Karen Thisted skrev bog om Benny Andersen: Hans digte er som at gå til psykolog

Karen Thisted kalder mødet med Andersen og Møllehave den største gave i sit liv.

Danmark har mistet en af de helt store, forklarer Karen Thisted. (Foto: Birger Lund © dr)

Efter Benny Andersens død strømmer lovordene ind om den folkekære forfatter, digter og pianist, som døde i går i en alder af 88 år.

Blandt andet fra hans nære ven og kollega, Johannes Møllehave:

- Jeg havde en perlerække af gode oplevelser og møder med ham. Jeg har aldrig gået fra ham uden at få nye inspirationer, forklarer han og fremhæver tilblivelsen af bogen ’Det skal mærkes, at vi lever’.

Her rejste Benny Andersen og Johannes Møllehave til Kreta oven på tabet af deres koner, i selskab med journalist og forfatter Karen Thisted.

- De var begge dybt ulykkelige, men dér på øen i mit træhus sagde de, at dét at tale sammen er det, der hjælper. I løbet af den uge fik de det begge bedre, og det var den største gave i mit liv at sidde med de to på Kreta, fortæller hun.

Digte er som terapi

Kort efter arbejdet med bogen fik Karen Thisted en depression, hvor hun kunne drage stor nytte af de to kollegaer og deres forfatterskab.

- Benny Andersens digte er lige som at gå til psykolog. At sætte sig ned og læse dem er en åbning ind til en verden, som giver én så meget, forklarer Karen Thisted.

Selv om Benny Andersen ikke ville sørge over døden eller være bange for den, fyldte den meget i hans forfatterskab, forklarer Karen Thisted:

- Han sagde noget, som jeg kunne bruge, da jeg kom ud i det sorte helvede (depressionen, red.). Kun hvis man gør sig bekendt med døden og erkender, at vi skal dø, og godt kan leve med det, kan man blive et bedre og lykkeligere menneske.

Kan sammenlignes med en anden Andersen

Selv om Benny Andersen skriver på dansk, er han et stort navn ude i verden, ifølge Karen Thisted.

- I Kina bliver han sammenlignet med H.C. Andersen, og på et af de kinesiske universiteter har man en afdeling, hvor man studerer Benny Andersen. Jeg ved, at han for få år siden nåede at komme til Kina og møde de mennesker, som studerer hans digte, fortæller hun.

Nu håber Karen Thisted, at danskerne vil mindes Benny Andersen med en flot markering:

- Selv om han ikke var forfængelig, var han lykkelig over et fakkeloptog på sin fødselsdag. Jeg vil håbe, at der igen sker noget stort til minde om Benny Andersen, for Danmark har mistet en af de helt store.

FacebookTwitter