Komiker til kamp for retten til at være tyk: Jeg er ligeglad med, hvad mænd tænker om mig

Sofie Hagen udfordrer med sin nye bog det, hun kalder "tykfobi".

(Foto: Matt Crockett)

'Happy fat – fordi du godt må være tyk'.

Det er titlen og sådan set også hele essensen af den London-baserede, danske komiker Sofie Hagens nye bog, som lige er udkommet på dansk.

Den er nemlig et kampskrift for retten til at være tyk i en verden, som hylder tyndhed.

Her fortæller hun blandt andet personlige anekdoter om at vokse op som tyk, om toiletbesøg, hvor pladsen er for trang til at kunne tørre sig, og ubehagelige flyrejser med åbenlyst irriterede sidemænd og trange sæder, der lukker for blodtilførslen.

Selvom Sofie Hagen deler gavmildt ud af sin egen erfaring og beskriver, hvordan hun i dag har lært at elske og acceptere sin krop, så skal hendes bog først og fremmest læses som et indspark i debatten og en kritik af de strukturer, hun mener undertrykker tykke mennesker.

- Jeg vil gerne have, at vi slipper den her trang til at skyde skylden på tykke mennesker og på, hvad de gør forkert og hvad de bør gøre, og i stedet for begynder at tale om, hvor det stammer fra, og hvad problemet er på et større plan, så vi kan prøve at smadre det, siger Sofie Hagen.

For meget fokus på 'du'

Udover de personlige historier har Sofie Hagen også interview med aktivister og referencer til videnskabelige undersøgelser med i bogen, der udkom på engelsk sidste år og senere er oversat til dansk.

Individet fylder nemlig alt for meget i debatten i dag, og det fjerner fokus fra dem, som har gjort det til en forretning at lukrere på folks dårlige selvværd og i stedet bør stilles til ansvar, mener hun:

- Der er meget "du" - og vi glemmer at tænke på de instanser, de firmaer og reklamer, som er skyld i, at jeg får privatbeskeder fra 12-årige piger, der skriver: "Hej Sofie. Jeg hader min krop. Hvad skal jeg gøre?".

Den kropspositive bølge er med sit "du skal elske din krop"-mantra også med til at rette for meget fokus på det enkelte menneske, mener Sofie Hagen.

Derfor kalder hun heller ikke sig selv kropspositiv, men "tykaktivist". I 2017 startede hun sammen med Andrea Storgaard Brock bevægelsen Fed Front, som kæmper for tykke menneskers rettigheder.

Ifølge Sofie Hagen, der er erklæret feminist, er 'Happy fat' ikke kun et opråb for tykke mennesker, men for alle marginaliserede grupper - og hun kalder selv bogen "antikapitalistisk": - Det jeg egentlig siger er, fuck systemet. (Foto: Matt Crockett)

'Jeg må gøre lige, hvad jeg har lyst til'

Som tyk bliver man ofte behandlet som et barn og ikke et voksent menneske, der har ret til at bestemme over sin egen krop, oplever Sofie Hagen.

- De antager, at de kan se på mig, at jeg ikke er intelligent, at jeg er doven, at jeg spiser fastfood hver dag. Og at det rager dem, siger hun og tilføjer:

- Jeg må gøre lige akkurat, hvad jeg har lyst til med min krop, ligesom folk godt må drikke, tage stoffer eller bungyjumpe, hvis de vil. Men lige præcis, når det handler om tykhed, så skal folk kommentere – og hvorfor?

Dagen før vores interview oplevede hun netop et eksempel på det, fortæller hun. Her var hun gæst i Aftenshowet og blev af Henrik Qvortrup, politisk kommentator og tidligere Se & Hør-chefredaktør, spurgt, om hun ville anerkende, at det er usundt at være tyk.

Og det afviste Sofie Hagen.

- Han aner ikke, hvad jeg spiser, hvor tit jeg træner, om jeg går til psykolog. Han antager, at han kan fortælle mig, hvordan jeg lever mit liv, siger hun.

Sundhedsargumentet er nemlig med til at afspore den debat, hun gerne vil starte, forklarer hun. Og det synspunkt mødte opbakning fra sanger Mads Langer, der også var i Aftenshowet samme aften.

- Vi har brug for allierede, for folk, der hader tykke mennesker, lytter ikke til os. Jeg kan nok nå nogle mennesker med min bog, men dem, der hader tykke, ser jo bare på mig som uintelligent og tænker, det er fordi, jeg gerne vil have lov til at spise mere.

- Det, vi har brug for, er tynde mennesker, der siger: "Hey, behandl lige tykke mennesker ordentligt!", siger hun.

Se klip fra debatten i Aftenshowet torsdag den 2. januar.

En tyk kvinde er 'farlig'

Når folk som for eksempel Henrik Qvortrup insisterer på at tale om sundhed, så dækker det ikke over en reel bekymring for tykke mennesker, mener Sofie Hagen.

Det handler i stedet om, at tykke mennesker – særligt kvinder – gør folk utilpasse, forklarer hun:

- Folk ser tykhed som grådighed og mangel på kontrol. Jeg repræsenterer en kvinde, som er ligeglad med, hvad mænd tænker om mig. Og det er det farligste i verden: At jeg er en kvinde, som ikke lytter til det, de siger, jeg skal gøre; ikke er tynd, lydig og jomfruelig.

'Happy fat' er skrevet på mange års opsparet frustration over den "tykfobi", som Sofie Hagen har mødt hele sit liv. Første udkast til bogen var derfor ekstremt vred og "fuck dig"-agtig, fortæller hun. Efter at have læst nogle passager højt for et publikum, besluttede hun sig for at begyndte forfra.

- Jeg besluttede, at jeg ikke ville skrive til folk, der hader mig. Den er til alle, som gerne forstå det her emne, skrevet fra mit perspektiv, som er en tyk persons, siger hun og tilføjer:

- Og jeg kan godt lide tanken om, at tykke mennesker kan læse den og for første gang føle, at det faktisk også er fra deres perspektiv, for det ser vi bare ikke meget af.

(Foto: Matt Crockett © Harpercollins)

Show og flere bøger på vej

Arbejdet med bogen har givet hende blod på tanden og mod på at skrive flere bøger om det at være tyk, og så har hun også et nyt stand-up show om samme emne på vej.

- Jeg kan rigtig godt lide processen med at skrive en bog, selvom den er meget anderledes end det at lave stand-up, hvor man giver lidt og får lidt.

At skrive en bog er mange måneders hårdt arbejde, før man får en respons. Og resultatet bliver på godt og ondt stående i længere tid end et show.

- Fordi det er et politisk emne, og der sker så meget inden for socialpolitik, så jeg har været nødt til at sige, at der er med garanti ting i bogen, som er forældet om en måned. Men det er også en del af at sige: "Jeg er menneske, her er, hvad jeg mener lige nu". Og så håbe, at den ældes mere yndefuldt, end de fleste ting gør.

FacebookTwitter