Læsevenner gennem 10 år: Skattepigerne holder sammen i tykt og tyndt

Hver måned mødes en flok tidligere kolleger i Horsens for at snakke om bøger. De er en del af tendensen med et støt stigende antal læsegrupper landet over.

Sidst Skattepigerne var samlet diskuterede de Elsebeth Egholms nyeste krimi 'Jeg finder dig altid'.

Danskerne er vilde med at finde sammen i læsegrupper. Gennem flere år er antallet bare steget og steget.

Slots- og Kulturstyrelsen har netop opgjort, at der var 1.430 officielle læsegrupper tilknyttet 90 ud af 97 biblioteker landet over sidste år. De sidste syv biblioteker har ikke afleveret tal for deres læsegrupper. Alligevel kan man slå fast, at tallet på fem år er vokset med næsten 600 læsegrupper.

Dertil kommer de mange mere eller mindre fast sammentømrede grupper som finder sammen i privat regi.

Læsegruppen Skattepigerne i Horsens er en del af statistikken. Kvinderne kan fejre ti år sammen med hinanden og bøgerne i tykt og tyndt.

Mødes hver måned

- Vi er så glade for hinanden, og kender efterhånden hinandens børn og mænd. Selv om der er nogle, der er stoppet, flyttet eller droppet ud på anden måde i løbet af årene, så er der suppleret op med venner, naboer, og en enkelt gammel handelsskoleveninde.

Det fortæller Ulla, Ruth, Jette og Marianne, der alle ser frem til det månedlige møde med Skattepigerne.

Gruppen startede for ti år siden, da de lokale bibliotekarer og arrangører af Krimimessen manglede en flok læsere, der kunne hjælpe med at kåre modtageren af en krimipris.

Kvinderne på skattekontoret sagde ja til at bruge deres frokostpauser til at diskutere krimier henover rugbrødsmadderne.

Fik lyst til mere

Men da prisen var overrakt til vinderen, havde kollegerne fået lyst til at læse og diskutere mere. Og læsegruppen Skattepigerne har kørt lige siden, også selv om de fleste af kvinderne for længst er blevet pensionister.

- Vi har læst Tove Ditlevsen, Haruki Murakami og Jón Kalman Steffánsson. Og Mich Vraas bog Haabet, den var helt fantastisk, den skal du læse! Jeg glæder mig til at komme i gang med toeren, fortæller Marianne.

Ved det seneste læsegruppe-møde fik Skattepigerne besøg af forfatter Elsebeth Egholm. Og for en gangs skyld kunne de stille spørgsmål direkte til forfatteren frem for kun at diskutere bogen med hinanden.

For bare fem år siden var der færre end 1000 læseklubber knyttet til landets biblioteker. Men siden da har flere og flere meldt sig som deltagere i en eller flere forsamlinger for folk, der gerne vil dele tanker med andre læsere.

Sjældent enige om indholdet

Typisk består læseklubberne af omkring ti mennesker, der bliver enige om at læse en bestemt bog. Derefter mødes man og taler om oplevelsen. Næste måned gælder det en ny bog.

Hos Skattepigerne bruger de hver gang en time på at mødes. Det starter med en runde, hvor alle får lov at sige lidt om, hvad de fik ud af bogen. Bagefter er der mulighed for en mere grundig diskussion.

- Vi er sjældent enige om, hvad vi har læst. Vi falder simpelthen over forskellige ting i bøgerne. Nogle gange kan man sige, nej det du taler om står slet ikke i bogen. Og så viser det sig, at jo det gør det. Vi ser og bider mærke i noget forskelligt, siger Jette.

Skattepigerne får hjælp fra bibliotekaren fra Horsens Bibliotek til at lægge læseplanen med et bredt udvalg af alt fra krimier til digte og historiske romaner. Selv om det ikke er alle bøger, der falder i hver enkelt medlems smag, gør det ikke noget.

- Jeg har en travl hverdag, så det er godt for mig, at der er en bog jeg SKAL have læst, lyder det fra Jette.