KOMMENTAR: Sverige viser vejen for bogbranchen

BogForum er årets højdepunkt for forfattere, forlag og bogelskere,men messen kunne godt være mere ambitiøs.

Det danske BogForum er en fest for alle os, der elsker litteratur. Måske kunne også vi benytte lejligheden til at sætte en debat igang om nogle af de problemer, der præger den trængte danske bogbranche: (Foto: René Just Poulsen © DR)

Nedtællingen er begyndt. 30.000 forfattere, forlæggere og bogelskere i al almindelighed vil begive sig til Bella Centret på Amager for at deltage i årets udgave af BogForum i næste weekend.

På BogForum præsenteres et bredt udvalg af årets udgivelser fra store og små forlag. Det siges, at op imod 80 procent af alle udgivelser i Danmark køres gennem trykpressen i ugerne op til bogmessen, som BogForum også kaldes.

Messen er på mange måder årets højdepunkt for bogdanmark, men den intense kamp om opmærksomheden i de tre dage BogForum varer, betyder også at adskillige bøger ikke får den chance, de har fortjent.

Sverige viser vejen

På den anden side af Øresund afholdes hvert efterår i Göteborg en bogmesse, der på flere måder adskiller sig fra den danske.

I Sverige er det bibliotekerne, der står for bogmessen. I Sverige benytter man bogmessen til at lancere forfattere fra relativt ukendte lande - i hvert fald i litterær henseende. Men først og sidst benytter man lejligheden til at sætte brændende spørgsmål for bogfolket på dagsordenen:

Hvordan motiverer en generation, der er vokset op med computerspil til også at læse gammeldags romaner? Skal bibliotekerne fortsat være boghaller eller en slags multikulturelle kulturcentre?

Ligger litteraturens fremtid i virkeligheden gemt på lydbånd, som e-bøger eller i blandingsformer som, grafiske noveller, der blander tegneseriens virkemidler med romanens?

Lad festen begynde

Det danske BogForum er en fest for alle os, der elsker litteratur. Men måske kunne vi tage lidt ved lære af svenskerne. Måske kunne også vi benytte lejligheden til at sætte en debat igang om nogle af de problemer, der præger den trængte danske bogbranche:

Er boghandlens tid forbi? Har vi fortsat råd til oversat litteratur? Og hvor skal fornyelsen komme fra, når bestsellerne tager det hele?

Dr.dk sender seks times live-tv om dagen fra bogforum den 7,8 og 9. november.

Facebook
Twitter