Laura blev kaldt 'luder' og 'so' af sine 6-årige elever. Så skrev hun en bog

29-årige Laura Ringo undersøger lysten til at slå og få børn.

(Foto: © Andreas Bro, dr)

Hvordan ville du reagere, hvis et seksårigt barn kaldte dig ukvemsord a la dem, der er nævnt i toppen af denne artikel?

Skælde ud? Bryde grædende sammen? Være ligeglad? Slå møgungen?

Laura Ringo fik indimellem lyst til det sidste, da hun var lærervikar i 0. klasse på Skolen på Amagerbro i København i 2018. Hun gjorde det ikke. Hun fik bare lyst til det. Og så skammede hun sig over, at de tanker pressede sig på.

I stedet for at uddele lussinger begyndte Laura Ringo at skrive. I første omgang for at undersøge de skamfulde tanker. Og fordi hun havde lyst til at skrive om børn.

- Børn kan sige nogle sjove ting, men kan samtidig opføre sig fuldstændig vanvittigt. De kan finde på at spytte på en, og jeg blev kaldt "luder", "so" og "ko", fortæller 29-årige Laura Ringo.

- Når drengene kom op at skændes eller blev sure på en af de mandlige lærere, var deres yndlingsskældsord "bøsse". Det var det værste skældsord, de kunne finde på til en mand. Hvad fanden sker der lige for det?

Få måneder inde i vikarjobbet besluttede Laura Ringo sig for at skrive en bog om en ung kvinde, der arbejder i folkeskolen og på et tidspunkt ville blive drevet så meget til vanvid, at hun ville slå et af børnene.

Fødeklar?

Det blev starten på Laura Ringos tredje roman, 'Fødedygtig', hvor hun ligesom i de to forrige bøger tager afsæt i sit eget liv.

Og hvor forfatteren undersøger et stort og meget voksent dilemma, hun selv stod med, da bogen blev undfanget.

Laura Ringo fik lyst til at slå sine elever, da hun var lærervikar. Efterfølgende skammede hun sig over sine egne tanker. (Foto: © Andreas Bro, dr)

- Min kæreste og jeg var ved at nærme os den magiske grænse på 30 år, hvor man skal til at beslutte sig, om man skal have børn, fortæller Laura Ringo.

Forfatteren var i tvivl og besluttede sig for at undersøge den tvivl i skrivearbejdet.

- Jeg bruger mine bøger til at undersøge nogle ting fra mit liv, som jeg ikke helt kan gennemskue. Hvis jeg har et problem, kan jeg undersøge det i fiktion, og jeg er tit mere afklaret, når jeg skrevet om det.

Et lille skub på højskolen

Forfatteren har egentlig ikke været i tvivl om, at det var netop det, hun skulle være: Forfatter.

Da Laura Ringo var i starten af 20'erne søgte hun ind på Forfatterskolen. Uden held.

- Derefter brugte jeg meget tid til at tænke over, at jeg ville være forfatter, uden at jeg egentlig gjorde noget ved det, siger Laura Ringo.

I sin nyeste bog 'Fødedygtig' undersøger Laura Ringo lysten til at få børn. (Foto: © Andreas Bro, dr)

- Jeg havde en forestilling om, at man skulle gå på Forfatterskolen for at blive forfatter. Jeg ved ikke, hvor jeg har det fra.

Et sommerophold på Vrå Højskole i Nordjylland, hvor der blandt andet var skrivekurser på skemaet, ændrede på det.

- Jeg fik rigtig meget ros og blev overbevist om, at det godt kunne lade sig gøre. Det var bare det lillebitte skub, der skulle til. Dér satte jeg mig for, at jeg skulle skrive min første bog, inden jeg blev 25 år, fortæller Laura Ringo.

'Jeg har styr på mit shit!'

Det var i sommeren 2014 og med en fødselsdato, der siger 15. juni 1990, gav Laura Ringo sig selv mindre end et år til at skrive sin første bog.

- Det var et langt tilløb, men da jeg først begyndte at løbe, så kom jeg hurtigt i mål, siger forfatteren.

