Læserne har talt: Her er årets tre bedste romaner

Hvem skal vinde DR Romanprisen 2019? Tre kandidater står tilbage i feltet af fremragende læseoplevelser.

I 2018 var det forfatter Maren Uthaug, der fik DR Romanprisen for sin 'Hvor der er fugle'. Prisfesten foregik i Dokk1 i Aarhus. (Foto: © Kasper Månsson, Kasper Maansson (2018))

Der var spænding til de allersidste minutter, da læseklubber fra hele landet i dag skulle afgive deres stemmer og afgøre, hvilke tre romaner der er nomineret til DR Romanprisen 2019.

DR Romanprisen gives hvert år til en dansk forfatter, som har leveret en læseoplevelse i særklasse.

I år var de seks kandidater til prisen: Kim Fupz Aakeson med 'Bådens navn', Helle Helle med 'de', Morten Pape med 'Guds bedste børn', Mathilde Walter Clark med 'Lone Star', Hanne Richardt Beck med 'For enden af perronen' og Karen Fastrup med 'Hungerhjerte'.

Kamp om placeringerne

Romanerne er blevet vurderet meget forskelligt af de mange hundrede læsere fra byer som Bov, Tølløse, Middelfart og Thisted.

I de enkelte læseklubber har debatterne ført til vidt forskellige bud på, hvilke tre bøger, der fortjener at blive del af finalefeltet.

Alle kandidaterne har været favoritter hos nogle af læseklubberne. Og dermed har bøgerne under hele afstemningen heftigt byttet plads på placeringerne. Men et par stykker af romanerne har alligevel bevæget sig jævnt mod toppen af feltet.

Da afstemningen lukkede klokken 12, stod billedet derfor klart.

Finalistforfatterne til DR Romanprisen 2019 bliver: Kim Fupz Aakeson, Morten Pape og Karen Fastrup.

Kim Fupz Aakeson: 'Bådens navn'

På litteratursiden.dk skriver Marianne Träff sådan her om bogen:

Her er ikke noget at grine af, men alligevel griner vi, når mesteren i underspillet dialog levende og sjovt serverer historien om en vred midaldrende kvindes deroute.

Ubesværet fører Kim Fupz Aakeson os ind i en 59-årig kvindes sorte sorte sjæl - og han gør det godt.

Dialogerne er velsmurte og lige i skabet, og man har ingen problemer med at se Susse for sig. Han har skrevet en vred kvinde frem, som vi måske genkender, og det er dejligt forløsende at få lov til at være vred med Susse.

Morten Pape: 'Guds bedste børn'

Denne anmeldelse skriver Metteline Lykke Rasmussen på litteratursiden.dk:

Morten Pape har skrevet sin anden roman, en hjerteskærende og kvalmende fortælling om racisme, vold og svigt. 'Guds bedste børn' er en voldsom roman i ordets mest direkte betydning.

Hadet, volden og en skræmmende ligegyldighed overfor liv og død flyder ud over siderne, så det krævede pauser at komme igennem dem.

Pape skriver til gengæld i et vidunderligt sprog, som står i skærende kontrast til de afskyelige handlinger, der begås både af og mod de mennesker, vi lærer at kende gennem romanen. Mennesker, de fleste af os ellers ville gøre alt for at undgå på gaden og i livet.

Karen Fastrup: 'Hungerhjerte'

Maria Guldager Rasmussen fra litteratursiden.dk skriver blandt andet i sin anmeldelse:

Autofiktiv roman om at blive diagnosticeret med borderline og om at eftertragte nærvær og kærlighed er hjerteskærende læsning.

'Hungerhjerte' er en nutidig pendant til klassiske sindssygdomsværker som 'Hinsides' af Helga Johansen og 'Glasklokken' af Sylvia Plath – og det er flot litterært selskab.

Fastrup har hele tiden været en god forfatter, men med denne bog er hun blevet endnu bedre.

Juryen tager beslutningen

Nu hvor de tre finalister er fundet via en stor afstemning, er det juryen, der tager sidste skridt med at kåre en vinder.

Juryen består af en gruppe 'superlæsere'. Medlemmer af DR Romanklubberne, som allerede har brugt det sidste halve år på at debattere bøgerne i deres egne læseklubber rundt i landet.

Juryen for DR Romanprisen 2018 var samlet, da prisen blev overrakt til Maren Uthaug på Dokk1 i Aarhus. (Foto: © Kasper Månsson, Kasper Maansson (2018))

De træder sammen i begyndelsen af juni for at diskutere bøgerne en sidste gang.

Og den 15. juni klokken 14 bliver det afsløret, hvem årets vinder af DR Romanprisen bliver.

Det foregår i en live-udsendelse på P1, sendt fra Dokk1 i Aarhus.

Hvis du ønsker at komme med som publikum, kan du skrive til bogklub@dr.dk for gratis billetter.