Koldkrigsbog fra frikendt historiker: Anmeldere er vildt uenige

Historiker Bent Jensens tobindsværk 'Ulve, får og vogtere' får både ris og ros af anmelderne.

Bent Jensen har skrevet bogen 'Ulve, får og vogtere'.

Anmelderne er splittede over Bent Jensens tobindsværk 'Ulve, får og vogtere'. Den Kolde Krig i Danmark 1945-1991, der udkommer tirsdag.

Berlingske giver topkarakteren seks stjerner.

- Videnskabeligt set er det et dybt tilfredsstillende værk. Som al ordentlig videnskab søger det sandheden uden hensyn til interesser. Der føres direkte tale. Når det er muligt, bliver man konkret. Man skjuler intet, lyder det begejstret.

- Dette er værket om Den Kolde Krig, understreger Berlingske.

Jyllands-Posten følger trop med samme topkarakter.

- Der er temperament, glød, vrede, men også humor og ironi. Selvfølgelig er det subjektiv historieskrivning. Ingen læser efterlades i tvivl om, hvad Bent Jensen mener, og hvor han står, men subjektiviteten er gennemsyret af et imponerende dokumentationsarbejde med tilhørende analyse.

Problem når meningsmennesket tager over

Problemet opstår, ifølge Politiken, når meningsmennesket Bent Jensen tager over og bruger stort og småt fra kildernes uendelighed til at føre sandhedsbevis for, at de, der mente noget andet end ham selv, ikke bare tog fejl, men var moralsk anløbne, dybest set landsforrædere og medskyldige i kommunismens forbrydelser.

- Det er ikke kun voldtægt af kilder og historisk metode - det er også et forsøg på videnskabeliggørelse af politiske standpunkter, som minder mere om netop de totalitære regimer, Bent Jensen vender sig mod, end om en åben debat, lyder det.

Politiken giver to ud af seks hjerter.

Information: Et forsinket partsindlæg

Information er ligeledes kritiske overfor værket, som de mener bedst kan læses som et forsinket partsindlæg.

- Som historisk analyse af et fænomen som for eksempel den danske fredsbevægelse skuffer den fælt, skriver anmelderen.

- Efter endt læsning er det svært at drage anden slutning, end at værkets forfatter med alle sine fordømmelser har forvildet sig så langt ud på det polemiske overdrev, at sagligheden er gået tabt, lyder den afsluttende bemærkning.

/ritzau/

FacebookTwitter