Lige landet fra Kina: Nu er Mathilde med i kapløbet om stor dansk pris

Mathilde Walter Clark har med sin roman Lone Star skrevet sig direkte ind i konkurrencen om DR Romanprisen 2019.

- Er jeg kandidat til romanprisen? Det lyder helt fantastisk.

Der er jubel i stemmen, da Mathilde Walter Clark får besked om, at hun og hendes roman 'Lone Star' er med i feltet af kandidater til DR Romanprisen 2019.

For få dage siden befandt den danske forfatter sig i Kina til en stor litteraturfestival. Her mødtes europæiske og kinesiske forfattere med ivrige læsere for at diskutere forfatterskaber og vise sine romaner frem.

- Det var en vild oplevelse at møde en masse engagerede unge kinesere, der havde sat sig ind i det, jeg har skrevet. Jeg føler, at jeg har redet på bølge. Og nu kommer jeg så hjem til en rigtig dejlig besked, siger Mathilde Walter Clark.

Til Texas og hjem igen

Samme glæde er der hos hendes to forfatterkolleger Hanne Richardt Beck og Karen Fastrup. De er nu også offentliggjort som priskandidater med henholdsvis romanen 'For enden af perronen' og 'Hungerhjerte'.

Dermed er alle seks navne på plads i det forløb, der fører frem til kåringen af vinderen af DR Romanprisen 2019.

I Mathilde Walter Clarks 'Lone Star'møder vi Mathilde, hvis stedfar netop er død. Det bliver anledningen til, at hun efter mange års sporadisk kontakt opsøger sin amerikanske far i hans hjemstat Texas og prøver at forstå både ham og sig selv.

- En rørende, dyb og nysgerrig roman fra en forfatter, hvis forfatterskab når sin foreløbige kulmination her, lyder det fra en af dem, der har nomineret romanen, Kåre V. Poulsen fra DR Kultur.

Angst, ustabil og lammet af livet

Mathilde Walter Clark fortæller åbenlyst om detaljer fra sit eget liv i 'Lone Star'. Det gør Karen Fastrup, maj måneds priskandidat, også i sin roman 'Hungerhjerte'.

På de allerførste sider beskriver hun, hvordan hovedpersonen Karen får en psykose under en familiefest og bliver så farlig for sig selv og andre, at hun bliver indlagt.

Derfra følger vi Karens kamp for at få hverdagen til at hænge sammen igen og finde en forklaring på, hvad der gik galt.

- Det er råt og brutalt, men skrevet med humor og selvironi, siger DR-redaktør Mette Willumsen som forklaring på, at netop denne roman er kommet med i feltet.

- Man oplever og forstår hvordan en psykose ser ud indefra og hvordan det er at være lammet af livet.

Peter står på perronen

Hanne Richardt Beck starter sin fortælling hos Peter, der er fuld, desperat og vred. Han står og venter på det næste tog, så han kan kaste sig ud på skinnerne. Mens han forbereder sig på at afslutte tilværelsen, føres læserne tilbage gennem hans liv.

- Hanne Richardt Beck har med 'For enden af perronen' skrevet en gribende fortælling om fire liv, der er viklet ind i hinanden på godt og ondt fra ’82 til i dag, siger Lise Vandborg.

Hun er redaktør på Litteratursiden.dk, som sammen med DR står bag prisen.

- Romanen er godt komponeret, har hudløse personportrætter og leverer et stærkt tidsbillede af de seneste 40 år, lyder hendes korte karakteristik af den 450 sider tunge bog.

  • (Foto: © Robin Skjoldborg)
  • (Foto: © Mikkel Carl)
  • (Foto: © Les Kaner)
  • (Foto: © Les Kaner)
  • (Foto: © Robin Skjoldborg)
  • (Foto: © Robin Skjoldborg)
1 / 6

I starten af december begynder den nye sæson i DR Romanklubberne. Klubberne består af læsere i alle aldre, der hver måned samles på landets biblioteker for at diskutere indhold, form og fortælling i romanerne.

Om det bliver Mathilde, Hanne, Karen, Morten, Helle eller Kim, der til juni kommer til at løbe med DR Romanprisen 2019 - det afgør læserne.