Klassikerlæseplanen: Stærke historier om store personligheder

En sindssyg konge, stærke kvinder og en dreng, der ville erobre verden. Dem kan du alle møde i de kommende måneders historiske klassikere, som vi læser i DR Klassikerklubben.

Forfatteren Thomasine Gyllembourg er én af de stærke personligheder, som Maria Helleberg portrætterer i sin roman 'Vilde kvinder, milde kvinder'. (Foto: Scanpix Danmark © Scanpix)

I hele 2017 sætter DR Klassikerklubben fokus på den historiske roman.

Før sommerferien tog Klassikerklubben en tur tilbage til vikingetiden med 'Ragnhilds Saga' af Lone Mikkelsen og ’Røde Orm’ af Frans G. Bengtsson.

Derudover besøgte vi også den sene middelalder i 'Soldaterhoren' af Martin Jensen.

Efter sommerferien tager vi igen tilbage til vores fælles fortid, dog nogle århundreder længere fremme i tid til Oplysningstiden, Guldalderen og Industrialiseringen.

DR Klassikerklubben løfter dog allerede nu sløret for de tre udvalgte historiske romaner, så du kan tyvstarte og eventuelt snige dem med i kufferten på din sommerferie.

Historisk trekantsdrama

I august skal vi tilbage til slutningen af 1700-tallet, hvor ét af historiens mest berømte trekantsdramaer finder sted mellem den sindssyge, enevældige Kong Christian den 7., hans unge dronning, Caroline Mathilde, og hans tyske livlæge Johann Strueense.

Struensee er meget optaget af den franske oplysningstids idealer og ender med at overtage styringen af kongeriget, som han blandt andet udnytter til at afskaffe tortur i landet.

Han bliver samtidig Caroline Mathildes elsker – og det ender med at blive fatalt for den reform-ivrige livlæge.

Et stykke saftigt danmarkshistorie, som Per Olov Enquist har taget under kærlig behandling i sin anmelderroste roman 'Livlægens besøg'.

Da romanen udkom i år 2000 blev den blandt andet kaldt 'den nok største Danmarksroman siden 'Kongens Fald'' og 'Den første store, blivende roman i dette århundrede'' af den danske dagspresse.

Gyldne damer med store personligheder

Forfatter Maria Helleberg er ekspert i historiske romaner. Hendes romanbiografi 'Vilde kvinder, milde kvinder' er september måneds bog i DR Klassikerklubben.

I romanen sætter hun fokus på ni danske guldalderkvinder fra samfundets top - og tre franske 'søstre', der formåede at bryde normerne og leve et frit, selvstændigt og inspirerende liv i perioden 1775-1825.

Blandt andet portrætteres forfatteren Thomasine Gyllembourg, en af de førende romanforfattere på sin tid.

Da bogen udkom i 2003 skrev Informations anmelder, at 'Bogen imponerer alene i kraft af den enorme historiske viden og research, som Helleberg jonglerer elegant. Trods materialets tyngde er det en bredspektret, vidende og glødende engageret bog'.

En lille dreng i en stor verden

I oktober læser vi første bind af Martin Andersen Nexøs klassiker 'Pelle Erobreren', der tager os med til 1870'ernes Bornholm, der skildrer bunden af det danske samfund under Industrialiseringen, før den havde ført til etableringen af velfærdsstaten.

Den svenske dreng Pelle flytter efter moderens død til Bornholm med sin far, hvor de får arbejde på en gård og bor i en kostald.

Den lille, fattige dreng vokser dog op med en stor drøm om at gøre verden til et bedre sted for arbejderklassen og ender da også i løbet af det fire bind store værk med at tage aktivt del i arbejderbevægelsens kamp.

Serien 'Pelle Erobreren' er oversat til over 20 sprog og er ikke bare Martin Andersen Nexøs hovedværk, men er også blevet betegnet som et hovedværk i europæisk arbejdeklasselitteratur og som en af de største klassikere i dansk litteraturhistorie.

Første bind, 'Pelle Erobreren: Barndom og læreår', blev i 1987 filmatiseret med Bille August i instruktørstolen og vandt både en Oscar for bedste udenlandske film og Guldpalmen i Cannes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk