'Kanongod' og 'back in town': Anmeldere elsker Yahya Hassans nye digte

Tre anmeldere roser Yahya Hassans nye digte til skyerne. En fjerde er mere lunken.

En anmelder kalder digtsamlingen 'kanongod', mens en anden mener, at der er 'for mange rablerier' i den. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

Siden Yahya Hassans nye digtsamling i morges blev delt ud til anmeldere, har flere af dem haft travlt med at pløje sig gennem de 114 sider.

Jyllands-Posten, Politiken og Weekendavisens anmeldere elsker digtsamlingen, mens Berlingskes anmelder, Anne Sophia Hermansen, er knap så begejstret.

Sidstnævnte sender tre ud af seks stjerner efter digtene og mener, at der er 'for få glimt af genialitet og for mange rablerier om digterens eget røvhul.'

Som om vi har hørt det hele før

Anne Sophia Hermansen skriver, at digtene langt fra har samme relevans som debutudgivelsen fra 2013.

- I den første digtsamling tematiserede han islam, ghettoerne og sine forældres svigt...Den nye digtsamling indeholder tilnærmelser til krænkelse af den offentlig moral, til latterliggørelse af #metoo og ganske hårdtslående kritik af PET, men det er, som om vi har hørt det hele før, som hun skriver.

Og endeligt mener hun, at flere af digtene mere er rablerier end genialitet.

- Man skal også være usædvanlig tyndhudet for at blive pikeret over de mange referencer til digterens eget røvhul. De fleste vil nok tænke, at det kan han have for sig selv, som hun skriver til sidst i anmeldelsen.

"Uformindsket poetisk styrke"

Anderledes begejstret er Weekendavisens anmelder, Lars Bukdahl. Avisen tildeler ikke stjerner, men anmelderen roser Yahya Hassan og citerer blandt andet digtsamlingens sidste digt, som han er vild med, med følgende kommentar:

- Det er derfor, jeg citerer slutningen og citerer den så ekstensivt, for at understrege, at digteren rent poetisk is still going strong.

Eller som der også står i anmeldelsen:

"Yeah Yeah! Som en tyv om natten, der godt og grundigt har siddet i brummen, ankommer Yahya Hassans bog nr. to spækket med oprømt trods og uformindsket poetisk styrke. Af en tilsværtet toer at være er Yahya Hassan 2 en overrumplende karakterfuld og kanongod bog."

Kraftfuld musikalsk ordkunstner

Også hos Jyllands-Posten og Politiken høster digtsamlingen store roser. Her uddeler anmelderne henholdsvis fem stjerner og fem hjerter ud af seks mulige.

Anmelder hos Jyllands-Posten, Erik Svendsen, mener, at digteren kan sit håndværk og indleder anmeldelsen med overskriften "Yahya Hassan is back in town".

- Som i debutsamlingen er fremstillingen springende, og digteren er og bliver høj på vrede. Det er ikke tilfældigt, at Hassan konsekvent skriver ALT I VERSALER.

- Med sin nye samling digte viser Yahya Hassan, at han er en kraftfuld musikalsk ordkunstner, der finder de skjulte ord i de åbenbare. Og der er stadig både vrede, fortvivlelse, ømhed og skarp kritik i hans versaler, som hun skriver i sin indledning.

Eller som hun afslutter:

- Man kan måske også sige, at han i særlig (og pinefuld) grad inkarnerer det dunkende overskud, der fødes, når man stemples med et prædikat – hvad enten det er perker eller digter eller vantro eller kriminel eller noget syvende – og at han har et helt særligt talent for at transformere dette dunkende overskud til en kraftfuld og subversiv digtstrøm. Måtte den strøm blive ved med at flyde.

Hemmeligholdt udgivelse

Udgivelsen har været hemmeligholdt og blev først offentliggjort torsdag aften. Første oplag er på 25.000 bøger, hvilket normalt er helt uhørt for en digtsamling.

Men da debutudgivelsen solgte 120.000 eksemplarer, satser Gyldendal på, at "Yahya Hassan 2" bliver en succes fra begyndelsen af.

Debuten "Yahya Hassan" er i øvrigt danmarkshistoriens bedst sælgende debutdigtsamling.