Kristine tegner kønsdele, sex og orgasmer: Hvorfor lærte jeg ikke om klitoris i skolen?

Den debuterende tegneserieforfatter oplever at blive censureret på sociale medier, fordi hun deler eksplicitte tegninger.

Kristine Tiedt er tegneserieforfatter og udkommer med sin debutbog den 23. september. (Foto: Lilia Zarzetsky)

“Din konto er blevet udelukket".

Sådan en tekst er Kristine blevet mødt af op til flere gange på sociale medier som Facebook, Instagram og Tinder.

Og det er der en særlig grund til. Hun er nemlig en kvinde med en mission.

Hun tegner kusser, penisser, orgasmer og onani - ting, som man jo må sige er meget naturligt for mennesket. Alligevel bliver hun nødt til at skrive: s3xy, pen1s, ku$$e, k1nky og klitor1s med tal og tegn på sociale medier for ikke at ryge i censur-maskinen - igen.

- Jeg har oplevet relativt meget censur på sociale medier, og det har kun gjort, at jeg følte, at denne bog var endnu vigtigere at lave. Det er jo nogle nye tanker, som tager noget tid at sive ud, siger Kristine Tiedt.

På knap 200 sider kommer Kristine Tiedt både omkring kussefest i 70'erne, verdens første dildo og sprøjteorgasmer. (Foto: 'Orgasmebogen' af Kristine Tiedt.)

Men for Kristine Tiedt har det ikke kun betydet, at flere af hendes opslag er blevet taget ned.

- Jeg kan ikke engang have en Tinder-profil, fordi de sociale medier er forbundet med hinanden. Mine mails forsvinder, og da jeg skulle oprette bogen, ville systemet ikke godkende den på grund af titlen.

Det er hendes debut, 'Orgasmebogen', der er årsag til, at sociale medier overvåger hende, som hun kalder det. Hun har gennem satiriske tegninger villet oplyse, informere og skabe et fælles sprog om sex og lyst - men hun håber også bare på, at vi sammen kan grine lidt af, hvor absurde nogle af tingene i bogen er.

- Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle tegne den - vi er jo ikke vant til at se den. Min veninde troede, det var en kiwi, da hun så tegningen. Så nu kalder jeg den kiwien, siger Kristine Tiedt. (Foto: 'Orgasmebogen' af Kristine Tiedt.)

- Sex og seksualitet er sjældent noget, vi taler om. Meget af den viden, vi har i dag, bygger ovenpå eksisterende viden, som nogle gange er 100 år gammel. Vi har i århundreder haft nogle strukturer i samfundet, hvor mænd har bestemt mest, og hvor manden har været i centrum.

- Den kvindelige krop er i lange perioder blevet set som “dårligere” eller “forkert”, og der mangler stadig forskning og viden om de kvindelige kønsorganer. Hele klitoris blev først kortlagt i 1998. Og først i 2009 kortlagde to franske forskere, hvordan den ser ud, når man er tændt, siger Kristine Tiedt.

'Jeg håber på en seksuel revolution'

Bogen udkommer onsdag den 23. september, og hun håber ikke kun på at sælge mange bøger. Hun har også en større agenda med den.

- Jeg håber på en seksuel revolution. Det mener jeg ikke, vi har haft endnu. Vi taler tit om, at vi havde en seksuel revolution i 70’erne, men når så mange kvinder ikke får orgasme i dag, mener jeg, at der er behov for at se tingene på nye måder og skabe plads til, at alle kan komme.

Kristine Tiedt ville selv ønske, at hun havde haft sådan en bog, da hun var ung. Hun oplever nemlig stadig i dag at mangle information om hendes krop: Om hvordan den er bygget op, og hvad der giver nydelse.

- Jeg har for eksempel ikke lært om klitorissen, da jeg gik i skole. Den er ikke engang tegnet på sundhed.dk’s illustrationer. Det svarer jo til, at man ikke har en illustration af penis. Og vi ved jo ikke engang, hvordan vi egentlig skal tegne en kusse og en klitoris, fordi vi er ikke vant til at se den.

Måske har du undret dig: Hvad er definitionen af "samleje" i 'Den Danske Ordbog'? (Foto: 'Orgasmebogen' af Kristine Tiedt.)

Selvom Kristine Tiedt har været med til at starte et feministisk netværk for tegneserietegnere kaldet 'YNGEL', har det været vigtigt for hende, at ordet feminisme ikke blev malet ud over hele bogen. Det står faktisk kun ét sted, nemlig bagerst i bogen på fold ud-flappen.

- Det har været en lang rejse at turde kalde mig feminist. I dag er der heldigvis mange, der er feminister og godt tør at kalde sig det. Hvis man ser bredt på det, så handler feminisme om, at man gerne vil have ligestilling for alle. Og jeg tør godt kalde mig det i dag.

Måske har du undret dig: Hvor ofte får kvinder orgasme under sex? (Foto: 'Orgasmebogen' af Kristine Tiedt.)
Facebook
Twitter