Kritik hagler igen ned over verdenskendt forfatter – nu blander 'Harry Potter' sig

J.K. Rowling beskyldes ifølge kritikere for at være transfobisk på Twitter.

J. K. Rowling blev verdensberømt for at skrive Harry Potter-serien, der udkom i syv bind. Daniel Radcliffe spillede rollen som Harry Potter i de otte filmatiseringer. (Foto: Dave M. Benett © Getty Images)

Den verdensberømte forfatter J.K. Rowling har endnu engang skabt furore på Twitter.

På det sociale medie beskyldes Harry Potter-forfatteren for at have udtrykt sig transfobisk i en række tweets.

Det skriver flere udenlandske medier - blandt andre Variety.

Kritikken begyndte i lørdags, da den 54-årige britiske forfatter delte en artikel, hvori en overskrift havde vendingen 'Mennesker, der menstruerer'.

- Mennesker, der menstruerer. Jeg er sikker på, at der plejede at være et ord for disse personer. Hjælp mig, en eller anden, tweetede J.K. Rowling, der helt tydeligt refererer til ordet "kvinder" i sit tweet.

Den sætning gjorde, at der ikke gik lang tid, før kommentarerne strømmede ind på forfatterens opslag.

Her pointerede flere, at det ikke kun er ciskønnede personer, der kan menstruere. Det kan transkønnede mænd også. Transkønnede mænd er biologisk født som kvinder, mens en ciskønnet person identificerer sig med det køn, man blev tildelt ved fødslen.

- Ikke alle kvinder menstruerer, og ikke alle, der menstruerer, er kvinder. Der er mange piger, ikke-binære, transkønnede drenge og transkønnede mænd, som får menstruation, lød en af de mange kommentarer.

- Seriøst, hvad sker der? Det her er så respektløst, J.K. Rowling. Transkvinder er kvinder, og de kæmper for deres liv. Når du støtter agendaen for at ekskludere transpersoner, gør du deres liv meget mere svært. Skam dig, lød en anden kommentar.

Harry Potter blander sig i debatten

Siden kritikken brød ud over J.K. Rowlings tweet i weekenden, har forfatteren fulgt op med en række nye tweets.

Her understreger forfatteren, at hun respekterer transpersoner og deres ret til at leve, som de vil.

- Idéen om, at kvinder som mig, der har været empatisk over for transpersoner i flere årtier…, "hader" transpersoner, er nonsens, skriver J.K. Rowling blandt andet.

I et andet tweet forsvarer hun dog sin pointe om, at man ikke må fjerne biologisk køn som koncept, fordi "man fjerner muligheden for meningsfuldt at kunne diskutere deres liv".

Mandag fik sagen endnu et twist, da Daniel Radcliffe blandede sig i debatten.

Her skrev Harry Potter-stjernen et længere svar til J.K. Rowling på The Trevor Projects hjemmeside, som er en non-profit organisation, der er dedikeret til at begrænse selvmord i LGBT+-miljøet.

- Transkønnede kvinder er kvinder. Alle, der siger andet, udvisker identiteten og værdigheden hos transpersoner. Det går imod alle råd givet af professionelle sundhedsorganisationer, som har langt større ekspertviden på området end Jo (J.K. Rowling) og jeg, skriver Daniel Radcliffe og fortsætter:

- Det står klart, at vi er nødt til at gøre mere for at støtte transpersoner og ikke-binære personer. Vi skal ikke ødelægge deres identitet og forårsage yderligere skade.

Den 30-årige skuespiller Daniel Radcliffe vil nok for altid blive husket for Harry Potter-rollen i de otte filmatiseringer af J.K. Rowlings Harry Potter-bøger. (Foto: Amanda Edwards © Getty Images)

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at J.K. Rowling havner i stormvejr på Twitter.

Tilbage i december valgte hun at støtte op om en forsker, der blev beskyldt for at bruge stødende og ekskluderende sprog om transkønnede personer.

I tweetet skrev J.K. Rowling:

- Klæd dig, som du vil. Kald dig selv lige, hvad du vil. Gå i seng med enhver samtykkende voksen, som vil have dig. Lev dit bedste liv i fred og sikkerhed. Men at fyre kvinder fra deres job, fordi de siger, at køn er en realitet?

Tweetet var efterfulgt af hashtaggene #IStandWithMaya og #ThisIsNotADrill - altså: "Jeg støtter Maya" og "Dette er ikke en øvelse".

Navnet Maya henviste til Maya Forstater, der sidste år ikke fik forlænget sin kontrakt som skatteekspert hos tænketanken Centre for Global Development, der bekæmper fattigdom.

Det skete på baggrund af en række tweets - blandt andet ét, hvor der stod: "Mænd kan ikke blive til kvinder".