Måske kender du scenariet. Forlagene udgiver hele tiden nye spændende bøger, som du egentlig godt gad læse, men på din bogreol står der allerede flere romaner, som du slet ikke er nået til endnu.
Så mange bøger, så lidt tid.
Men måske kan det være en hjælp at lægge papirudgaven fra dig og i stedet kaste dig over lydbogsversionen – så kan du nemlig få de medrivende fortællinger direkte ind i ørerne, mens du gør rent eller på din vej til arbejde eller undervisning.
Sådan lyder en anbefaling fra Lise Højer Rømeling, der elsker bøger og blogger om litteratur både på Instagram og på bloggen 'Et kapitel om dagen'.
Hun hører mange af bøgerne som lydbog og elsker, at man kan have dem med overalt – og at de ikke fylder i reolen som de fysiske bøger.
- Det fede ved lydbøger er også, at det er ligesom at få læst en historie højt, og det er der altså noget ret intimt og unikt ved, siger hun og tilføjer:
- Tit får man dem endda læst op af selveste forfatteren og – især når det kommer til engelske og amerikanske bøger – af vildt dygtige stemmeskuespillere. Det giver faktisk bogen noget ekstra værdi ud over "bare bogen".
Og netop stemmen er en vigtig del af oplevelsen, mener Lise Højer Rømeling:
- Giv altid oplæseren af lydbogen en chance i en halv time. Hvis ikke du kan forlige dig med hans eller hendes måde at læse op på, er det nok ikke noget for dig. Skift lydbog eller læs bogen fysisk eller som e-bog i stedet. Oplæseren er nemlig vildt vigtig for oplevelsen, og det er subjektivt, hvad man kan lide.
Vi har derfor bedt Lise Højer Rømeling om at anbefale fem fantastiske lydbøger – fire nye perler og én moderne spændingsklassiker. Dem kan du med fordel sætte på dette efterår, samtidig med at du laver noget andet.
'Jordens salt': Tryllebundet fra første linje
Denne lydbog fangede Lise Højer Rømeling allerede fra første linje: "En af de første kugler flyver ind ad det åbne vindue over toilettet, hvor Luca står og tisser". Så er vi ligesom godt i gang, synes bogbloggeren, der var tryllebundet af historien allerede her.
- Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har hørt en bog med så tilbageholdt åndedræt, som jeg gjorde, da jeg hørte 'Jordens salt'. Fra den allerførste sætning er bogen vanvittigt spændende, og handlingen flyder hurtigt og er perfekt til dem, der elsker et godt plot og masser af fart på.
I bogen flygter vi gennem Mexico med Lydia og hendes 8-årige søn med et narkokartel i hælene.
- Det er et kæmpe adrenalinrush af en bog, men den er også rørende, og jeg blev især berørt af den frygt, Lydia hele tiden bærer på, fordi hun vil gøre alt for at passe på sin søn. Det føles virkelig ægte, siger Lise Højer Rømeling.
'Jordens salt' af Jeanine Cummins udkom på dansk i august i år.
'Hvor lyset er': Går lige i hjertet
- Denne lydbog går bare lige i hjertet. Jeg interesserer mig ellers ikke meget for kunst, men den handler om kunstmaleren Carl Fischers liv, fortæller Lise Højer Rømeling.
Omdrejningspunktet i romanen er dog også et kærlighedsforhold, der både byder på drama for fuld udblæsning og hårde følelser.
- Det her er virkelig en perle af en lydbog, og hvis man som jeg ikke er så god til at få læst op på Danmarkshistorien, er det her en god måde at blive taget i hånden. Vi følger Carl Fischer fra hans barndom i Vejle, til han møder sin store kærlighed, Ely, i København, og vi får både kvindekamp, kriser og en stor epidemi som bagtæppe.
Derudover er romanen indtalt af forfatteren selv, danske Malene Ravn.
- Jeg elsker, når forfatteren selv indtaler bogen. Det tæller megameget op, og derfor valgte jeg også at høre 'Hvor lyset er' i stedet for at læse den.
'Hvor lyset er' af Malene Ravn udkom i juni i år.
'De rejsende': Alle veje krydses
En bog, der også ramte Lise Højer Rømeling, er slægtsfortællingen 'De rejsende' af den amerikanske, debuterende forfatter Regina Porter.
Lydbogen tager os med på en farverig og broget rejse gennem seks årtier på tværs af USA, og den fortælles på skift af både unge og gamle, kvinder og mænd, sorte og hvide og hetero- og homoseksuelle, hvis veje alle krydser hinanden.
- Den handler om to familier – en sort og en hvid – men er i virkeligheden fortællingen om en hel masse familier, om seks årtier med masser af uretfærdigheder, men beskrevet på en opløftende og ret lærerig måde. Det er sejt, især af en romandebutant.
- Nogle gange når man læser eller hører bøger om race i USA, er det tit hårde fortællinger – det er 'De rejsende' også, men denne her har også en masse tør humor i sig, siger Lise Højer Rømeling.
'De rejsende' af Regina Porter udkom i juli i år.
'22.11.63': En moderne klassiker
Og så kommer vi til den moderne klassiker.
'22.11.63' er skrevet af Stephen King, og ham kender du sikkert bedst som manden bag gysere som 'It', 'Ondskabens hotel' og 'Misery', der alle er blevet filmatiseret. Men han kan altså også levere spændingsromaner fra bedste skuffe.
- Jeg er ellers ikke til krimier og gysere, men den her er helt vild. I min optik er den lidt af en klassiker, som passer rigtig godt til efteråret. Den er omfattende, men når man først kommer i gang, læser den næsten sig selv, siger Lise Højer Rømeling og tilføjer:
- Den handler om mordet på John F. Kennedy og er både rørende og hjernevridende. Stephen King har en måde at tænke plot på, så man nærmest bliver helt svimmel. Og det smarte ved at høre den som lydbog er, at du her slipper for den tunge bog i tasken.
Hvis du til gengæld synes, det går for langsomt med oplæsningen af en lydbog, kan du godt skrue op for hastigheden til for eksempel 1,2, forklarer Lise Højer Rømeling:
- Det gør jeg tit, og det kan man sagtens følge med i.
'22.11.63' af Stephen King udkom i 2011.
'Tour de chambre': Fantastisk og anderledes oplevelse
Mange talte om 'Tour de chambre', da den udkom i foråret og med god grund, mener Lise Højer Rømeling, der særligt er vild med forfatter Tine Høegs sprog.
- Den er sprogligt fornyende med sin digt-agtige romanstil med knækkede sætninger og masser af pauser.
Bogen handler om forfatteren Asta, der bliver inviteret til mindehøjtidelighed for vennen August, der døde for ti år siden, da de boede på kollegie sammen. Derfor er fortællingen fyldt med beskrivelser af deres kollegietid.
- Jeg har aldrig selv boet på kollegie, men jeg kunne se fælleskøkkenet for mig og genkende de følelser, hun beskriver, siger Lise Højer Rømeling.
- Det er en bog om forelskelse, venindekærlighed, dumme onkler, sorg og skriveekstase. Den er fantastisk og en virkelig anderledes oplevelse. Tine Høeg læser selv romanen op, og den tager under tre timer som lydbog, så hvis man ikke lige har masser af tid, er den et godt bud.
'Tour de chambre' af Tine Høeg udkom i maj i år.