Kryb bare i læ for regn og rusk: Her er 5 fænomenale bøger til efterårsferien

Bogekspert Nanna Mogensen anbefaler fem bøger, der tager udgangspunkt i byer, hun selv har et forhold til.

Tove Ditlevsen i regnvejr i sin barndoms gade, Hedebygade, på Vesterbro i København. Hendes roman 'Barndommens gade' er én af Nanna Mogensens anbefalinger. (Foto: Per Pejstrup © Scanpix)

Sidder du i sommerhus i disse dage, mens regnen pisker ned udenfor? Ja, scenariet er ret sandsynligt, når kalenderen viser oktober, og mange af os holder efterårsferie.

Vi har derfor sat bogekspert Nanna Mogensen stævne - og hun tager dig med rundt i mange af danmarkskortets litterære afkroge.

Hun er vært på bogprogrammet 'Skønlitteratur på P1' sammen med Klaus Rothstein og giver året rundt lytterne nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.

Vi har bedt hende tage et kig på 'Bøgernes danmarkskort' og komme med sit bud på fem bøger, der kan få dig til at glemme selv den mest råkolde og blæsende efterårsuge.

- Jeg har valgt bøgerne ud fra, hvilke byer jeg selv har et forhold til. Jeg har både valgt dem ud fra, hvor jeg bor nu, hvor jeg er født, hvor jeg er vokset og hvor, jeg har familie.

1

'Kongens fald', Johannes V. Jensen

Johannes V. Jensen blev i 1944 tildelt Nobelprisen i litteratur. (Foto: ukendt © Scanpix)

- Lad os starte med min fødeby, Sønderborg. Der foregår noget af romanen 'Kongens fald' af Johannes V. Jensen, og det er én af mine yndlingsklassikere.

- Det er jo ikke uden grund, at han fik en Nobelpris i litteratur, og den er også på et tidspunkt blevet kåret som danskernes yndlingsroman. Man er bare blevet ved med at genudgive romanen, og det er der en rigtig god grund til. Det er bare klassikeren over dem alle.

2

'Gittes monologer', Per Højholt

Per Højholt læser højt af 'Gittes monologer' fra 1984. (Foto: Carsten Reenberg © Scanpix)

- Min fars familie kommer fra Thisted-egnen, hvor 'Gittes monologer' af Per Højholt foregår. Det er ekstremt morsomt skrevet, og man griner både af Gitte, men også med hende. Hun har en rablende tone, men samtidig kan man ikke lade være med at tænke på, om ikke hun i virkeligheden har fat i den lange ende.

- Det er humor og begavelse i skøn kombination, og Højholt står samtidig som én af de store, nyklassiske danske forfattere.

3

'Sommerhus', Amalie Laulund Trudsø

Amalie Laulund Trudsø debuterede med 'Koordinater' i 2013. 'Sommerhus' kom i 2016. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

- Jeg er vokset op i Odsherred, og det får mig til at tænke på Amalie Laulund Trudsøs 'Sommerhus'. Hun er én af de yngre danske forfattere, man bør holde rigtig godt øje med, og 'Sommerhus' er en ret god beskrivelse af det at blive voksen.

- Det er både en skildring af en barndom, men også en skildring af overgangen fra barndom til voksenliv, som er utroligt spændende. Jeg tror, den ville være god at læse for mange piger og drenge, der befinder sig i starten af deres teenageår.

- Trudsø blev i øvrigt indstillet til Blixenprisen for årets litterære talent for romanen i 2017.

4

'Barndommens gade', Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen debuterede i 1939 med digtsamlingen 'Pigesind'. Romanen 'Barndommens gade' er fra 1943 og er sidenhen både blevet til en film og et kæmpe pophit for Anne Linnet. (Foto: STEEN JACOBSEN © Scanpix)

- Jeg bor nu på Vesterbro i København, så jeg har selvfølgelig også valgt 'Barndommens gade' af Tove Ditlevsen, der handler om hendes opvækst i Hedebygade.

- Den har en helt særlig betydning for mig, for jeg bor faktisk i præcis den gård, hvor Tove Ditlevsen også boede. Hendes mindeplade hænger simpelthen i porten, hvor jeg bor. Det er en fin roman om, hvordan barndommens begivenheder præger os for altid. Og så er den også et godt billede på 1920'erne og 1930'erne, hvor hun voksede op.

5

'Claus Beck-Nielsen (1963-2001)', Claus Beck-Nielsen

Identitet er et gennemgående tema i Madame Nielsens forfatterskab. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

- Den sidste bog, jeg har valgt, tager også udgangspunkt i Vesterbro og København. 'Claus Beck-Nielsen (1963-2001)' handler om, at forfatteren laver en happening, hvor han møder op på Københavns Hovedbanegård med hukommelsestab og uden personlige papirer og siger, at han ikke ved, hvem han er.

- Han afliver simpelthen sig selv som person og forfatter, og springer så senere ud som Madame Nielsen.

- Hun gør noget helt radikalt i sammenhængen mellem liv, værk og forfatterpersona. Det er fundamentalt fascinerende, og jeg tror stadigvæk, man vil diskutere Madame Nielsen om 100 år.

FacebookTwitter