Laura Ringo lærte at skrive på et højskoleophold - ikke på Forfatterskolen, som hun ellers troede var adgangsbilletten til at blive forfatter. (Foto: © Andreas Bro, dr)

For Laura Ringo overholdt deadline og kunne efter et par omgange med forlaget udgive sin debut i 2017. Året efter kom den prisvindende roman 'Papirbryllup', der ligesom debuten blev kategoriseret som en ungdomsroman.

'Fødedygtig' er Laura Ringos første roman til voksne.

- Det er egentlig ikke så meget anderledes i forhold til mine andre bøger. Mit sprog er det samme, og opbygningen er den samme, siger forfatteren.

Overgangen til voksenlitteratur føles naturlig.

- Jeg føler, at jeg er blevet voksen nu, og jeg har det ret fedt med det. Jeg er blevet forfatter. Jeg er blevet højskolelærer. Tingene er lykkes, og jeg glæder mig faktisk til at blive 30 år, siger Laura Ringo og udbryder med en blanding af stolthed, ydmyghed og overraskelse:

- Jeg har styr på mit shit!

Netflix eller en bog af Laura Ringo?

Og forfatteren har styr på, hvad hun vil med sit liv.

- Jeg skal skrive nogle flere bøger og vinde nogle flere priser, siger Laura Ringo.

Og det skal ske på hendes egen måde.

- Jeg laver egentlig ikke så meget research, når jeg skriver, for jeg skriver om miljøer og mennesker, jeg kender. Jeg åbner bare et Word-dokument og skriver, og så begynder jeg at tænke i muligheder. Hvor ligger dramaet? Hvad sker der, hvis karaktererne gør det her? Eller det her? Og så lader jeg historien udvikle sig, fortæller Laura Ringo.

Laura Ringo er bevidst om, at hun konkurrerer med blandt andre Netflix, når folk skal læse hendes bøger. (Foto: © Andreas Bro, dr)

Forfatteren har ikke et gennemgående budskab med sine bøger eller planer om at blive i en bestemt genre eller tema. Hun skriver primært for at blive læst.

Og så håber forfatteren, at de humoristiske fortællinger, der tager udgangspunkt i hendes eget liv, kan være med til at støve bøgerne af og rykke på folks kulturforbrug.

- Jeg vil underholde, og jeg vil levere et klogt og reflekteret alternativ til streamingtjenesterne. Jeg vil udgive en god bog, som kan konkurrere med alle de tilbud, der er på HBO eller Netflix, siger hun.

Fødedygtig, ikke fødeklar

Næste Netflix-konkurrent er allerede godt på vej. Første udkast af den fjerde bog skal afleveres til forlaget om en måned.

- Det bliver en højskoleroman, afslører Laura Ringo, der underviser på Krabbesholm Højskole i Skive.

- Jeg lider lidt i de her dage, hvor eleverne ikke er her, men jeg har selv været på højskole flere gange, og jeg er virkelig tiltrukket af at leve på den måde, hvor man er samlet på samme matrikel, lyder det fra Laura Ringo, der dog ikke afslører, hvilke personlige temaer der skal undersøges i den kommende roman.

I arbejdet med den seneste bog og sit eget forældredilemma konkluderede Laura Ringo, at hun nok er fødedygtig, men ikke fødeklar.

- Jeg følte mig klemt op i et hjørne og blev nødt til at reflektere over det hele tiden. Men jeg fandt frem til, at der er mange andre ting, jeg hellere vil, fortæller hun.

Uenigheden førte til et brud med kæresten og kastede Laura Ringo ud i overvejelser om, hvorvidt hun nogensinde skal være mor.

- Jeg har fundet en ny kæreste, der er samme sted som mig, og jeg føler mig overbevist om, at jeg ikke skal have et barn. Det har jeg ikke lyst til. Ligesom jeg heller ikke har lyst til at tage på Roskilde Festival igen. Sådan har jeg det nu, men jeg kan jo ikke vide, om det ændrer sig, siger forfatteren.

- Og det er ikke sådan, at jeg vil ringe til min læge i morgen for at bede om en tid til sterilisation, slutter Laura Ringo.

'Fødedygtig' er udkommet den 17. april hos Gyldendal. (Foto: © Andreas Bro, dr)