Klar sejr til en klassiker, du garanteret kender: Her er danskernes yndlingscitat

Astrid Lindgren-citat fik over halvdelen af stemmerne, da knap 30.000 stemte om danskernes yndlingscitat.

Astrid Lindgren står bag børnebogen 'Brødrene Løvehjerte'. Danskernes yndlingscitat stammer fra den bog. (© Scanpix og DR/Illustration: Oliver Seppo)

- Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!

Sådan lyder det bogcitat, som er blevet kåret som danskernes yndlingscitat.

Hvis man ikke husker citatet fra aftenlæsningen under lampen på børneværelset, så stammer det fra svenske Astrid Lindgrens bog 'Brødrene Løvehjerte', der udkom i 1973.

Citatet, der var ét af de ni juryudvalgte citater, fik hele 63 procent af de i alt 28.623 stemmer.

Det er okay at turde

Den overbevisende sejr kommer ikke bag på Michel Steen-Hansen, der er direktør i Danmarks Biblioteksforening. Han har sammen med skuespiller og forfatter Hella Joof og DR-vært Lotte Friis udvalgt de ni citater, som var med i afstemningen.

- Selvom citatet er svensk, så rammer det den danske folkesjæl meget godt. Det beskriver, at man nogle gange må handle og springe ud på dybt vand. Og så stammer det fra en børnebog, så det måske ikke er helt så farligt at tage springet. Det er i det hele taget meget nordisk og handler om, at det er okay at turde, siger Michel Steen-Hansen.

(© Oliver Seppo)

Desuden fortæller han, at bibliotekerne sidste år bad danskerne om at finde årets yndlingsord, hvor valget faldt på ordet 'pyt'. Han mener, at 'pyt' og Astrid Lindgren-citatet har det til fælles, at de begge viser, at vi nogle gange må tage chancer, men også er klar over, at chancer er forbundet med en risiko.

Svenske Astrid Lindgren beskrives som en af 1900-tallets store fornyere af børnelitteraturen. Hun står også bag figurer som Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg. Astrid Lindgren døde i 2002. (© Scanpix)

De andre citater, som danskerne indstillede til deres yndlingscitat, har været meget eksistentialistiske og handlet om det at være menneske.

Men mange af dem stammer også fra børnelitteraturen, siger han.

- Det viser, hvor vigtigt det er, at vi holder fast i børnelitteraturen og fortsætter med at læse den op for børn. For det er på den måde, vi fortsætter med at huske den.

Du kan se alle ni juryudvalgte citater og deres stemmeandel her:

  • 63 procent: Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort! ('Brødrene Løvehjerte', Astrid Lindgren)

  • 9 procent: Der er altid noget, man er god til, man skal bare finde ud af, hvad det er. ('Gummi Tarzan', Ole Lund Kirkegård)

  • 6 procent: Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. (Den etiske fordring, K. E. Løgstrup)

  • 6 procent: Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende. ('Peter Plys', A. A. Milne)

  • 5 procent: Nogle gange tænker jeg, at jorden er paradiset. Vi mennesker har bare ikke opdaget det. ('Rejsebeskrivelser', Troels Kløvedal)

  • 5 procent: Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen. ('Digt', Dan Turell)

  • 2 procent: Man skal ikke plage andre eller sætte livet til, og for øvrigt kan man gøre, hvad man vil ('Folk og røvere i Kardemomme By', Thorbjørn Egner)

  • 1 procent: Mens han læste, forelskede jeg mig på samme måde, som man falder i søvn – først langsomt og så fuldstændigt. ('En flænge i himlen', John Green)

  • 1 procent: På erindringen skal man kalde med hviskende stemme. ('Løgneren', Martin A. Hansen)