Kommentar: Fremtidens biblioteker er lokale kreative vækstcentre

Ganske snart forvandles de danske folkebiblioteker til selvbetjente kulturhuse med gang i den døgnet rundt, skriver DR’s kulturkommentator.

DR's kulturkommentator Niels Frid-Nielsen mener, at biblioteket på Rentemestervej i Københavns Nordvest-kvarter er et eksempel på fremtidens bibliotek.

På Københavns Hovedbibliotek ligger cafeen lige ved indgangen og skranken med bogudlån diskret bagerst i lokalet. Folk tager et tidsskrift med hen i cafeen. Eller diskuterer en bog over en kop kaffe. Midt i lokalet er der gjort plads til oplæsnings- og debatarrangementer.

De københavnske biblioteker har netop taget hul på en strategiplan for perioden 2015-2019.

Og den er interessant, fordi den giver et fingerpeg om, hvor de danske folkebiblioteker er på vej hen.

Støvede bøger

Bibliotekerne er en hjørnesten i velfærdssamfundet, når det kommer til den litterære dannelse. Men når befolkningssammensætningen ændrer sig så radikalt, som den gør i de her år, ja så må bibliotekerne følge med eller dø.

Flere og flere kommer til Danmark fra andre lande med andre sprog. De store generationer bliver ældre - og får mere tid. De unge vokser op med mobilen i den ene hånd og streamingtjenester i den anden.

I den situation kan bibliotekernes bogudlån godt synes lidt støvet.

Selvbetjening døgnet rundt

I København har man indset, at det ikke længere er nok bare at låne bøger ud. For det første må bibliotekerne åbne for borgerne, så de kan betjene sig selv døgnet rundt - og i princippet hjemme fra sofaen. Det betyder, at bøgerne må digitaliseres, så man øjeblikkeligt kan læse de bøger, man ønsker at læse. E-bogen er uomgængelig for fremtidens bibliotek.

Men ikke nok med det. Der er også brug for nye former for aktiviteter: Læseklubber, studiekredse og alverdens netværk hører naturligt hjemme i bibliotekernes lokaler.

I København siger man det sådan, at bibliotekerne ikke bare er til fordybelse, men i høj grad også et sted vi skal kunne blive klogere sammen.

Kulturmotor på Rentemestervej

Tager man ud til hovedstadens udskældte Nordvest-kvarter, kan man på Rentemestervej komme et skridt nærmere fremtiden. Her er tilbud om spisning, musikarrangementer, lokale foreninger, bøger og blade bragt sammen i et stykke nyskabende arkitektur. Biblioteket på Rentemestervej er i fuld gang med at udvikle sig til et kulturhus, der kan blive en motor i forvandlingen af området fra ghetto til mangfoldig, kreativ bydel.

Hvis bibliotekerne formår at forandre sig med befolkningen, så har de også en funktion i fremtiden. Mit bud er, at vi ganske snart ser de danske folkebiblioteker forvandle sig til selvbetjente kulturhuse med gang i den døgnet rundt. Med lidt held kan de gå hen og blive lokale kreative vækstcentre.

Hvis ikke det sker, så vil folkebibliotekerne om en generation blive noget fra dengang morfar var ung.

Facebook
Twitter