Kendte forfattere i fælles opråb: Drop nu al den udskamning og boykot!

Udskamning af folk med modsatrettede holdninger skal stoppe nu, mener prominente kulturskikkelser.

Harry Potter-forfatteren J. K. Rowling er en af de 150 underskrivere. J.K Rowling har på det seneste selv været genstand for kritik på sociale medier for bemærkninger om transpersoner. (Foto: ANGELA WEISS © (c) Scanpix)

Nogle af verdens førende aktivister, tænkere, forfattere og debattører er gået sammen om en fælles sag.

I et åbent brev går de til angreb på fænomenet "cancel culture", hvor man blandt andet boykotter, fyrer og udskammer personer, man ikke er enig med, i et slags koordineret angreb - ofte på sociale medier - i stedet for at føre en demokratisk dialog.

- Censur spreder sig mere og mere i vores kultur. Der er en intolerance mod modsatrettede holdninger, og offentlig udskamning og boykot er på mode, står der blandt andet i det åbne brev, der er udgivet i Harpers Magazine.

Blandt de 150 underskrivere af det åbne brev finder man blandt andre feministen Gloria Steinem, den russiske skakmester Garry Kasparov, den amerikanske filosof, forfatter og professor Noam Chomsky og populære forfattere som Margaret Atwood og J.K. Rowling.

Den verdenskendte feminist Gloria Steinem, der i dag er 86 år gammel, har også skrevet under på brevet, der kommer med kritik af fænomenet "cancel culture". (Foto: Stephen Lovekin © Scanpix)

Netop J.K. Rowling har på det seneste været genstand for massiv kritik online, efter hun kom med kommentarer, der fik transpersoner og støttere af transpersoners rettigheder til at føle sig krænket.

I det åbne brev gives der eksempler på, hvad frygten for offentlig udskamning har af konsekvenser.

- Det er nu alt for almindeligt med opfordringer til en hurtig og streng straf som reaktion på en udtalelse, der opfattes krænkende. Mere bekymrende er det, at personer med magt, i skadebegrænsningens navn, kommer med hurtige og overdrevne straffe i stedet for velovervejede reformer.

- Redaktører bliver fyret for at udgive kontroversielle artikler, bøger bliver trukket tilbage, journalister bliver forhindret i at skrive om emner, og ledere af organisationer bliver fyret, for hvad der nogle gange bare er kluntede fejl, står der i brevet.

Tænketank: Fænomenet breder sig

Fra sidelinjen har Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia, fulgt med i debatten.

Han forklarer, at "cancel culture" som moderne fænomen er opstået på amerikanske universiteter.

- På universiteterne har studerende og akademikere modsat sig folk med holdninger, som de for eksempel anser som racistiske eller krænkende over for minoriteter, ved at kræve, at folk skal fyres eller ikke må holde et foredrag.

Jacob Mchangama er direktør i og stifter af tænketanken Justitia. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

- Det er et fænomen, der har været undervejs et stykke tid, men efter mordet på George Floyd har det bredt sig fra universiteter til det bredere amerikanske samfund - blandt andet til medier, siger Jacob Mchangama.

Her nævner han et eksempel fra New York Times, hvor avisens opinionsredaktør i foråret blev nødt til at trække sig, da journalister på avisen følte sig krænket over en kronik fra en amerikansk senator.

- Sorte journalister fra New York Times påstod, at en amerikansk senators kronik udgjorde en sikkerhedstrussel for dem. Hvis man definerer ytringer på den måde, så er det svært at have nogen form for offentlig debat.

Ifølge Jacob Mchangama spiller sociale medier en stor rolle, fordi det typisk er der, man finder ytringer, som nogen mener er krænkende.

Det er også på sociale medier, at folk mobiliseres og samlet kræver konsekvenser.

- Problemet opstår, når man kræver, at personen med de modsatrettede holdninger skal have sanktioner. Det er det, som de 150 underskrivere af det åbne brev tager afstand fra.

Jacob Mchangama mener, ligesom de 150 medunderskrivere af det åbne brev, at "cancel culture"-fænomenet kan skade den demokratiske debat.

- Det underminerer den frie og åbne debat. Og det bliver især kritisk, når det begynder at sprede sig til nyhedsmedier. Hvis journalister på verdens mest prestigefyldte medie, New York Times, ikke kan klare, at der bliver trykt kronikker, som de er dybt uenige i, hvad er så pointen med New York Times?, spørger han retorisk.

Facebook
Twitter