Kræftramt fodboldlegende er klar med ny bog: 'Jeg har stadig masser af håb'

Målmand og målmandstræner Lars Høgh har skrevet en ny bog, hvor han fortæller om sin karriere og sit sygdomsforløb.

Lars Høgh var som målmandstræner med hele vejen under sommerens EM, hvor Danmark var millimeter fra at komme i finalen. (Foto: © Birgitte Carol Heiberg)

Der blev grinet ude i stuerne, da fodboldkommentator Thomas Gravesen pludselig afbrød optakten til Danmarks landskamp mod Gibraltar i september 2019 på Kanal 5.

"Hej Lars!", vendte han sig om og råbte til landsholdets målmandstræner, Lars Høgh.

Høgh, der også selv har spillet på landsholdet, grinede også. Men bag grinet foregik der en masse andet.

- For mig var det en helt speciel oplevelse, fordi jeg to timer før havde fået en voldsom besked af min læge, lyder det fra Lars Høgh.

Lægen havde fortalt ham, at den kræftsygdom i bugspytkirtlen, som han første gang havde fået konstateret i sommeren 2018, var vendt tilbage. En sygdom, der ellers var blevet behandlet med både kemo og en operation.

- Der skulle jeg lige finde mine fødder at stå på igen. Jeg havde jo én gang troet, at jeg blev rask. Jeg havde bildt mig selv og hele verden ind, at jeg skulle blive rask. Men det blev jeg så ikke.

Den episode, og mange andre, er med i den nye bog 'Der er antal på alt', som Lars Høgh udkommer med i denne uge.

Her fortæller målmanden, der spillede hele 817 klubkampe for OB og otte kampe for landsholdet, om sit lange fodboldliv og ikke mindst om sin kamp mod kræften.

- Det er ikke en selvhjælpsbog, jeg har skrevet. Det ved jeg slet ikke nok om. Men jeg ved noget om min egen historie, og hvis den kan inspirere folk og give dem noget motivation, så vil det være sindssygt fedt for mig, siger han til journalist Mette Hybel i 21 Søndag.

Blev ikke bange efter diagnose

Her fortæller Lars Høgh desuden, at han havde forventet at blive bange og angst efter at have fået diagnosen.

- Jeg havde forventet, at jeg nærmest kunne mærke, at det her voksede inde i mig.

- Men til min kæmpe overraskelse skete det overhovedet ikke. Jeg var ikke bange, ikke angst. Lige pludselig fik jeg en frihed, som jeg ikke havde forventet at få. Det var en frihed til at vælge lidt mere frit, hvilke tanker jeg ville have omkring det, siger han.

Kort efter begyndte den tidligere fodboldmålmand og nuværende målmandstræner for herrernes fodboldlandshold i kemobehandling vel vidende, at den specifikke behandling kun kunne hjælpe én ud af fem.

Lars Høgh (i midten) blev modtaget af ellevilde OB-fans i Beldringe Lufthavn i 1994. Årsagen var, at OB sensationelt havde slået storklubben Real Madrid 2-0 i UEFA Cuppen. Resultatet anses stadig for at være en af de største sensationer i dansk klubfodbold. (Foto: © LARS K MIKKELSEN, Scanpix)

Men han troede på det, og han begyndte at forestille sig et helt specifikt mål.

- Jeg så mig selv komme tilbage på træningsbanen. Det blev hurtigt et mantra for mig. Jeg kunne se mig selv stå dér – det kunne være for Brøndby eller for landsholdet – hvor jeg underligt nok havde iført mig den opvarmningstrøje, jeg havde på, da jeg mødte Real Madrid, fortæller Lars Høgh.

Opvarmningstrøjen, som Lars Høgh så sig selv i, stammer fra den største succes i hans aktive karriere. I 1994 slår den fynske fodboldklub OB – med en suveræn Lars Høgh i målet – nemlig den spanske storklub Real Madrid.

I år 2000 indstillede han sin aktive karriere på fodboldbanen, og han har siden arbejdet som målmandstræner. I dag er han tilknyttet både fodboldklubben Brøndby og det danske herrelandshold.

Rørt over de danske fans

Siden Danmarks landskamp mod Gibraltar i september 2019, hvor Lars Høgh fik beskeden om, at kræften var vendt tilbage, har hans liv været en rutsjebanetur.

En rutsjebanetur mellem fremskridt og tilbagefald.

Landsholdsfans sender deres kærlighed i retning mod Lars Høgh under VM-kvalifikationskampen mellem Danmark og Israel i september i år. (Foto: © (Screenshot), (c) DR)

Under sommerens historiske EM, hvor Danmark var millimeter fra at komme i finalen, var han med hele vejen.

Men få måneder senere, da landsholdet skulle spille VM-kvalifikationskamp mod Israel, var han for syg til at deltage.

Det fik fra tribunerne de danske fans til at sende kærlige hilsner i retning mod målmandstræneren.

- Det er meget rørende. Og det giver sindssygt meget motivation til at strække sig lige lidt længere for at kunne komme tilbage.

Se klippet herunder, hvor Lars Høgh sætter ord på, hvordan han har det lige nu.

Og motivation har Lars Høgh hårdt brug for lige nu. Selv siger han, at "situationen ikke er den bedste lige nu".

- Jeg har ikke fået de bedste meldinger. Jeg kan ikke tåle mere kemo lige nu, så jeg skal lige have en pause fra det.

I bogen skriver han, at han lige nu modtager livsforlængende behandling, og at det betyder, at hans tanker er anderledes nu end tidligere.

- Hvor jeg før bedre kunne tillade mig at smutte uden om den mørke dør, så er jeg nu nødt til at gå ind og kigge, hvad der er derinde. Det er jeg bevidst om. Fordi der er nogle praktiske ting i forhold til min familie, som vi skal have styr på, siger Lars Høgh til 21 Søndag.

Netop familien er den største motivationsfaktor for målmandstræneren. Og selvom der lige nu er masser af udfordringer for Lars Høgh med kræftsygdommen, så er der også masser af håb.

- Jeg har haft et pissegodt liv, og jeg har oplevet så mange fede ting. Mine beviser er min hustru, Tine, og mine to børn. Jeg lever endnu, og jeg har lige fået et barnebarn, så jeg har slet ikke tid til andet. Jeg har stadig masser af håb, lyder det fra Lars Høgh.