Kunst for 40 milliarder bliver stjålet hvert år. Nu afslører detektiv, hvor det ender

Markedet for stjålet kunst er et af verdens største kriminelle markeder.

Det illegale marked for stjålet kunst er et af de største på verdensplan. (© Falco Negenman. Unsplash)

40 milliarder.

Så mange kroner bliver der hvert år stjålet kunst for på verdensplan.

Stjålet kunst er dermed et af de største kriminelle markeder, kun overgået af narkotika- og våbenhandel.

Der findes eksperter, der arbejder med at finde frem til de kunstværker, der bliver stjålet. En af dem er den hollandske kunstdetektiv Arthur Brand, der gennem sin karriere har fundet mere end 200 kunstgenstande til en samlet værdi af over en milliard kroner.

I DR1-serien 'Jagten på de forsvundne eventyr' forsøger han at hjælpe vært Mette Frisk med at finde tre sjældne H.C. Andersen-manuskripter, der blev stjålet i 1992.

Kunstdetektiv Arthur Brand sammen med tv-vært Mette Frisk. Sammen forsøger de at finde frem til H.C. Andersen-eventyrene 'Den lille havfrue', 'Kejserens nye klæder' og 'Elverhøj'. (© Simon Mouridsen)

Selvom Arthur Brands imponerende cv kunne antyde det modsatte, er det aldrig let at finde den stjålne kunst.

- Gerningsmænd og kunstskatte forsvinder i underverdenen. Det gør mit arbejde svært, frustrerende og samtidig helt vildt spændende, siger han.

Og jo længere tid der går, jo sværere bliver det at forfølge bagmændene, fordi værkerne skifter hænder mange gange.

- Selve tyveriet er ofte et bestillingsarbejde. Værkerne bliver solgt videre til kriminelle bander, som kan bruge det til at forhandle med, siger Arthur Brand.

Spørger man Arthur Brand, er kunsttyverier et globalt problem.

- Kunst kan ikke genskabes; det er en del af vores fælles kulturarv, så det er en hån mod os alle, når det bliver stjålet, siger han.

Han giver her sine bud på, hvor værkerne havner. Kunstelskere, kig væk!

1

Går op i røg

(© Chirag Nayak. Unsplash)

Er det ikke svært at sælge kunst, der er stjålet, tænker du måske?

Jo, et auktionshus er nok ikke det bedste sted at gå hen, fortæller Arthur Brand.

Interpol har en database, hvor stjålet kunst bliver registreret. Lige nu er der omkring 50.000 registrerede stjålne kunstværker.

- Man kan ikke sælge stjålet kunst. Det går først op for 'normale' kriminelle bagefter. De brænder det, fordi de frygter at ryge i fængsel, siger Arthur Brand.

Det er især antikviteter, malerier, skulpturer og religiøse artefakter, der er populære blandt museumsrøvere og kunsttyve.

2

Brugt som ekstra sikkerhed

(© Henrik Dønnestad. Unsplash)

Er det en gruppe, der står bag? Er de professionelle eller amatører? Er værkerne blevet solgt videre allerede?

Det er nogle af de spørgsmål, Arthur Brand forsøger at få svar på, når han skal finde frem til gerningsmændene.

- De stjålne værker bruges til at stille sikkerhed. Det kan være i illegal handel med narkotika eller i andre former for organiseret kriminalitet, siger Arthur Brand.

Og han husker især én sag:

I 2002 blev to Van Gogh-malerier stjålet i Amsterdam. Octave Durham blev anholdt for tyveriet året efter, men malerierne dukkede først op 13 år senere i Italien.

Se overvågningsbillederne fra det spektakulære kunsttyveri i den hollandske storby her.

Octave Durham blev kendt som en af de mest berygtede kunstforbrydere i verden. Han blev idømt lidt over to års fængsel for at have stjålet Van Gogh-malerierne, der er mere end 200 millioner kroner værd.

3

En særlig form for afpresning

(© Руслан Гамзалиев. Unsplash)

Kunsttyvene bruger den stjålne kunst som et betalingsmiddel.

'Artnapping', kaldes metoden.

- Metoden bruges af kriminelle kunstsvindlere i underverdenen. Viden om værkerne kan få museer og private til at betale store løsesummer. Det kan også bruges til at reducere gerningsmændenes fængselsstraffe, siger Arthur Brand.

Få lande har specialiseret politi, der beskæftiger sig med at opklare sager om kunsttyveri. Sagerne har ofte lav prioritet, og størstedelen af den kunst, der bliver stjålet, dukker aldrig op igen, fortæller Arthur Brand.

- På verdensplan er der omkring otte procent, der bliver fundet igen. Du har to år til at få værket ud af underverdenen. Ellers er det for sent.