Katinka blev 'fuldstændigt væltet omkuld' af kærlighedsroman fra 1800-tallet

Katinka deler navn med hovedpersonen i en af Herman Bangs berømte romaner, som hun har læst en del gange efterhånden.

En af Katinka Bjerregaards yndlingsbøger er Herman Bangs 'Ved vejen', som hun læste i gymnasiet. (Foto: Andreas Hüttel)

- Jeg blev fuldstændigt væltet omkuld af, at man kunne skrive, som han gjorde.

Sådan beskriver sangerinden Katinka Bjerregaard første gang, hun læste ’Ved vejen’ af Herman Bang, som har mere end 100 år på bagen.

27-årige Katinka Bjerregaard, der er kendt som forsanger og sangskriver i kvartetten Katinka, gik dengang i gymnasiet og var ’seriøst den eneste i klassen, der syntes, den var spændende’, fortæller hun.

- Jeg havde ikke læst noget som ham før, siger hun og fortæller, at hun nok har nået at læse bogen 4-5 gange siden.

Det er kun omkring et år siden, at hun sidst læste ’Ved vejen’.

Føles som hjem

'Ved vejen' handler om stationsforstanderfruen Katinka Bai, som Katinka Bjerregaards far i øvrigt var inspireret af, da han navngav sin datter.

Katinka Bai lever i et trist og kærlighedsløst ægteskab, og hun længes efter spænding og lidenskab i sit liv. Det får hun, da hun møder Hr. Huus, som hun bliver vildt forelsket i, men affæren ender med at blive en kort fornøjelsen for hende.

- Det er nok en af de bøger, jeg har læst flest gange. Den føles som hjem. Jeg var også nødt til at tage den med på højskole for nogle år siden, fordi det bare er en bog, jeg gerne vil have med mig rundt, forklarer Katinka Bjerregaard om 'Ved vejen'.

Romanen udkom første gang i 1886 som en del af novellesamlingen 'Stille Existenser' og regnes i dag for et hovedværk i Herman Bangs forfatterskab og en af dansk litteraturs store klassikere.

Kvinders indre liv

Katinka Bjerregaard er især fascineret af den måde, historien dyrker ensomhed og den umulige kærlighed på. Og så kan hun rigtig godt lide Herman Bangs fokus på at skrive fra en kvindes perspektiv.

- Han skriver om kvinder i en tid, hvor kvinders indre liv, deres drømme og håb og ikke var noget, som jeg tror, at ret mange mandlige forfattere interesserede sig for.

- Herman Bang gjorde det til sit livsværk at fortælle om de her mennesker, de stille eksistenser, som ellers ikke havde en stemme i livet. Han beskriver, hvad det er, der foregår inden i dem og giver dem et liv, som vi kan dele med dem.

Trangen til at skrive om alt det, der rumsterer indeni, kan Katinka Bjerregaard også godt genkende fra sig selv:

- Jeg giver også plads til de små, grimme tanker og ord til det, der buldrer i maven.

Subtilt og lækkert

Herman Bangs omhyggelige sprog og bevidsthed om sin egen magt som fortæller er også noget af det, der fænger Katinka Bjerregaard ved forfatterskabet. Hun oplever det sådan, at han med få ord kan få sine læsere til at føle og mene bestemte ting i forhold til karaktererne.

- Vi tror, vi selv bestemmer noget som læsere og får lov til at danne vores egne meninger, men det er i virkeligheden Herman Bang, der bestemmer.

- Jeg har læst meget, men jeg tror ikke, der er nogen anden forfatter, som gør det så subtilt og lækkert som ham, siger Katinka Bjerregaard.

Eksplodere indefra

Hun fremhæver sin sang ’Du tænker ikke’, der handler om ’at eksplodere indefra’, som en sang, der tematisk ligger i tråd med ’Ved vejen’ og hovedpersonens indre lidenskab. En lidenskab, der aldrig rigtigt bliver forløst.

- Katinka er ved at drukne indefra. Ingen ser hende som den person, hun er - og så visner hun. Og det er i hvert fald noget, jeg også bruger i mine sange.

Herman Bang blev inspireret til at skrive ’Ved vejen’ fra en virkelig oplevelse - og den historie har Katinka brugt i en af sine sange.

Hør hende fortælle om sangen ’Du rejser’, som indeholder en lille hilsen til Herman Bang

Mere larmende

Katinka Bjerregaard kan godt se lidt af sig selv i Katinka Bai-karakteren, men til forskel fra stationsforstanderfruen med det lange blik, så er hun bedre til at få afløb for sine følelser, mener hun selv.

- Min gymnasielærer sagde, at vi begge var gode og kloge kvinder. Men jeg var lidt mere larmende end Katinka Bai, siger hun.

- Jeg har råbt lige siden, jeg kunne. Jeg er meget bevidst om det, når jeg læser bøger som 'Ved vejen' om de kvinder, der ikke fik lov til at råbe eller kæmpe for det, de gerne ville.

Facebook
Twitter