Kontroversiel pædofili-bog har rystet Frankrig. Nu rammer den Danmark

'Samtykket' handler om et pædofilt forhold mellem en mindreårig pige og en 50-årig stjerneforfatter.

Vanessa Springora beskriver i bogen, hvordan hun var lang tid om at forstå, at hun var et offer, da hun - jævnfør titlen - samtykkede til forholdet. (Foto: Jean-Francois Paga © Scanpix)

I januar blev Frankrig ramt af et litterært jordskælv, der sendte chokbølger gennem landet.

Nu er turen så kommet til Danmark.

29. maj udkommer 'Samtykket' af Vanessa Springora nemlig på dansk. Og den 192 sider lange bog er ikke for sarte sjæle.

Det fortæller Ulla Gjedde, der er cand.mag. i fransk og skriver om fransk litteratur til Weekendavisen og Information, til Skønlitteratur på P1.

- Den ryddede alle forsider, da den udkom i Frankrig 2. januar.

'Samtykket' er en selvbiografisk beskrivelse af Vanessa Springoras forhold til den kendte og feterede franske forfatter Gabriel Matzneff.

Hun var 13, da forholdet startede. Han var 50.

Gør op med en hel kultur

Bogen har dog ikke kun sendt chokbølger gennem Frankrig på grund af sine eksplicitte beskrivelser af den seksuelle relation mellem den purunge Vanessa Springora og den midaldrende forfatter - som Vanessa Springoras egen mor i øvrigt kendte til og billigede.

Den har især skabt opmærksomhed, fordi Vanessa Springora med 'Samtykket' ifølge Ulla Gjedde gør op med en hel kultur.

- Det er derfor, denne her bog er så vigtig. Den har simpelthen kastet en granat ind i det litterære miljø.

For mens Vanessa Springora i dag er forlagschef for Julliard (et forlag, der i øvrigt har udgivet Matzneff), er Matzneff nemlig intet mindre end "et fænomen" i den franske kulturelite, forklarer Ulla Gjedde.

Ifølge Gjedde er han i mange år blevet beskyttet af sine "indflydelsesrige mandevenner på forlagene og helt oppe på det politisk højeste niveau", når han åbenlyst har fortalt om sine seksuelle eskapader med helt unge piger og drenge.

Det har han endda ofte gjort i tv-programmet 'Apostrophes', der var et ugentligt, litterært talkshow på fransk tv, hvor værten Bernard Pivot i over et årti formidlede litteratur til folket i bedste sendetid.

- Hvis man er dannet, civiliseret, har kundskaber, og hvis man er forfatter, så kan man nærmest tillade sig alt (i Frankrig). Hvis Matzneff havde været gymnasielærer eller blikkenslager, så var den ikke gået, mener Ulla Gjedde.

- Det er en totalt mandsdomineret kulturel elite, hvor man dyrker forføreren og forførelsen.

Kritiker hængt ud som 'frigid furie'

Det er denne kultur, Vanessa Springora har valgt at gå til frontalangreb på med sin bog.

Kritikken er ellers ikke ny. Helt tilbage i 1990 blev der i netop 'Apostrophes' gjort opmærksom på det problematiske i at lade en kendt forfatter tale om sit seksuelle samkvem med mennesker, der var over tre årtier yngre end ham selv uden kritisk modstand på nationalt tv.

Kritikken blev dengang fremsat af den canadiske journalist Denise Bombardier, der italesatte, at der var en pris at betale for de unge mennesker, Matzneff havde sex med. Indslaget vakte en del opsigt, forklarer Ulla Gjedde.

Efterfølgende var det dog Denise Bombardier, der blev hængt ud – ikke Matzneff. Hun blev blandt andet kaldt for en "frigid furie", og avisen Le Monde ville efter indslaget ikke længere trykke hendes artikler.

- Sådan har det været, lyder det Ulla Gjedde:

- Indtil nu.

Vanessa Springora er forlagschef for Julliard, men debuterer som forfatter med 'Samtykket'. (Foto: Jean-Francois Paga © Scanpix)

'Samfundet forandrer sig nu'

I kølvandet på

MeToo-bevægelsen
har stemningen nemlig ændret sig i landet, og man har været klar til at lytte, da Vanessa Springora detonerede sin litterære bombe.

'Samtykket' har blandt andet haft den konsekvens, at Matzneffs værker nu bliver trukket tilbage fra hylderne i de franske boghandler. Og han er blevet frataget sin livsvarige ydelse fra den franske stat, fortæller Ulla Gjedde.

I en besked til magasinet L'Obs har den nu 83-årige forfatter ifølge The Guardian selv kaldt bogen for et "fjendtligt, ondsindet og

nedværdigende
værk", mens føromtalte Bernard Pivot har udtalt: "I 1970'erne og 1980'erne gik litteraturen forud for moralen; i dag er det omvendt."

- Samfundet forandrer sig nu, lyder vurderingen fra Ulla Gjedde.

Vi har forsøgt at få et interview med Vanessa Springora til denne artikel. Hun har ikke ønsket at medvirke.

Facebook
Twitter