt mere end otte millioner eksemplarer, er blevet udgivet på flere end 40 sprog. Og 24. oktober udkommer den sjette bog i serien om politikommissær Carl Mørck og Afdeling Q.
'Den grænseløse', hedder bogen om Carl Mørck og hans kollegaer, og handler om efterforskernes forsøg på at opklare et sytten år gammel mord på en ung kvinde. Ifølge Jussi Adler-Olsen selv er 'Den grænseløse' meget anderledes end de andre bøger i serien om Carl Mørck.
- Der er mere fordybelse i bogen, og det har jeg det rigtig godt med. Læserne vil gerne have, at de fra første side sidder lammede med neglene om bogen i håbet om, at vores personer klarer skærene. Men i bogen her vrider jeg langsomt mere og mere på gashåndtaget. Det bliver en stille indførsel, og så giver jeg den stille og roligt mere og mere gas, siger han til dr.dk/kultur.
Lever op til udlandets forventninger
Ifølge Søren Kassebeer, der er litteraturredaktør på Berlingske, kommer der til at blive rift om 'Den grænseløse', når den udkommer. Jussi Adler-Olsen er ifølge litteraturredaktøren en af de mest ferme krimiforfattere herhjemme.
- Det, som han kan, er, at han som næsten ingen andre herhjemme kan skrive krimier på et niveau, som lever op til de forventninger, der er i udlandet og herhjemme, siger han.
Det er særligt Jussi Adler-Olsens måde at skrive på og hans evne til at skabe næsten filmiske scener, som Søren Kassebeer mener, gør den danske krimiforfatter så populær. Samtidig peger han på persongalleriet i Afdeling Q-serien som afgørende for, at man har lyst til at fortsætte med at følge den sære vicepolitikommissær Carl Mørck.
Søren Kassebeer vurderer, at den nye bog måske kan blive årets bedst sælgende krimi.
- Den ligger meget højt, men der er virkelig mange gode danske krimiforfattere som Jesper Stein og Sissel-Jo Gazan, der har et internationalt niveau. Jussi Adler-Olsen er ikke alene, men han er en del at toppen inden for krimigenren, siger Søren Kassebeer.
- Det er ligesom med Lille Per
Jussi Adler-Olsen har også selv et bud på, hvorfor hans bøger appellerer til så mange læsere.
- Det er noget med folkekærheden. Folk har taget personerne i bøgerne til sig - og det har jeg også selv - nærmest som om, de eksisterer i virkeligheden. Uden sammenligning kan man sige, at det er ligesom med Lille Per, der næsten er en rigtig person, og som indgår i kulturlivet, i jeg ved ikke hvor mange årtier - alene fordi han er folkekær, siger han.
Sværere at finde på nyt
Serien om Carl Mørck kommer i alt til at indeholde ti bøger, når den er komplet - og hver bog betragter Jussi Adler-Olsen som et kapitel, der tilsammen udgør en historie.
For hver bog - eller kapitel - der udkommer i fortællingen om Afdeling Q og Carl Mørck bliver det lidt sværere at finde på noget nyt og spændende, medgiver Jussi Adler-Olsen.
- Ja, selvfølgelig gør det det. Men jeg har lavet det lille trick, at før jeg startede på den første bog, vidste jeg, hvad jeg ville lave i alle bøger. Det er den største tjeneste, jeg har gjort mig selv, selvom der selvfølgelig er nogle små justeringer, jeg laver undervejs. Hovedhistorien og locations og problematikker, som jeg gerne vil beskæftige mig med, dem kender jeg på forhånd, siger han.