Kendt dramatiker er træt af taknemmeligheds-kultur

Line Knutzon udgiver fredag en brevkassebog, som er en satire over selvhjælpskulturens fokus på individets ansvar, på taknemmelighed, positivisme og tankens kraft.

(Foto: Mikkel Tjellesen © Gyldendal)

Camille Cloud er brevkasseredaktør, ’uddannet alt muligt forskelligt inden for alt muligt’. Hun har svar på alt. ’Hun er tidens svar og tidens lyd, for hun har succes og har tænkt på alt, før hun blev født’.

Sådan står der på bagsiden af bogen ’Camille Clouds brevkasse’, som er skrevet af dramatiker og forfatter Line Knutzon.

Jeg holder selv meget af at være sammen med vrede mennesker, med sure mennesker.

Line Knutzon, dramatiker

- Camille er egentlig ikke et særlig spændende menneske. Hun siger nogle almindeligheder og nogle selvfølgeligheder, hun har plukket rundt i selvhjælpskulturen. Det er de nemme løsninger og de nemme svar - og de svar er meget umenneskelige, siger Line Knutzon til ’P1 Eftermiddag’.

For Line Knutzon er Camille Cloud en karikeret personificering af selvhjælpskulturen, som fortæller os, at du skal ’tænke dig rig’ og ’spise dig lykkelig’. Line Knutzon mener, at det er et tegn på, at noget ’uhyggeligt’, har sneget sig ind i selvhjælpskulturen.

Om Line Knutzon

Line Knutzon (f. 1965) debuterede i 1991 som dramatiker med 'Splinten i hjertet' på Aveny Teatret i København. Hendes dramatik beskrives som 'absurd-realistisk samfundskritik'.

Hun har vundet en række priser for sin dramatik, blandt andet Reumert-prisen og Danske Dramatikeres Hæderspris.

Line Knutzon har også skrevet radiodramatik, udgivet børnebøger med Peter Frödin og collagebogen 'Frit flet' sammen med Mette Moestrup og Naja Marie Aidt.

Hun er datter af skuespiller Lars Knutzon.

- Karmaloven har ligesom blandet sig med selvhjælpskulturen, så man tror, at man kan tiltrække sig lykke, at man kan tiltrække sig penge og materielle goder ved for eksempel at føle taknemmelighed.

Forventningen om at vi skal være glade og taknemmelige, uanset hvilken situation vi står i, er noget, Line Knutzon gerne vil gøre op med. Hun mener, at det er en måde at ’lukke munden på de fattige’.

En verden af ’forkerte mennesker’

Line Knutzon opfandt Camille Cloud i forbindelse med collagebogen ’Frit felt’ fra 2014, som hun skrev sammen med forfatterne Naja Marie Aidt og Mette Moestrup. Hun fortæller, at hun gennem længere tid har følt et behov for at skrive om de karakterer, der er i bogen:

- Der er en verden fuld af spændende, tossede, vanvittige og såkaldt forkerte mennesker, som dealer med alt muligt, siger hun og fortæller, at det især interesserer hende at undersøge de vilkår, alle mennesker lever med, små fysiske skavanker, at vi ikke kan finde vores nøgler. Og så de store og vigtige ting, som vi er nødt til at gøre.

I bogen, som udkommer i dag, spørger en ’mor, som har malet sig op i en krog’ Camille Cloud om hjælp. Og svaret lyder: ’Hvis du har råd til at male dig op i en krog, har du også råd til at brødføde dine børn’.

Der er også et brev fra en 15-årig dreng, som er født uden albuer; en gøgler, som bor i en helårscampingvogn; en person, der en endnu ikke er født. Og en lang række andre sjove eksistenser, som er havnet i mærkværdige situationer.

- Jeg kan så godt lide at skrive om mennesker, som er fanget i noget og som samtidig har noget, de gerne vil ud med.

Vrede mennesker er underholdende

I modsætning til Line Knutzon, udviser Camille Cloud ikke den samme sympati for de mennesker, der skriver til hende.

- Hun mærker slet ikke, hvad det er for nogle spørgsmål hun får, siger Line Knutzon, som sammenligner Camille Cloud med ’den mur, vi bliver mødt af, når vi som mennesker skal prøve at være her, og samtale og interagere’.

Selv har Line Knutzon ikke noget behov for at lave mennesker om, og hun fortæller, at hun selv foretrækker at være ’mellemfornøjet’. Og så elsker hun teenagere på grund af deres intense humørsvingninger.

Se Line Knutzon i 'Vild med bøger'

Line Knutzon er gæst i bogprogrammet 'Vild med bøger' på DR K tirsdag den 17. oktober.

- Jeg holder selv meget af at være sammen med vrede mennesker, med sure mennesker. Det kan jo være top underholdende og meget, meget givende, siger hun og understreger, at det ikke behøver være negativt at udtrykke følelser som vrede og irritation.

- Verden er jo asfalteret med mindfulness-kurser og anger management og alt muligt, hvor du kan lære at kontrollere og styre dit selv og holde dig fokuseret. Og jeg tror bare ikke på det.