Kendte giver bogtips til mandelgaven: Man skal da købe Bibelen!

Vi spurgte en håndfuld kendte, hvilken bog, de ville give i mandelgave.

Tv-vært Adrian Hughes og standupkomiker og tekstforfatter Thomas Wivel mener, at man skal give en bog om klassiske biler og selveste Bibelen i mandelgave. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen & Thomas Lekfeldt, DR/Scanpix)

Om en uges tid er det juleaften, og det betyder risalamande - inklusiv kirsebærsovs og ikke mindst den berygtede mandel - til dessert hos de fleste familier.

Er det dig, der skal stå for mandelgaven til den heldige finder af julens mest populære nød, får du her inspiration fra en håndfuld kendte danskere, der fortæller, hvilken bog de ville købe i mandelgave.

Hvis du stadig mangler en boggave at give et familiemedlem - eller dig selv - i julegave, kan du selvfølgelig også lade dig inspirere.

(Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix/Gyldendal)

Kulturminister Mette Bock (LA): Satirebog i stil med 'Blæksprutten'

- En bog, man giver i mandelgave, skal være én, der både rammer børn og voksne. Så en bog med satire og humor og som er let tilgængelig ville være mit bud, fortæller Mette Bock.

- I mange år gav vi satirehæftet 'Blæksprutten' og lignende (sidste udgave af 'Blæksprutten' udkom i 2014, red.). Dem kan man også godt tale med børn om, fordi der er tegninger i.

Blæksprutten - 125 års historie, Gyldendal

(© Thomas Lekfeldt/Scanpix/Bibelselskabets forlag)

Thomas Wivel, standupkomiker: Bibelen

- Bibelen! Seriøst. Jeg kan ikke komme på en bedre bog, om det så er i mandelgave, eller hvornår man nu giver den. Det er ikke fordi, jeg er kristen i ortodoks forstand, men jeg synes, den rummer de bedste historier, der er skrevet - og hvorfor ikke give den i mandelgave?, siger Thomas Wivel.

- Der er historier for enhver alder, enhver generation og enhver type menneske. Det er det, jeg godt kan lide ved Biblen. Den rummer så meget viden og så megen intelligens og så meget indsigt i det menneskelige vilkår. Jeg synes, det er den bedste bog, der findes. Det betyder jo også Bogen på græsk.

'Bogen - Biblen genfortalt af Bjarne Reuter' af Bjarne Reuter, Bibelselskabets forlag

(© Politikens Forlag)

Jussi Adler-Olsen, forfatter: Biografien 'Jussi' af Jonas Langvad Nilsson

- Jeg synes simpelthen, man skal købe min egen biografi. Ja, undskyld jeg siger det lige ud, men det kan jeg tillade mig at sige, fordi jeg ikke selv har skrevet den. Hvis folk vil læse noget, der er skrevet usædvanligt professionelt og samtidig meget delikat og som er fakta skrevet som fiktion, så kan de få den oplevelse ved at læse biografien om mig, siger Jussi Adler-Olsen.

- Det skal bare fortælles til folk, at det kan gøres så godt. Den er skrevet af Jonas Langvad Nilsson, der også har lavet et fantastisk interview, der stadig er det bedste, der er lavet. Han spurgte, om jeg ville have en biografi, og først tænkte jeg: 'Nej', men så så jeg, hvad han havde lavet, og det var så fantastisk.

'Jussi' af Jonas Langvad Nilsson, Politikens forlag

(Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, DR/Gyldendal)

Adrian Lloyd Hughes, journalist og tv-vært: 'Klassiske biler'

- Jeg har lige set en kæmpemæssig bog om klassiske biler. Altså fra dengang, de blev tegnet af mænd, der røg pibe hen over tegnebordene og tegnede det med akvarelmaling. Altså biler, som ikke er lavet i vindtunneler af maskiner. For eksempel en Citroën DS fra midten af 1950’erne. Det er en billedbog, og de fleste mænd på min 56-årige alder vil græde af lykke over at få den bog, siger Adrian Hughes.

- De fineste biler fra før 1980 er jo generelt studier i smukt – nærmest kunsthåndværk – nogle af dem. Selv ikke de fineste biler i dag når de biler til sokkeholderne. Og hvis der også skal være noget til kvinderne, kan man lave en sampak med Line Knutzons brevkassebog 'Camille Clouds brevkasse', hvor hun har opfundet en masse problemer, som hun lader en fiktiv brevkasseredaktør svare dumt og absurd på. Den tror jeg, mange kvinder vil synes, er en skøn bog.

'Klassiske biler - en visuel historie', Gyldendals forlag

(Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix/Rosinante)

Maren Uthaug, forfatter: 'En fortælling om blindhed' af José Saramago

- Jeg bliver næsten nødt til at foreslå min yndlingsbog, 'En fortælling om blindhed', af den portugisiske forfatter José Saramago. En mand kommer kørende i sin bil, han kommer hen til et lyskryds, og før det er blevet grønt igen, er han blevet blind. Han vakler ud af sin bil og kan ikke helt forstå, hvad der er sket, og nogle mennesker hjælper ham hjem. Alle de mennesker, der har set ham bliver blinde, og også alle dem, der ser dem, fortæller Maren Uthaug.

- Det er en mærkelig historie, men den holder. Og så er det også en historie om, hvad der sker, når man lige fjerner det der øverste, tynde fernis af civilisation. Det går helt amok i bogen - man prøver at lukke de blinde inde, og hele situationen er ragnarok. Det er noget af det vildeste, jeg nogensinde har læst. Den er enormt spændende skrevet, og enormt tankevækkende og anderledes. Og så er den er 'til at gå til'.

'En fortælling om blindhed' af José Saramago, Rosinante & Co.